ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Οι πυρηνικές υπερδυνάμεις διαθέτουν από κοινού 15.000 κεφαλές τη στιγμή που μόλις 900 είναι αρκετές για αποτροπή

ΔΙΕΘΝΗ. - 14 Ιούν 2018 - 22:00
Loading...

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το Δόγμα MAD (Mutual Assured Destruction – Σίγουρη Αμοιβαία Καταστροφή), ήταν υπεύθυνο για τη διατήρηση της ειρήνης μεταξύ ΗΠΑ-ΕΣΣΔ, δεδομένου πως ήταν απολύτως βέβαιο πως εάν μια από τις δυο υπερδυνάμεις εξαπέλυε πυρηνική επίθεση εναντίον της άλλης, δεν υπήρχε περίπτωση να καταστρέψει ολόκληρο το πυρηνικό της οπλοστάσιο και θα δεχόταν αντεπίθεση που θα εξασφάλιζε τη καταστροφή και των δυο. Μια νέα ενδιαφέρουσα έρευνα, προτείνει πως η διατήρηση χιλιάδων ενεργών πυρηνικών κεφαλών είναι περιττή, δεδομένου πως εάν μια χώρα (πχ ΗΠΑ) αποφασίσει να τις χρησιμοποιήσει όλες ή ένα μεγάλο μέρος της, θα υποστεί και η ίδια ζημιές ακόμη και αν δεν δεχτεί πυρηνική αντεπίθεση.

Εάν οι ΗΠΑ αποφάσιζαν σήμερα να εξαπολύσουν όλο το πυρηνικό τους οπλοστάσιο (7.000 πυρηνικές κεφαλές), εναντίον οποιοδήποτε εχθρού (στη περίπτωση της μελέτης εναντίον της Κίνας), θα προκαλούσαν την εκτίναξη στην ατμόσφαιρα 30 τρισεκατομμυρίων γραμμαρίων αιθάλης, που θα προκαλούσε ένα «πυρηνικό χειμώνα», διότι θα μπλόκαρε μεγάλο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας, οδηγώντας σε μια σειρά από καταστάσεις (πχ αποτυχία σοδειών) που θα προκαλούσε το θάνατο 5.000.000 Αμερικανών από πείνα. Εάν χρησιμοποιούνταν 1.000 πυρηνικές κεφαλές, 140.000 Αμερικανοί θα πέθαναν από τη πείνα, εξαιτίας των 12 τρισ. γραμμαρίων αιθάλης που θα «έπνιγαν» την ατμόσφαιρα. Με λίγα λόγια, μια ευρείας κλίμακας πυρηνική επίθεση ασχέτως χώρας προέλευσης, θα έχει βαρύ τίμημα και στους ίδιους τους κατοίκους της, ακόμη και αν δεν δεχτούν πυρηνική αντεπίθεση.

Για να εξασφαλίσουν οι ΗΠΑ (ή οποιαδήποτε πυρηνική υπερδύναμη) πως η επίθεσή τους δεν θα προκαλέσει απώλειες στο πληθυσμό της, οι ερευνητές καθόρισαν πως το «απόλυτο» όριο πυρηνικών όπλων που θα πρέπει να έχουν στο οπλοστάσιό τους, δεν πρέπει να ξεπερνά τις 100 πυρηνικές κεφαλές. Εάν 100 κεφαλές εξαπολύονταν σήμερα, θα «σήκωναν» στην ατμόσφαιρα «μόλις» 4 τρισ. γραμμάρια αιθάλης, που δεν θα ήταν σε θέση να διακόψουν την αλυσίδα τροφής σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ, ούτως ώστε να υπάρξουν απώλειες από πείνα.

Σύμφωνα με τον Joshua Pearce του Michigan Technological University, 100 πυρηνικές κεφαλές για κάθε χώρα που σήμερα διαθέτει τέτοια όπλα, είναι ο απόλυτος αριθμός για να πετύχει πυρηνική αποτροπή και να μην έχει ίδιες απώλειες. Η διατήρηση ενός παγκόσμιου οπλοστασίου 15.000 πυρηνικών κεφαλών είναι αχρείαστη και πολυέξοδη όπως επισήμανε, από τη στιγμή που μόλις 900 κεφαλές (υπάρχουν 9 χώρες με πυρηνικά), είναι υπεραρκετές για να επιτευχθεί το ζητούμενο που δεν είναι άλλο από τη πυρηνική αποτροπή.

ptisidiastima

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter