ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν YPG/SDF: Στα χέρια των Κούρδων 90 φορτηγά με όπλα, πυρομαχικά και τεθωρακισμένα – Πανικός και οργή στην Άγκυρα

ΔΙΕΘΝΗ. - 24 Οκτ 2018 - 8:59
Loading...

Ένα πραγματικά τεράστιο παιχνίδι παίζεται εδώ και μερικές ημέρες μετά την απελευθέρωση του Πάστορα Μπράνσον στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας, με πολλά διεθνή ΜΜΕ να παρουσιάζουν μια υποτιθέμενη εξομάλυνση των σχέσεων Τραμπ και Ερντογάν, οι οποίοι μίλησαν και τηλεφωνικώς.

Τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει στην πραγματικότητα, διότι μόνο σήμερα, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, οι

ΗΠΑ απέστειλαν 90 φορτηγά με όπλα, πυρομαχικά και τεθωρακισμένα οχήματα (Τζιπ Hummer) στους Κούρδους του SDF/YPG στην βόρεια Συρία, προκαλώντας οργή στον Ερντογάν που χάνει συνεχώς την γη κάτω από τα πόδια του.

Την είδηση επιβεβαιώνει ο γνωστός Τούρκος αμυντικός αναλυτής και συγγραφέας Ali Özkök από την ιστοσελίδα του στο twitter παρουσιάζοντας μάλιστα και πειστήρια του «εγκλήματος» των ΗΠΑ με φωτογραφία την οποία προφανώς του την προμήθευσαν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ).

Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν υπάρχει εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα Τουρκία και ΗΠΑ, διότι πολύ η Ουάσιγκτον συνεχίζει να δημιουργεί τον νέο κουρδικό στρατό, ο οποίος θα υπερασπίζεται το μελλοντικό κράτος του Κουρδιστάν, κάτι στο οποίο αντιτίθεται σθεναρά η τουρκική ηγεσία.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι συγκρούσεις μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) με τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας στην νοτιοανατολική Τουρκία.

«Στην περιοχή Ντάργκεσιτ του Μαρντίν, ένας βαριά και άλλοι δύο στρατιώτες τραυματίσθηκαν σε σύγκρουση με τρομοκράτες του PKK και των δυνάμεων ασφαλείας. Ο βαριά τραυματισμένος Μουχάμεντ Τσομπάν μαρτύρησε το Ντιγιάρμπακιρ, παρά τις προσπάθειες των γιατρών δεν μπόρεσε να σωθεί», αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα.

Στην περιοχή γίνονται συνεχείς επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας κατά των Κούρδων ανταρτών, καθώς οι Τούρκοι πιστεύουν ότι οι ένοπλοι αντάρτες θα προσπαθήσουν να κατοχυρώσουν κρησφύγετα για την περίοδο του χειμώνα.

Την ίδια στιγμή η τουρκική οικονομία καταρρέει και η χώρα σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες, έχει πιθανόν «6 μήνες ζωής» πριν επέλθει η πιθανή πτώχευση και το κραχ στον τραπεζικό τομέα.

Ο διψήφιος πληθωρισμός και ο προϋπολογισμός του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων που παρουσιάστηκε, ανακαλεί τις πιο σκοτεινές ημέρες της τουρκικής οικονομίας, αναφέρει γνωστό ΜΜΕ για την κατάσταση στην χώρα.

Ο προϋπολογισμός της Τουρκίας για το 2019, ο οποίος εκπονήθηκε από την τουρκική Προεδρία και υποβλήθηκε στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, έχει διογκωθεί κατά σχεδόν 1 τρις ​​λίρες, φέρνοντας στο μυαλό μας τις σκοτεινές μέρες υπερπληθωρισμού που κατέστρεψαν τη χώρα στο τέλος του περασμένου αιώνα.

Η τουρκική οικονομία πλήττεται από τρομερά υψηλό πληθωρισμό που ομοιάζει με το μακρινό 1980, όταν ο τουρκικός προϋπολογισμός ανέρχονταν σε τρισεκατομμύρια λίρες.

Ο τουρκικός προϋπολογισμός ύψους 961 δισεκατομμυρίων λιρών (169,5 δισεκατομμυρίων) για το 2019 δημιουργεί φόβους ότι οι αυτές οι κακές ημέρες θα επιστρέψουν.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας σύμφωνα με έκθεση της αυτό το μήνα αναθεώρησε τους αναμενόμενους ρυθμούς πληθωρισμού για το τέλος του έτους από 19,61% σε 24,22%.

Η τράπεζα αναγκάστηκε επίσης να αναθεωρήσει τα αναμενόμενα επιτόκια της μετά από 12 μήνες από 14,46% σε 17,03% και μετά από 24 μήνες από 11,42% σε 12,7%.

Η Τράπεζα προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε διψήφιο αριθμό τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ υπάρχει μηδενική αισιοδοξία ότι τα ποσοστά θα υποχωρήσουν σύντομα κάτω από το 10%.

Οι προοπτικές για την ανάπτυξη φαίνονται ακόμη πιο ζοφερές, ενώ οι προβλέψεις για το 2018 αναθεωρήθηκαν από 3,2% σε 0,2% και για το 2019 από 2,7% σε 1,9%.

Με άλλα λόγια, οι επαγγελματίες του κλάδου και οι επικεφαλείς των τουρκικών επιχειρήσεων που απάντησαν σε  έρευνα της κεντρικής τράπεζας, αντίθετα με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι η Τουρκία βιώνει μία από τις χειρότερες κρίσεις της, ενώ έρχονται ακόμα πιο δύσκολες μέρες.

Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να διπλασιάζεται κατά τους επόμενους 12-24 μήνες, γεγονός που θα οδηγήσει σε συρρίκνωση της οικονομίας.

Με την οικονομία να διαλύεται κάθε ημέρα που περνάει και με αυξανόμενες τις αναταράξεις στους Τούρκους πολίτες, λόγω κρίσης και πογκρόμ συλλήψεων, δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε ότι ένα νέο πραξικόπημα στην Τουρκία είναι πάρα πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα.

Ταυτόχρονα οι Κούρδοι της Συρίας εξοπλίζονται με συνέχεια με αμερικανικά όπλα μαζί με τους συμπατριώτες τους στο Ιράκ, ενώ οι Κούρδοι του ΡΚΚ πολεμούν ανηλεώς τον τουρκικό στρατό εντός χώρας.

Όλα αυτά ενόψει της δημιουργίας κράτους του Κουρδιστάν, η δημιουργία του οποίου θα «τεμαχίσει» την σημερινή Τουρκία.

Είναι λοιπόν φυσικό και επόμενο ο Ερντογάν να ετοιμάζεται να τα δώσει όλα στην Α.Μεσόγειο όπου αν λάβει μερίδιο θα του δώσει οικονομική ανάσα έστω και μακροπρόθεσμα πολλών δις δολαρίων.

Για αυτό, σύμφωνα με Έλληνες αμυντικούς αναλυτές, η Τουρκία το επόμενο διάστημα είναι αποφασισμένη να κινηθεί με «ορμή” στην περιοχή μας και την Κύπρο, διότι αλλιώς χάνεται ως κράτος στην κυριολεξία.

Η Άγκυρα μάλιστα, προειδοποίησε την Ελλάδα σήμερα Τρίτη ότι δεν θα ανεχτεί τη επέκταση των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας κατά 12 μίλια στο Ιόνιο, προσπαθώντας να μας εκφοβίσει.

Η Αθήνα απάντησε ότι θα αποφασίσει πότε και πώς θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Οι εκατέρωθεν ανακοινώσεις και από τις δύο πλευρές ήρθαν λίγες μέρες αφότου ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ν.Κοτζιάς δήλωσε ότι η Ελλάδα σχεδίαζε να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα κατά 12 μίλια στο Ιόνιο πέλαγος.

Τα όρια των χωρικών υδάτων είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών, ενώ η Τουρκία θεωρεί κάθε επέκταση αυτής ως «αιτία πολέμου».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ωστόσο, ανακοίνωσε ότι όλα αυτά προμηνύουν σχέδια της Αθήνας για σταδιακή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων και στο Αιγαίο.

«Δεν είναι δυνατόν να ανεχθούμε κινήσεις  όπου δεν υπάρχει διμερής συμφωνία για το Αιγαίο στο οποίο οι δύο χώρες έχουν αμοιβαία σύνορα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Hami Aksoy σήμερα.

«Η ανακοίνωση (του Κοινοβουλίου) της 8ης Ιουνίου 1995 για την ελληνική ΑΟΖ έχει την απαραίτητη πολιτική προειδοποίηση στο πλαίσιο αυτό και εξακολουθεί να διατηρεί την εγκυρότητά της και σήμερα», πρόσθεσε η τουρκική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι τα δικαιώματα της Ελλάδας δεν θα υπαγορεύονται από τρίτους.

«Η επέκταση της παράκτιας ζώνης είναι ένα νομικό και αναπαλλοτρίωτο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο”, ανέφερε ο ίδιος.

«Η σχετική απόφαση για επέκταση αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της όποτε και όπως κρίνει σκόπιμο», καταλήγει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

Όποιοι λοιπόν πιστεύουν ότι οι Τούρκοι δεν προετοιμάζονται να «χτυπήσουν» στην Α.Μεσόγειο το επόμενο διάστημα, πλανώνται πλάνην οικτράν, διότι αυτό ακριβώς δείχνουν όλα τα δεδομένα.

Από την άλλη πλευρά πιθανότατα να έχουμε και «συμμάχους» σε μια πιθανή εμπλοκή «με κάποιου τύπου πολεμικό επεισόδιο” με την Τουρκία στην Α.Μεσόγειο και εντός της ελληνικής ΑΟΖ, είτε από ΗΠΑ, είτε από Ισραήλ και Αίγυπτο λόγω των δικών τους όμως τεράστιων συμφερόντων, αλλά και γιατί κανείς τους δεν επιθυμεί να δει την Τουρκία «στα πόδια του» επουδενί λόγο.

 

pentapostagma.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter