ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Ο βασιλιάς του ωκεανού. Τι θα είναι ικανό να κάνει το νέο Ρωσικό αεροπλανοφόρο

ΔΙΕΘΝΗ. ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ. - 12 Ιούλ 2019 - 21:03
Loading...

© RIA Novosti/υπηρεσία τύπου του βόρειου στόλου/ Αντρέι Luzik

Το Su-33 και το MiG-29K στο κατάστρωμα του βαρέων αεροσκαφών «Ναύαρχος Kuznetsov» στη Μεσόγειο θάλασσα

ΜΟΣΧΑ, 12 Ιουλίου-RIA Novosti, Αντρέι Κότς. Ελαφρύ, μη ατομικό, θανατηφόρο-ένα υποσχόμενο ρωσικό αεροπλανοφόρο που  είναι σε θέση να λάβει επί του σκάφους τα τελευταίου τύπου  μαχητικά αεροσκάφη και να κάνει μεταβάσεις με ταχύτητα σχεδόν 30 κόμβους. Το κρατικό επιστημονικό κέντρο Krylov (KGNC) είναι έτοιμο να αναπτύξει τον προκαταρκτικό σχεδιασμό των μικρών σκαφών περιμένοντας την σύμβαση από το  Υπουργείο  Άμυνας. Γι ‘ αυτά τα  σκάφη, και άλλα έργα των Ρωσικών αεροπλανοφόρων και των ξένων μη-πυρηνικών «της ίδιας τάξης» – στο υλικό του RIA Novosti.

Μικρό αλλά τέλεια διαμορφωμένο

Καθώς ο επικεφαλής του KGNC Πάβελ Φιλίπποφ είπε στο  RIA Novosti, ότι το εκτόπισμα  του νέου πλοίου είναι περίπου 40.000 τόνοι, το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται σε 200.000.000.000 ρούβλια, ο χρόνος κατασκευής από την υπογραφή της σύμβασης μέχρι την καθέλκυση είναι πέντε χρόνια.

Ο διευθυντής  δεν ανακοίνωσε το όνομα του έργου, αλλά προφανώς μιλάμε για ένα ελαφρύ αεροπλανοφόρο πολλαπλών χρήσεων  «Storm-KM» που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ως μια μακέτα στο φόρουμ «στρατός-2018». Στη συνέχεια, όπως είπε ο RIA Novosti, ο επικεφαλής του τμήματος έργου KGNC Alex Litsis, το πλοίο μπορεί να φιλοξενήσει 46 αεροσκάφη.Η κατά προσέγγιση σύνθεση της αεροπορικής ομάδας αποτελείται από 12-14 Su-33 βαρέα μαχητικά, 12-14 Light MiG-29K, τέσσερα αεροπλάνα περιπολίας μεγάλης ακτίνας και 12-14 ελικόπτερα πολλαπλής χρήσεως  Ka-27. Στο μέλλον, θα είναι σε θέση να πάρει επί του σκάφους, την  ναυτική τροποποίηση της πέμπτης γενιάς μαχητικά  Su-57 και τα πιό πρόσφατα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής είναι ένας  Αεριοστρόβιλος με χωρητικότητα 110.000 ίππων. Η αυτονομία του «Storm KM»  από την άποψη των αποθεμάτων είναι περίπου δύο μήνες, η ταχύτητα του ταξιδιού έως 28 κόμβους.

Σύμφωνα με το έργο, το πλοίο είναι 304 μέτρα μακρύ, 78 μέτρα πλάτος και 23 μέτρα ύψος. Το αεροπλανοφόρο είναι ικανό να μεταφέρει 600 τόνους πυρομαχικών αεροσκαφών και 2.000 τόνους καυσίμων για την εναέρια ομάδα  του. Η απογείωση θα γίνει με δύο τρόπους-από εφαλτήριο και μέσω ηλεκτρομηχανολογικού καταπέλτη. Η ενδιαφέρουσα σχεδιαστική τεχνογνωσία- η έλειψη σωλήνων. Η εξάτμιση υποτίθεται ότι πρέπει να εκτρέπεται κατά μήκος των πλευρών, γεγονός που θα μειώσει την ορατότητα του πλοίου.

Πάβελ Φιλίπποφ: σε πέντε χρόνια και με 200.000.000.000 ρούβλια το αεροπλανοφόρο θα κατασκευαστεί
«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στο πρόγραμμα εκ των προτέρων στο συντομότερο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο Πάβελ Φιλίπποφ στο RIA Novosti.
«Πρέπει να αποφασιστεί πού και σε ποια θέση θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε την κατασκευή. Και επίσης στον κύκλο της συνεργασίας: Ποιος θα ασχοληθεί με τα συστήματα του πλοίου. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να ελέγξουμε  με τον πελάτη, πόσα  και ποια αεροσκάφη θα είναι επί του σκάφους. Βασιζόμαστε ακόμα στα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα που βρίσκονται τώρα σε λειτουργία με την ναυτική αεροπορία του Ρωσικού Ναυτικού. «

Δυνατή επιλογή
Αυτό δεν είναι το μόνο πρόγραμμα μεταφοράς αεροσκαφών από το KGNC. Ανάκληση: πίσω στο 2015, στο κοινό παρουσιάστηκε  μια μακέτα των βαρέων πυρηνικών αεροσκαφών έργο φορέα 23000 «Storm». Αναφέρθηκε ότι το πλοίο έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί διάφορα καθήκοντα στην μακρυνή  Ωκεάνια ζώνη και είναι ικανό να χτυπήσει χερσαούς και θαλάσσιους στόχους με τον δικό του οπλισμό και αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα σε ανοικτές πηγές, το μελλοντικό πλοίο από πολλές απόψεις επαναλαμβάνει το σοβιετικό έργο του αερομεταφορέα «Ιλιούνσκα»-τόσο εξωτερικά όσο και στρατηγικά και τεχνικά.
Σύμφωνα με το έργο, είναι 330 μέτρα μακρύ, 40 μέτρα πλάτος στην ίσαλο γραμμή, και το μέγιστο βύθισμα  είναι 11 μέτρα. Το εκτόπισμα  δεν υπερβαίνει τους 100.000 τόνους. Η «Καταιγίδα» θα είναι σε θέση να είναι σε πλεύση   έως και 120 ημέρες, και να αναπτύσσει ταχύτητα 30 κόμβων μεταφέροντας  μέχρι 90 αεροσκάφη και ελικόπτερα. Μια σημαντική τεχνογνωσία είναι η ικανότητα να λειτουργεί σε κρύα γεωγραφικά πλάτη. Επιπλέον, η «καταιγίδα» για πρώτη φορά θα εγκαταστήσει ηλεκτρομαγνητικούς καταπέλτες, απλοποιώντας σημαντικά την απογείωση.
Η κατασκευή του επικεφαλής πλοίου, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα διαρκέσει οκτώ έως εννέα χρόνια, και θα κοστίσει  350.000.000.000 ρούβλια-περίπου 6.000.000.000 δολάρια με τον τρέχοντα ρυθμό. Το νεότερο Αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Τζέραλντ ρ. Φορντ» είναι δύο φορές πιο ακριβό.
Ωστόσο, οι προοπτικές ενός βαρέως πυρηνικού αεροσκάφους παραμένουν αμυδρές.
Δεν υπάρχει εμπειρία κατασκευής τόσο μεγάλων πολεμικών πλοίων στη Ρωσία, και το μόνο επιφανειακό πλοίο με πυρηνικό εργοστάσιο παραμένει το βαρύ πυρηνικό καταδρομικό «Πέτρος ο Μέγας» που χτίστηκε στη Σοβιετική εποχή. Ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το KSNC αποφάσισε να επικεντρωθεί στο λιγότερο φιλόδοξο έργο ενός αεροσκάφους ελαφρών αεροσκαφών με μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από αεριοστροβίλους (GEM).

H Ξένη εμπειρία

Παρόμοια πλοία βρίσκονται στο Ναυτικό μιας σειράς κρατών. Ειδικότερα, η πολεμική δομή του Ιταλικού Ναυτικού περιλαμβάνει το αεροπλανοφόρο «Kavur» με εκτόπισμα 28.000 τόνων με τέσσερις κινητήρες αεροστροβίλων με συνολική δυναμικότητα 118.000 ίππων. Είναι δύσκολο να το αποκαλούμε ένα ιδιαίτερα εξειδικευμένο πλωτό αεροδρόμιο, καθώς λαμβάνει επί του σκάφους μόνο οκτώ B-8B Harrier II. Στο μέλλον, το πλοίο θα ξαναοπλιστεί με το Αμερικάνικο F-35B.

Το Ιταλικό αεροπλανοφόρο Kavur

Ωστόσο, το  Kavur είναι ικανό  να μεταφέρει 12 ελικόπτερα για  διάφορους σκοπούς, καθώς και αμφίβιες δυνάμεις: 415 πεζοναύτες, έως 100 τεμάχια τροχήλατου εξοπλισμού, ή 24 κύριες δεξαμενές μάχης, ή 50 βαρέα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης. Το πλοίο μπορεί να αναπτύξει έδρα  μέχρι 145 άτομα. Το «kavur» είναι μια καθολική μονάδα μάχης, πιο κατάλληλη για εκστρατευτικές πράξεις: μεταφέροντας  στρατεύματα στο θέατρο του πολέμου, να τα προσγειώσει στην ακτή, να καλύψει τις προσγειώσεις με αεροσκάφος.
Ένα άλλο αεροπλανοφόρο με μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από αεριοστρόβιλο είναι η «Βασίλισσα  Ελισάβετ» του Βρετανικού Ναυτικού. Πλήρες εκτόπισμα-70.600 τόνοι, αυτόνομη πλεύση -περίπου 300 ημέρες. Το πλοίο υποβάλλεται σε δοκιμές στη θάλασσα και πρόκειται να ενταχθεί στο Ναυτικό το 2020. Επιπλέον, το πλοίο θα λάβει επί του σκάφους το V-22 Osprey.

 AFP 2019 / Andy Buschan

To αεροπλανοφόρο «η βασίλισσα Ελισάβετ» στα ανατολικά της Σκωτίας πριν από την έναρξη των δοκιμών στη θάλασσα
Το Ταϊλανδικό  Chakri Narubet θεωρείται σωστά το μικρότερο αεροπλανοφόρο το εκτόπισμά του είναι μόνο 11.500 τόνοι. Το πλοίο ξεκίνησε το 1996 και έχει χρησιμοποιηθεί για μια δεκαετία για να περιπολεί την αποκλειστική οικονομική ζώνη του κράτους, καθώς και τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

                                                   AP Φωτογραφία / Pornchai

Ταϊλανδικό αεροπλανοφόρο  Chakri Narubet

Από το 2009, εγκατέλειψε  το λιμάνι του Chuck Samet και χρησιμεύει ως βάση για τα ελικόπτερα CH-60 Sea Hawk.  Ο πυρήνας της πτέρυγας Chakri Narubeta μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000  ήταν  πρώτη τροποποίηση με  Βρετανικά βομβαρδιστικά  AV-8A Harrier, αλλά η ζωή του έχει λήξει.  Στην πραγματικότητα, ο Ταϊλανδικός αερομεταφορέας είναι σήμερα ένας αερομεταφορέας ελικοπτέρων  και είναι επίσης το μεγαλύτερο βασιλικό γιοτ στον κόσμο.  Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με ευρύχωρα διαμερίσματα για τον μονάρχη και την οικογένειά του, που συνήθως βρίσκονται επί του σκάφους κατά τη διάρκεια των σπάνιων εξορμήσεων προς τη θάλασσα.

https://ria.ru/20190712/1556395822.html

tokoutsavaki

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σουΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Συνέλληνας έχει ανάγκη τη βοήθειά μας μέρες που έρχονται !
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter