ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Ο ΑΛΑΖΟΝΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΡΟΜΠΕΡΤ ΠΑΛΜ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΚΟΣ. - 10 Νοέ 2021 - 11:34

Όπως είναι γνωστό σε πολλούς,ο Αμερικανός διπλωμάτης είναι ένας από τους ακόλουθους της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα και έχει τιμηθεί από το Ελληνικό Κράτος με την “Διαμνημόνευση του Αστέρα Αξίας και Τιμής”.

Όταν προσφάτως η χώρα μας διαπραγματευόταν με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως και με άλλες χώρες για την επιλογή των φρεγατών που πρόκειται να προμηθευτεί το Π.Ν. για τα επόμενα χρόνια, απέστειλε LOR (επιστολή) στις ΗΠΑ για τις φρεγάτες και τα σχετικά με τα χαρακτηριστικά που επιθυμούσαμε να έχουν. Ο προαναφερόμενος τιμηθείς διπλωμάτης προέβη σε μία ατυχή δήλωση που μάλλον προβληματισμό προκαλεί στη χώρα μας. Είναι δυστυχώς η αντίληψη και η απόρροια της στάσης των πολιτικών ηγεσιών, που έχουν οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ως ηγέτιδα δύναμη για την χώρα μας και ειδικά για τα στελέχη των επιτελείων. Ο φέρελπις αυτός διπλωμάτης είπε το εξής εκπληκτικό: <<beggars can’t be shoosers>>οι ζητιάνοι δεν έχουν δικαίωμα επιλογής. Χωρίς ποτέ κανείς να απαντήσει σ΄αυτόν τον αλαζόνα και να τον βάλει στη θέση του. Και βέβαια η επιστολή αυτή αφορούσε μία πίττα από πέντε δις που ήταν υποχρεωμένη να δαπανήσει η χώρα μας, από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων για την απόκτηση των Αμερικανικών πολεμικών πλοίων, ώστε να διατηρήσει μια ισορροπία στο Αιγαίο. Και με βάσει τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις, μετά την πρόκληση αυτή, έπρεπε να προτιμήσουμε τις Αμερικανικές φρεγάτες.

Ευτυχώς γρήγορα κατάλαβε το ατυχές της δήλωσης του και διόρθωσε με τη φράσεις διπλωματικά: << Sorry all no offense meant was referring, to interim solution no DDGS1 available means something less goad is what is available. Apologies and happy bicentennial!>>.Συγγνώμη σε όλους σας δεν ήθελα να σας προσβάλω, αναφερόμουν στην ενδιάμεση λύση τό ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα DDGS1(σ.σ. Arleigh Burke, που ζητήσαμε)σημαίνει ότι κάτι λιγότερο καλό είναι διαθέσιμο. Απολογούμαι και χαρούμενη διακοσαετία   (αναφέρεται στην Ελληνική επανάσταση το  1821).

Σημειωτέον είναι και το γεγονός ότι ο κ. Ρόμπερτ Πάλμ είναι και αντιπρόεδρος της ΟΝΕΧ που έχει αγοράσει τα Ναυπηγεία της Σύρου και διαπραγματευόμαστε και τα ναυπηγεία της Ελευσίνας.

Πέραν του ότι δεν υπάρχει κανένας σεβασμός για τη χώρα μας, με τόσους ποταμούς αίματος που έχει χύσει για την ελευθερία και που τόσα πολλά έχει προσφέρει στον πολιτισμό και την ειρήνη, γίναμε και ζητιάνοι. Τι υποτιμητικός τίτλος! Αλήθεια αυτοί οι επιτελείς μας που διαπραγματεύονται κάθε φορά οπλικά συστήματα με τους Αμερικανούς, τι εντύπωση έχουν δώσει;

Η κωμικοτραγική αυτή φιγούρα του κ. Παλμ ξεπηδάει μέσα από τα συνώνυμα που συνθέτουν ένα άνδρα κομπαστή, ένα κόκκορα κορδωμένο, ένα κομπορρήμονα, ένα κομπολακύθη, ένα τεντωμένο μοντέλο που περπατάει στην πίστα αγέρωχα για επίδειξη!

Ωστόσο δεν είναι μόνο η πτώση και η συντριβή ενός κάποιου αλαζόνα με τη συγγνώμη που ζήτησε και που θα πρέπει να μας απασχολεί, αλλά κυριότερα, πόσους ανθρώπους θα έχει μολύνει αυτός με τον ιό του και την νοοτροπία του; Πόσο θα έχει επηρεάσει και πόσο θα έχει βλάψει τον κοινωνικό ιστό του περιβάλλοντός του μέχρι να καταλάβει και να συνέλθει; Και βέβαια αν πρόκειται για την νοοτροπία ενός έθνους απέναντί μας, θα πρέπει να υπολογίσουμε και την ζημιά σε ανάλογη κλίμακα. Είναι αρκετό να θυμηθούμε τον Χίτλερ, το Γ΄ Ράιχ, την ιδέα περί Αρίας φυλής και το ολοκαύτωμα, για να συνειδητοποιήσουμε την επιδημική έκταση που μπορεί να λάβει η παθολογία της αλαζονείας της εξουσίας, της θέσης, του πλούτου, της διασημότητας και αλίμονο της αλαζονείας του τίποτα! Σεβασμό και ειλικρίνεια προς την πατρίδα μας κ. Παλμ.

Επειδή υπογράψαμε και την Συμφωνία(σύμβαση) για τις Αμερικανικές βάσεις, και οι συμφωνίες αυτές, ή η Λεόντεια σύμβαση όπως την αναφέρουν δημοσιογραφικοί κύκλοι έχει σχέσει με την υφαλοκρηπίδα μας καλό είναι να ξέρουμε και λίγα πράγματα για αυτή την Υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ μας που τόσα λέγονται τώρα τελευταία και γίνεται αντικείμενο αντιπαράθεσης της χώρας μας με την Τουρκία τουλάχιστον εδώ και 50 χρόνια από τότε που ανακαλύφθηκαν τα πετρέλαια στο Αιγαίο.

1-   Σύμφωνα με την Σύμβαση του 1982, άρθρο 77 τα δικαιώματα του παράκτιου κράτους στην υφαλοκρηπίδα δεν εξαρτώνται από την πραγματική ή ιδεατή κατοχή ή από οποιαδήποτε ρητή διακήρυξη. Έτσι τα δικαιώματα και οι δικαιοδοσίες ενός κράτους επί της ΑΟΖ αποκτώνται μόνο όταν το κράτος κηρύξει ρητώς τη συγκεκριμένη θαλάσσια ζώνη(πράγμα που εμείς φοβόμαστε να την κάνουμε επειδή η Τουρκία έχει διακηρύξει το casus belli). Λατινικά: αιτία πολέμου. 2-    Η υφαλοκρηπίδα αναφέρεται αποκλειστικά στην οικονομική εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του βυθού, αλλά και του υπεδάφους. Η ΑΟΖ όμως περιλαμβάνει και την επιστημονική έρευνα και την προστασία των πηγών, και την εκμετάλλευσή τους, αλλά και τον περιβαλλοντικό έλεγχο.

3-    Ρητά αναφέρεται ότι η υφαλοκρηπίδα περιλαμβάνει μόνο το υπέδαφος και τον βυθό της θάλασσας, χωρίς να περιλαμβάνει τα υπερκείμενα ύδατα. Η ΑΟΖ τα περιλαμβάνει όλα αυτά: και τα υπερκείμενα ύδατα και το βυθό και το υπέδαφος.

Γενικά μέχρι το 1984 το διεθνές δικαστήριο προσπάθησε να συνδέσει την υφαλοκρηπίδα με τα γεωλογικά χαρακτηριστικά του βυθού. Η ΑΟΖ αντίθετα είναι ένας νομικός θεσμός και δεν έχει καμία σχέση με την θαλάσσια περιοχή που πιθανό να γίνεται κάποια οικονομική  δραστηριότητα και έχει μεγάλη σχέση με την απόσταση από τις ακτές.

Αναλυτικά: Ότι ακουμπά τον πάτο της θάλασσας και γενικά σχετίζεται με τον βυθό το λέμε <υφαλοκρηπίδα> και ανήκει στο κυρίαρχο κράτος.

Διεθνή ύδατα λέμε ότι: είναι πάνω από τον βυθό και δεν έχει υπάρξει ανακήρυξη ΑΟΖ.

Πότε παραβιάζεται η εθνική μας κυριαρχία: Τότε και μόνο τότε, όταν: επιχειρήσει κάποιος έρευνες σε επαφή με το βυθό.

Γενικά η υφαλοκρηπίδα μετριέται μετά τα έξι ναυτ. μίλια των χωρικών υδάτων της χώρας μας, από την ακτή. Δηλαδή μέσα στο χώρο αυτό κάνεις ότι θέλεις. Αν είσαι στα επτά ή δέκα ν. μίλια, δηλαδή στα διεθνή ύδατα. το διεθνές δίκαιο σε αφήνει να κάνεις ότι θέλεις στο βυθό σαν να είναι δικός σου, χωρίς να μπορείς να ενοχλείς τον οποιονδήποτε περνά δίπλα σου, χωρίς να δίνεις λογαριασμό σε κανένα.

Έτσι εσύ που έχεις τον βυθό δικό σου μπορεις να κατεβάσεις τρυπάνια και να κάνεις οποιαδήποτε έρευνα. Όλοι οι άλλοι μπορούν να τρέχουν δίπλα σου και να φοβερίζουν. Είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου. Εδώ χρειάζεται η προσοχή: Οποιδήποτε δραστηριότητα Τουρκική ή ξένης χώρας εντός των έξι ναυτικών μιλίων είναι παράνομη και πρέπει πάραυτα να βυθιστεί. Τα Τουρκικά πλοία όμως όσο πλέουν πάνω από την υφαλοκρηπίδα μας, δεν πλέουν σε δικά μας χωρικά ύδατα, αλλά σε διεθνή. Μπορούν επομένως να κάνουν όσες βόλτες θέλουν, να περνούν ξυστά από τα πολεμικά μας πλοία και να μας ενοχλούν. Είναι νόμιμοι.

Αν τους χτυπήσουμε τώρα, όπως φωνάζουν κάποια κοράκια, οι Τούρκοι θα αποκτήσουν πλεονέκτημα στο Διεθνές Δίκαιο, όπως έγινε και το 1974. Τώρα τι γίνεται όταν δεν υπάρχει το εύρος των έξι ν. μιλίων; Όπως η Κως από την Τουρκία, που δεν βγαίνουν τα έξι ν. μίλια. Εδώ για μισό μίλι ο καθένας από τις ακτές του μπορεί να κάνει ότι θέλει. Ότι υπόλοιπο υπάρχει είναι διεθνή ύδατα. Έτσι στο ενδιάμεσο του μισού μιλίου ένθεν και ένθεν, είναι τα θαλάσσια σύνορα, που κάποιος Πρωθυπουργός δεν γνώριζε ότι υπάρχουν. Πλέοντας οι Τούρκοι σε διεθνή ύδατα, ή και κάτω από αυτά που είναι Ελληνική υφαλοκρηπίδα παρανομούν. Παρανομούν μόνο, αν ποντίσουν έστω και ένα καλώδιο; Όχι δεν παρανομούν έστω και αν βρίσκονται στη ΑΟΖ μας, γιατί στο σημείο αυτό από το φόβο του casus belli η άλλων σκοπιμοτήτων, δεν έχουμε θεσπίσει ακόμη ΑΟΖ. Είναι γεγονός ότι στη παρούσα στιγμή η Τουρκία δεν πείραξε τις θεσπιθείσες ΑΟΖ μεταξύ: Ελλάδος- Αιγύπτου και Ελλάδος- Ιταλίας.

Έτσι ως χώρα έχουμε το δικαίωμα της υφαλοκρηπίδας, ακόμη και αν δεν έχουμε ασχοληθεί με το δικαίωμα αυτό, αυτοδικαίως. Κατά συνέπεια βάσει του Διεθνούς

Δικαίου, δικαιώματα υφαλοκρηπίδας έχουμε σαν χώρα, ΑΟΖ όμως όχι. Για να έχεις ΑΟΖ πρέπει να την θεσπίσεις.

Και για να τις θεσπίσεις πρέπει να έχεις την πολιτική βούληση, ισχυρές και αποφασιστιστικές ένοπλες δυνάμεις για να σε υπολογίζουν και διεθνείς συμμαχίες.

Αυτές οι συμμαχίες που κάναμε τώρα τελευταία, τόσο με την Γαλλία, όσο και τις ΗΠΑ προβληματίζουν, όσον αφορά την αιτία πολέμου που αφορά την ΑΟΖ μας.

Πουθενά δεν αναφέρεται ότι θα μας συνδράμουν στρατιωτικά σε περίπτωση που υποστούμε επίθεση μέσα στην ΑΟΖ. Μήπως εξισώνουν πάλι θύτη και θύμα; Μήπως σε περίπτωση που συμβεί το αναπόφευκτο μείνουμε και πάλι για μία ακόμη φορά μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία, όπως συνέβη και την 6η Απριλίου το 1941 που αντιμετωπίσαμε την 2η αυτοκρατορία της Γερμανίας μόνοι μας, με τους Άγγλους συμμάχους μας, να μας αφήσουν στη τύχη μας και από στρατεύματα και από υλικό πολέμου; Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχουν λάβει υπόψη τους αυτούς τους παράγοντες;

Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε τους λόγους του Θουκυδίδη:<<Οι  ισχυροί προχωρούν μέχρι εκεί που τους επιτρέπει η δύναμή τους και οι αδύναμοι υποχωρούν μέχρι εκεί που τους επιβάλλει η αδυναμία τους>>. Αυτό αφορά εμάς, τον Ελληνισμό σήμερα. Και σίγουρα θα πρέπει να έχουμε κατά νου και το βιβλίο του μέντορα του Ερντογάν, Νταβούτογλου στο σημείο εκείνο με τον τίτλο: <<Το Στρατηγικό βάθος. Η διεθνής θέση της Τουρκίας>> που υποστηρίζει μεταξύ των άλλων: <<Η Τουρκία είναι μια κεντρική δύναμη με φιλοδοξίες περιφερειακής και παγκόσμιας δύναμης. Είναι χώρα της Ευρώπης, των Βαλκανίων, της Μεσογείου, του Ευξείνου Πόντου, του Καυκάσου, της Κεντρικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής, ακόμη και του Περσικού Κόλπου….για να γίνει ηγέτιδα του Τουρκογεννούς μουσουλμανικού κόσμου των 500 εκατομ…πρέπει να διεκδικεί πρώτα του τουρκικά εθνικά συμφέροντα και όχι τι υπαγορεύει η συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και στη Δύση>>. Έτσι την βλέπουμε να απομακρύνεται σιγά-σιγά από το ΝΑΤΟ και να εισβάλλει σε πλείστες χώρες περιμετρικά της και άλλες να έχει υπό έλεγχο με την επιρροή της και να εργαλειοποιεί εκατομμύρια πρόσφυγες εναντίον της Ελλάδος, της Κύπρου και της Ευρώπης. Και βέβαια οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε. απλώς παρακολουθεί και την ανέχεται. Πάντα προκλητική μιλάει και απαιτεί την αποστρατικοποίηση των νησιών μας του Ανατολικού Αιγαίου, ότι δήθεν απειλείται η ασφάλειά της, την στιγμή που έχει απλώσει απέναντι από τα νησιά μας μια στρατιά 200 χιλιάδων ανδρών ετοιμοπόλεμων για αποβάσεις και καταλήψεις νησιών με 150 τουλάχιστον αποβατικά και πλήθος πυραυλικών συστημάτων από το Καστελόριζο μέχρι απέναντι από την Σαμοθράκη, χωρίς ποτέ να καταγγελθεί ευθέως από τους επιτελείς μας και αξιωματούχους μας μέσα στους κόλπους του ΝΑΤΟ στις διάφορες ασκήσεις και φόρουμ που γίνονται κάθε φορά, για επιθετική πολιτική και πολεμική απειλή εναντίον χώρας μέλους του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Όπως ποτέ δεν πρέπει να μας διαφεύγει η ιμπεριαλιστική και σωβινιστική επιγραφή του Nichola Spykman, μπροστά στις στρατιωτικές τους σχολές: <<Nέα εδάφη κατακτώνται, κρατούνται, προσαρτώνται και χρησιμεύουν ως αφετηρία μιας νέας εξόρμησις>>Μήπως αυτή η επιγραφή μας θυμίζει την Κύπρο μας το 1974; Μήπως μας φέρνει στο νου τις κατακτήσεις του Μωάμεθ, του Βαγιαζήτ, του Σελίμ του Α΄κλπ από τον 13ο ως τον 15ο αιώνα; Μήπως η ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είναι μπροστά μας; Μήπως ο Ελληνισμός θα κληθεί και πάλι να πληρώσει βαρύ τίμημα; Πατριώτες Έλληνες και οι έχοντες την εξουσία, εγρήγορση, στρατιωτική προετοιμασία, αποφασιστικό-    τητα και διεθνείς συμμαχίες και συμπράξεις είναι τα μόνα που πρέπει άμεσα και χωρίς χρονοτριβή να επιδιώξουμε. <<Οι καιροί ου μενετοί>>.

Νοέμβριος 2021        

Ιωάννης Καλάκος.

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr