ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Ουκρανία: Το έδαφος στα πεδία μάχης παγώνει – Τι σημαίνει αυτό για την πορεία του πολέμου

ΔΙΕΘΝΗ. - 12 Ιαν 2023 - 6:01

Οι θερμοκρασίες στην ανατολική Ουκρανία ήταν πολύ κάτω από το μηδέν τις τελευταίες ημέρες, σκληραίνοντας το έδαφος και ανοίγοντας ένα παράθυρο για πιθανές χειμερινές επιθέσεις και από τις δύο πλευρές.

Αλλά τέτοιες επιθέσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, μπορεί να μην έρθουν, είτε τώρα είτε κατά τη διάρκεια μιας πιο παρατεταμένης ψυχρής περιόδου.

Στρατιωτικοί αναλυτές εντός και εκτός Ουκρανίας λένε ότι ενώ η μετάβαση από το λασπώδες στο παγωμένο έδαφος είναι σημαντική για τη δυνατότητα χρήσης οχημάτων μάχης και υποστήριξης, είναι όμως μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που θα εξέταζαν οι διοικητές των δύο πλευρών πριν διακινδυνεύσουν μια νέα μεγάλη επίθεση.

Πιο σημαντική είναι η διαθεσιμότητα εφεδρειών, εξοπλισμού και πυρομαχικών και η ανάγκη δημιουργίας αδύναμων σημείων προς εκμετάλλευση στις εχθρικές γραμμές.

Και οι δύο πλευρές καταπονούνται από τις αργές, με σημαντική σπατάλη πόρων, επιθέσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν τη Μπαχμούτ και την κοντινή πόλη Σολεντάρ, ενώ τα ουκρανικά στρατεύματα επιτίθενται στην Κρεμίννα και το Σβάτοβε – όλες είναι πόλεις μικρού έως μεσαίου μεγέθους στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, την οποία η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει, αλλά κατέχει μόνο εν μέρει.

“Η κατάσταση γύρω από τη Σολεντάρ και τη Μπαχμούτ αναγκάζει τη διοίκησή μας να χρησιμοποιήσει περισσότερα αποθέματα προς αυτή την κατεύθυνση, οπότε μπορεί στο εγγύς μέλλον να μην απομείνουν αρκετά για να διεξαχθεί μια μεγάλη επίθεση στο νότο, από τη Ζαπορίζια ή οπουδήποτε αλλού”, δήλωσε ο Igor Levchenko, επικεφαλής στρατηγικών μοντέλων στο New Geopolitics, ένα think tank με έδρα το Κίεβο.

Το πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος τους επόμενους μήνες είναι πιθανό να καθοριστεί λιγότερο από τις αλλαγές στον καιρό παρά από τη σχετική επιτυχία της κάθε πλευράς να εξουδετερώσει τις δυνάμεις της άλλης και να ανασυγκροτήσει τις δικές της μέχρι την άνοιξη, δήλωσε ο Levchenko.

Ο κίνδυνος για τη Ρωσία, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο Άμυνας, είναι ότι στη Μπαχμούτ θα έχει μόνο ένα μικρό τακτικό κέρδος με κόστος τεράστιες απώλειες σε προσωπικό. Ένα παρόμοιο λάθος το καλοκαίρι άφησε τις ρωσικές δυνάμεις εξαντλημένες και υπερεκτεταμένες, παρέχοντας τη δυνατότητα στην Ουκρανία να εξαπολύσει επιτυχημένες αντεπιθέσεις το φθινόπωρο.

Σημειώνεται ότι το Κρεμλίνο παραδέχθηκε ότι δεν πρέπει να κηρυχθεί “βεβιασμένα” ρωσική νίκη στην πόλη Σολεντάρ της ανατολικής Ουκρανίας, λίγη ώρα αφού η ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner ανακοίνωσε ότι έχει τον έλεγχο της πόλης, έπειτα από πολύμηνες προσπάθειες των ρωσικών δυνάμεων, ανακοίνωση που διέψευσε ο ουκρανικός στρατός.

Αν και ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι, οι πρόσφατα επιστρατευμένοι Ρώσοι έχουν ενισχύσει τις άμυνες γύρω από την Κρεμίννα και το Σβάτοβε, επιβραδύνοντας την προέλαση της Ουκρανίας. Η κατάληψη του Σβάτοβε θα επέτρεπε στην Ουκρανία να αποκόψει μια βασική ρωσική οδό εφοδιασμού για τις επιχειρήσεις στο Ντονμπάς.

Οι προμήθειες τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία, καθώς και οι αυξανόμενες ενδείξεις ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τα άρματα μάχης του ΝΑΤΟ, θα εξοπλίσουν καλύτερα την Ουκρανία για μια νέα επίθεση. Αξιωματούχοι στο Κίεβο, εν τω μεταξύ, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο μιας νέας ρωσικής επίθεσης από τη Λευκορωσία, μόλις 150 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου. Η Ουκρανία πρέπει να “είναι σε ετοιμότητα” στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, παρόλο που βλέπει μόνο “ισχυρές δηλώσεις” να γίνονται από τη γείτονα χώρα, είπε χαρακτηριστικά την Τετάρτη και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας τα πήγε περίφημα μέχρι σήμερα και θα περάσουν εβδομάδες ή μήνες θέτοντας τις συνθήκες για την επόμενη, αποφασιστική φάση της εκστρατείας, δήλωσε ο Ben Hodges, πρώην αντιστράτηγος των ΗΠΑ και διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη.

Ενώ η Ρωσία μπορεί να  χρησιμοποιήσει τους επίστρατους Ρώσους για να παρατείνει τον πόλεμο μέχρι να καταρρεύσει η υποστήριξη προς την Ουκρανία από τους συμμάχους της, “δεν βλέπω να συμβαίνει κάτι τέτοιο το 2023”, είπε ο Hodges. “Μάλλον βλέπω την Ουκρανία να απελευθερώνει την Κριμαία μέχρι τα τέλη Αυγούστου”, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προσάρτησε την Κριμαία το 2014, μετατρέποντάς την έκτοτε σε βάση υποστήριξης των δυνάμεών του στην υπόλοιπη κατεχόμενη Ουκρανία. Ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές έχουν εκφράσει σκεπτικισμό για την ικανότητα της Ουκρανίας να την ανακαταλάβει.

Ενώ η πτώση των θερμοκρασιών έχει σκληρύνει το έδαφος στα ανατολικά από τις 6 Ιανουαρίου, στους -8 έως -14 βαθμούς Κελσίου είναι επίσης πολύ χαμηλές για να πολεμήσουν αποτελεσματικά οι στρατιώτες όσο περνούν μέρες μακριά από καταφύγιο, όπως θα απαιτούσε οποιαδήποτε επίθεση.

“Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι πολύ πιο σημαντικός από τα οχήματα που μπορούν να μετακινηθούν” το χειμώνα, δήλωσε ο Ed Arnold, πρώην αξιωματικός του βρετανικού πεζικού που τώρα εργάζεται στο Royal United Services Institute, ένα think tank με έδρα το Λονδίνο. Σε παγωμένο καιρό, το ηθικό, η κινητικότητα και η υλικοτεχνική υποδομή μπορούν να πληγούν, είπε.

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν επίσης να ευνοήσουν τα αμυντικά στρατεύματα που απολαμβάνουν αποτελεσματική διοικητική μέριμνα, σύμφωνα με τον Arnold, επιτρέποντάς τους να διατηρούν τη ζεστασιά και να αποθηκεύουν τρόφιμα για 20 ημέρες. Αυτές είναι πολυτέλειες που δεν είναι διαθέσιμες σε μια προελαύνοντα δύναμη, η οποία πρέπει να εφοδιάζεται σε πραγματικό χρόνο.

Το κρύο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε λάθη, όπως η απόφαση της Ρωσίας να συγκεντρώσει εκατοντάδες στρατιώτες στη ζεστασιά και άνεση ενός κτιρίου στη Μακίιβκα, εντός της εμβέλειας των ουκρανικών πυραύλων HIMARS. Εκεί σκοτώθηκαν 89 άτομα σε μια επίθεση την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, πολύ περισσότεροι σύμφωνα με την Ουκρανία.

Το πιο ανησυχητικό για τους στρατιωτικούς, σύμφωνα με τον Arnold, είναι ότι ο παγετός μπορεί ξαφνικά να υποχωρήσει, αφήνοντας τα επιτεθέμενα στρατεύματα εκτεθειμένα και χωρίς ανεφοδιασμό, καθώς τα οχήματα υποστήριξης κολλάνε και πάλι στη λάσπη της Ουκρανίας. Τα οχήματα αυτά, όπως τα άρματα μάχης, μπορούν να εξακολουθούν να λειτουργούν, αλλά όχι αν τα βυτιοφόρα καυσίμων δεν μπορούν πλέον να τα προσεγγίσουν.

Οι στρατιώτες τότε, θα έμεναν χωρίς τρόφιμα και το πυροβολικό χωρίς πυρομαχικά ή τη δυνατότητά να μετακινηθεί γρήγορα από τις θέσεις βολής, ώστε να αποφύγει τα ανταποδοτικά πυρά. Οι θερμοκρασίες στα ανατολικά προβλέπεται να ξεπεράσουν και πάλι το μηδέν ήδη από την επόμενη εβδομάδα.

Οι μάχες στη Μπαχμούτ είναι πιθανό να παραμείνουν έντονες ανεξάρτητα από τον καιρό, επειδή οι Ρώσοι διοικητές έχουν αλλάξει τακτική, βασιζόμενοι σε πεζούς στρατιώτες για να διασπάσουν τις άμυνες, αντί για τις μαζικές επιθέσεις πυροβολικού.

Ενώ η Μπαχμούτ έχει σχετικά μικρή στρατηγική σημασία, οι Ρώσοι διοικητές δείχνουν αποφασισμένοι να την καταλάβουν ανεξαρτήτως κόστους, ενώ ο αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας Valeriy Zaluzhnyi δήλωσε σε συνέντευξή του στο Economist τον Δεκέμβριο ότι η κορυφαία προτεραιότητα της χώρας του είναι να μην παραχωρήσει άλλα εδάφη.

capital.gr

Loading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr