ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Νέος “βραχνάς” για ΗΠΑ-Ισραήλ από το Ιράν: Αναπτύσσει αεροπλανοφόρο για τα drones-καμικάζι- Μετατρέπει πολιτικό πλοίο σε εκτοξευτή UAV

ΔΙΕΘΝΗ. - 7 Ιαν 2023 - 8:20

Το Ιράν μετατρέπει ένα πρώην εμπορικό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σε αεροπλανοφόρο drone σε μια αποβάθρα κοντά στην είσοδο του Περσικού Κόλπου, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες και εικόνες ανοιχτού κώδικα.

Το ισχυρό Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν έχει το ναυτικό του τμήμα και είναι γνωστό για τον στόλο μικρών οπλισμένων ταχύπλοων σκαφών που χρησιμοποιεί για να παρενοχλήσει τα μεγάλα πλοία του Αμερικανικού Ναυτικού στον Περσικό Κόλπο. Ωστόσο, το IRGC θα μπορούσε σύντομα να αρχίσει να λειτουργεί μια πολύ μεγαλύτερη κατηγορία πολεμικών πλοίων, ένα «αεροπλανοφόρο».

Ένα πρώην πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με σημαία Ιράν μετατρέπεται σε πολεμικό πλοίο για να μεταφέρει ελικόπτερα και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα σταθερής πτέρυγας στο Iran Shipbuilding & Offshore Industries Complex Co (ISOICO) στο Μπαντάρ Αμπάς κοντά στο Στενό του Ορμούζ, σύμφωνα με τις εικόνες που δημοσιεύθηκαν από τον Sutton στις 30 Δεκεμβρίου 2022.

Ο Σάτον ανέφερε ότι αναμένεται να κατασκευαστούν δύο πλοία: το Shahid Mahdavi και το Shahid Bagheri. Με βάση ανοιχτές πηγές, το πρώτο πιστεύεται ότι είναι το Shahid Mahdavi (110-3). Ωστόσο, ιρανικές πηγές κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν επίσης ότι είναι το Shahid Bagheri. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, τα δύο πλοία πιθανότατα θα ήταν παρόμοια ή πανομοιότυπα, έτσι ώστε αυτή η λεπτομέρεια να είναι λιγότερο κρίσιμη. Το πρώτο από τα δύο πλοία θα μπορούσε να δρομολογηθεί στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Το Ιράν παίρνει μια σελίδα από τη στρατηγική των ΗΠΑ

Το εμπορικό πλοίο βρισκόταν σε αποβάθρα τουλάχιστον από τον Μάιο του 2022, μετατράπηκε σε πολεμικό πλοίο, σύμφωνα με προηγούμενη αναφορά του The Maritime Executive. Το Maritime Executive ανέφερε ότι το πλοίο είναι πανομοιότυπο με το υπό ιρανική σημαία πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Sarvin (πρώην όνομα Sarita, Dandle, Twelfth Ocean, Iran Isfahan). Η εταιρεία εκμετάλλευσης της Sarvin καλύπτεται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ στον ιρανικό ναυτιλιακό τομέα, εμποδίζοντας τη χρήση της στις περισσότερες εμπορικές οδούς. Ως εκ τούτου, ίσως είχε αποφασιστεί να μετατραπεί σε πολεμικό πλοίο για το IRGC, ανέφερε το Maritime Executive.

Ωστόσο, η έκθεση του Sutton υποδηλώνει ότι το πλοίο ήταν αρχικά Perarin, ένα μεγάλο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που κατασκευάστηκε το 2000 και λειτουργούσε υπό ιρανική σημαία. Έχει μεταφορική ικανότητα 3.280 TEU, συνολικό μήκος (LOA) 240,2 μέτρα και δοκό 32,2 μέτρα. Το αναφερόμενο βύθισμά της ήταν 7,8 μέτρα. Ωστόσο, το Ιράν φαίνεται να έχει πάρει μια σελίδα από το μοντέλο εκστρατευτικής θαλάσσιας βάσης των ΗΠΑ όταν μετατρέπει τα εμπορικά πλοία σε πολεμικά πλοία.

Οι δυνάμεις ειδικών χειριστών των ΗΠΑ είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούν πλοία βάσης για μυστική δράση. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αμερικανικά SOF χρησιμοποιούν ένα τέτοιο «πολιτικό» σκάφος βάσης στον Δυτικό Ειρηνικό και μια άλλη εμπορική μετατροπή με λειτουργίες ειδικών λειτουργιών, το Ocean Trader, παλαιότερα γνωστό ως Cragside, είναι εκτός συστήματος αυτόματης αναγνώρισης (AIS) από το 2017.

Ένα από τα εξέχοντα παραδείγματα της υιοθέτησης της ιδέας του βασικού πλοίου από το Ιράν είναι το IRINS Makran του ιρανικού ναυτικού, ένα πρώην δεξαμενόπλοιο πετροχημικών που μετατράπηκε σε πολεμικό πλοίο το 2021. Το Makran κατατάσσεται μεταξύ των μεγαλύτερων ναυτικών πλοίων στον κόσμο.

Πέρυσι, η Makran και η φρεγάτα του ιρανικού ναυτικού IRINS Sahand αναπτύχθηκαν στον Ατλαντικό για τέσσερις μήνες. Ταξίδεψαν στη Βαλτική Θάλασσα για να εκπροσωπήσουν την Τεχεράνη σε μια ανασκόπηση του ρωσικού ναυτικού. Ο Makran φαίνεται να διέρχεται από τον Ειρηνικό, μετά την πρόσφατη παρατήρηση του πλοίου που αναφέρθηκε από το Γαλλικό Ναυτικό.

Οι αναφορές υποδηλώνουν ότι το IRGC δεν θέλει να ξεπεράσει το ιρανικό ναυτικό όσον αφορά τις δυνατότητες, και ως εκ τούτου φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει ένα δικό του πλοίο βάσης. Επίσης, σύμφωνα με τον Sutton, το IRGC έχει ένα άλλο κρυφό πλοίο βάσης, το φορτηγό Behshad, το οποίο δραστηριοποιείται στην Ερυθρά Θάλασσα. Ένα προηγούμενο πλοίο βάσης του IRGC, το Saviz, χτυπήθηκε σε επίθεση που αποδίδεται ευρέως στο Ισραήλ το 2021.

Νέο αεροπλανοφόρο θα μπορούσε να αυξήσει την ιρανική απειλή με drone

Το νέο αεροπλανοφόρο drone θα παρέχει στο IRGC μια ικανότητα κρούσης μεγάλης εμβέλειας, αξιοποιώντας τη μεγάλη ποικιλία εναέριων drones μάχης που αναπτύχθηκε από το Ιράν.

Ο Behnam Ben Taleblu, ειδικός στο Ιράν στο Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών, είπε στο USNI News ότι οι φωτογραφίες ανοιχτού κώδικα του υπό ανάπτυξη αεροπλανοφόρου είναι σύμφωνες με τη ρητή χρήση του πλοίου από το Ιράν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης είχαν μιλήσει για τη χρήση του για την αποθήκευση drones για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων επίθεσης μεγάλης εμβέλειας της χώρας. Ο κόσμος θα πρέπει να δει πώς σχεδιάζει το Ιράν να χρησιμοποιήσει εμπορικά πλοία και δεξαμενόπλοια για να αναπτύξει τις δυνατότητές του για πλήγματα μεγάλης εμβέλειας»δήλωσε ο Behnam Ben Taleblu.

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα από τους EurAsian Times, το Ιράν υπήρξε επαναστάτης στη βιομηχανία UAV για πολλά χρόνια. Η χώρα αναλαμβάνει έναν πιο εξέχοντα ρόλο ως αναδυόμενη υπερδύναμη drone στη Μέση Ανατολή.

Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι γνωστό ότι χειρίζονται περισσότερα ένοπλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη από πολλά άλλα έθνη που έχουν διπλάσιο αμυντικό προϋπολογισμό, και αυτό επίσης υπό ακρωτηριαστικές δυτικές κυρώσεις. Το Ιράν διαθέτει πολλά UAV που κυμαίνονται από μικρά, ελαφριά συστήματα μικρής εμβέλειας έως μεσαία έως βαρέα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) για πληροφορίες, επιτήρηση και αναγνώριση (ISR).

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι Shahed-136 αξίζουν ιδιαίτερης αναφοράς, καθώς έχουν προκαλέσει όλεθρο στην αεράμυνα της Ουκρανίας και στην κρίσιμη υποδομή τις τελευταίες εβδομάδες στα χέρια του ρωσικού στρατού. Εκτός από αυτό, το Ιράν φέρεται να χρησιμοποίησε επίσης το Shahed-136 για επίθεση σε πετρελαϊκό πλοίο που ανήκε σε Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο στα ανοικτά των ακτών του Ομάν τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με έρευνα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε ένα πετρελαιοφόρο, το «Pacific Zircon», το οποίο εκμεταλλευόταν η Eastern Pacific Shipping της Σιγκαπούρης, που ανήκει στον Ισραηλινό μεγιστάνα Idan Ofer. Το περιστατικό προκάλεσε ζημιές στο πλοίο, αλλά δεν τραυματίστηκε κανείς. Σύμφωνα με δυτικούς και ισραηλινούς αξιωματούχους, η επίθεση φέρεται να πραγματοποιήθηκε από βάση του IRGC στην πόλη Τσάμπαχαρ στο νοτιοανατολικό Ιράν.

Η ιρανική απειλή με μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μπορούσε να πολλαπλασιαστεί από άποψη κλίμακας όταν συνδυαστεί με ένα αεροπλανοφόρο, επιτρέποντας στο IRGC να χτυπήσει οποιοδήποτε μέρος ανά πάσα στιγμή. Όπως έδειξε ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, το Ιράν θα μπορούσε να γεμίσει τους ουρανούς των αντίπαλων εθνών με σμήνη UAV για να κατακλύσουν τα συστήματα αεράμυνας τους.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ προειδοποίησε για αυτό το ενδεχόμενο στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 27 Σεπτεμβρίου 2021. «Αν νομίζετε ότι η ιρανική τρομοκρατία περιορίζεται στο Ισραήλ — κάνετε λάθος. Μόλις φέτος, το Ιράν έθεσε σε λειτουργία μια νέα θανατηφόρα τρομοκρατική μονάδα, μια startup: σμήνη από δολοφονικά UAV οπλισμένα με φονικά όπλα που μπορούν να επιτεθούν σε οποιοδήποτε μέρος ανά πάσα στιγμή. Σχεδιάζουν να καλύψουν τους ουρανούς της Μέσης Ανατολής με αυτή τη θανατηφόρα δύναμη», είπε ο Μπένετ.

«Το Ιράν έχει ήδη χρησιμοποιήσει αυτά τα θανατηφόρα UAV – που ονομάζονται Shahed 136 – για να επιτεθεί στη Σαουδική Αραβία, σε στόχους των ΗΠΑ στο Ιράκ και σε πολιτικά πλοία στη θάλασσα, σκοτώνοντας έναν Βρετανό και έναν Ρουμάνο»σημείωσε ο Μπένετ στην ομιλία.

pentapostagma.gr

Loading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr