ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Να διαγραφούν τα άδικα πρόστιμα σε ανεμβολίαστους άνω των 60 ζητά γνωμοδότηση-καταπέλτης του Συνηγόρου του Πολίτη

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. - 14 Οκτ 2022 - 10:22

Με μια γνωμοδότηση-καταπέλτη κατά του Ελληνικού Δημοσίου, ο Συνήγορος του Πολίτη αποφάνθηκε πως έχουν προκύψει σφάλματα και αδικίες στην επιβολή των διοικητικών προστίμων των 100 ευρώ σε ορισμένες κατηγορίες ανεμβολίαστων πολιτών άνω των 60 ετών, καλώντας παράλληλα τις Αρχές να προχωρήσουν σε διαγραφή των προστίμων και σε επιστροφή των χρημάτων στους πολίτες.

Υστερα από πλήθος αναφορών από πολίτες, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν ότι τους επιβλήθηκε αδικαιολόγητα το προβλεπόμενο από το άρθρο 24 του ν. 4865/2021 διοικητικό πρόστιμο λόγω μη τήρησης της υποχρέωσης εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, η Αρχή εντόπισε σφάλματα στην επιβολή προστίμων στις εξής κατηγορίες υποχρέων σε εμβολιασμό:

• Σε κατοίκους Ελλάδας οι οποίοι λόγω προσωρινής διαμονής τους εκτός της χώρας πραγματοποίησαν εμπρόθεσμα τα εμβόλια στο εξωτερικό, τα δήλωσαν ωστόσο αργότερα, κατά την επιστροφή τους, ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία μέσω ΚΕΠ.

• Σε πολίτες που είχαν υποβάλει εμπρόθεσμα αίτηση για κατ’ οίκον εμβολιασμό και αυτός πραγματοποιήθηκε μετά την προβλεπόμενη από τον νόμο προθεσμία της 16ης Ιανουαρίου 2022, χωρίς οι ίδιοι να φέρουν ευθύνη για την καθυστέρηση.

• Σε πολίτες που είχαν υποβάλει αιτήσεις εξαίρεσης από την υποχρέωση εμβολιασμού στις αρμόδιες Τριμελείς Υγειονομικές Επιτροπές και οι αποφάσεις που τους χορηγούσαν την απαλλαγή εκδόθηκαν μετά τις 16/1/2022.

• Σε πολίτες που είχαν εμπρόθεσμα προγραμματίσει το ραντεβού τους για την α΄ δόση του εμβολίου, ωστόσο την πραγματοποίησαν τελικά εκπρόθεσμα, καθώς τους υποδείχτηκε από το εμβολιαστικό κέντρο να προβούν προηγουμένως σε περαιτέρω ιατρικό έλεγχο.

• Σε πολίτες που, ενώ πραγματοποίησαν την α’ δόση εντός της προθεσμίας, δεν κατόρθωσαν να τηρήσουν τον προβλεπόμενο εμβολιαστικό κύκλο για σοβαρούς, αποδεδειγμένους επιγενόμενους ιατρικούς λόγους.

• Σε πολίτες που είχαν νοσήσει και τους επιβλήθηκε πρόστιμο ενόσω ακόμα εξακολουθούσαν να ισχύουν τα πιστοποιητικά νόσησης.

• Σε πολίτες που δεν πραγματοποίησαν το εμβόλιο για άλλους σοβαρούς αποδεδειγμένους λόγους και όχι επειδή δεν επιθυμούσαν να συμμορφωθούν με τις διατάξεις του νόμου.

Οπως μάλιστα έγινε γνωστό, ο Συνήγορος του Πολίτη απευθύνθηκε με έγγραφά του στον υπουργό Υγείας και τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία ήταν αρμόδια για την έκδοση των πράξεων επιβολής των προστίμων μέσω του συστήματος TAXIS ύστερα από την άντληση και τις διασταυρώσεις των στοιχείων για τον προσδιορισμό των υποχρέων.

Η Αρχή ζήτησε την εξέταση επί της ουσίας όλων των αιτιολογημένων αιτημάτων που υποβλήθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες από τους πολίτες, καθώς και τη διαγραφή των προστίμων όσων ολοκλήρωσαν, έστω και εκπρόθεσμα, τον εμβολιαστικό κύκλο.
Η πλειονότητα των διαγραφών επί του παρόντος αφορά τους εμβολιασμένους εξωτερικού, τους κατόχους απαλλακτικών αποφάσεων υγειονομικών επιτροπών και όσους είχαν υποβάλει αίτηση για κατ’ οίκον εμβολιασμό. Λόγω της μη πρόβλεψης διαδικασίας ένστασης στην ειδικότερη νομοθεσία και στις εφαρμοστικές αποφάσεις, οι πολίτες δεν είχαν τρόπο να προσφύγουν στη διοίκηση για να εξεταστούν οι προσωπικές τους περιπτώσεις.

newsbreak.gr

Loading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr