ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Οι τράπεζες φέρνουν χρεώσεις στην χρήση web banking, smartphones και στις συναλλαγές στο internet!

ΤΡΑΠΕΖΕΣ. - 24 Οκτ 2019 - 14:30

Σήμερα ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης θα δει τους τραπεζίτες για να τους ζητήσει να πάρουν πίσω τις νέες χρεώσεις που επιβάλλουν στους πολίτες μετά τις μαζικές αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί. 

Μόνο που τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, ετοιμάζονται να φέρουν ακόμη μεγαλύτερες επιβαρύνσεις με προμήθεια ακόμη και για συναλλαγές μέσω Ίντερνετ.

Φυσικά αυτό είναι κτύπημα κάτω από την μέση καθώς η κυβέρνηση θα επιβάλλει να πραγματοποιούνται οι συναλλαγές ηλεκτρονικά στο 30% του εισοδήματος.

Σε μια χώρα στην οποία σε υποχρεώνουν να χρησιμοποιείς web banking το οποίο μετά θα το πληρώνεις κιόλας από την τσέπη σου, πως θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει μια τέτοια κίνηση;

Το σχέδιο «Ηρακλής» και οι αυξημένες προμήθειες των τραπεζών θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις διοικήσεις των τραπεζών στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση θα μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, και ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος Γιώργος Ζαββός.

Η κυβέρνηση στην παρούσα φάση καταρτίζει το νομοσχέδιο για το σχέδιο «Ηρακλής». Η κυβέρνηση επιδιώκει να διευκολύνει τις τράπεζες να τιτλοποιούν και να αφαιρούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τους ισολογισμούς τους.

Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, ένας μεμονωμένης διαχείρισης φορέας τιτλοποίησης θα αγοράζει μη εξυπηρετούμενα δάνεια από την τράπεζα και θα πωλεί τίτλους σε επενδυτές. Το κράτος θα παρέχει την εγγύηση του Δημοσίου για τους τίτλους υψηλής εξασφάλισης του φορέα τιτλοποίησης, οι οποίοι είναι χαμηλότερου κινδύνου. Σε αντάλλαγμα, το Δημόσιο θα λαμβάνει αμοιβή σύμφωνη με τους όρους της αγοράς. Στόχος είναι η προσέλκυση ευρέος φάσματος επενδυτών και η στήριξη των τραπεζών στις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους να μειώσουν το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς τους.

Πιο επείγον για την κυβέρνηση είναι το ζήτημα των αυξημένων χρεώσεων που θα επιβάλουν οι τράπεζες, καθώς σε μια εβδομάδα οι συναλλασσόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με  νέες «τσουχτερές» χρεώσεις για πολύ απλές συναλλαγές, για τις οποίες σήμερα έως σήμερα δεν πλήρωναν ούτε σεντ.

Ερχονται νέα τραπεζικά χαράτσια
Σύμφωνα με τον Σπύρο Δημητρέλη, μερικές από τις νέες χρεώσεις που εξετάζουν οι τράπεζες είναι οι εξής:

-Ετήσια χρέωση για χρήση web banking
-Χρέωση για εφαρμογές «έξυπνων» τηλεφώνων
-Προμήθεια για συναλλαγές μέσω ίντερνετ (μεταφορές ποσών, πληρωμές).

Οι χρεώσεις που θα ισχύσουν

-Εφάπαξ συνδρομή επανέκδοσης κατόπιν δήλωσης απώλειας/κλοπής/φθοράς/μη αυτοματοποιημένης ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από 31/10
-Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εντός ευρωζώνης: 0,20 ευρώ με ισχύ από 31/10
-Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εκτός ευρωζώνης: 0,30 ευρώ με ισχύ από 31/10
-Αντίγραφο επτά τελευταίων κινήσεων σε ΑΤΜ ΕΤΕ (mini statement): 0,15 ευρώ με ισχύ από 31/10
-Επανέκδοση PIN ανεξαρτήτως τρόπου παραλαβής του: 3 ευρώ με ισχύ από 30/10
-Εφάπαξ συνδρομή ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από 31/12
-Από τον Ιούλιο, ισχύουν νέες χρεώσεις όταν κάποιος «σηκώσει» λεφτά από τον λογαριασμό του αλλά από ΑΤΜ άλλης τράπεζας (μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ).

pronews.gr

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr