ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Ο κ.Παναγιωτόπουλος μας αγόρασε F-35! «Έρχονται το 2028» δήλωσε!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ. - 23 Φεβ 2023 - 6:27

Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε μέσω ΕΡΤ ότι αν όλα πάνε καλά θα παραλάβουμε τα πρώτα F-35. Προφανώς θα συμφωνεί και η Πολεμική Αεροπορία με την επιλογή. Ωστόσο θα πρέπει κάποιος να απαντήσει πειστικά για τις ενστάσεις που υπάρχουν από ειδικούς. Τα δις που θα κοστίσει το αεροπλάνο δεν θα τα πληρώσει η κυβέρνηση αλλά οι Έλληνες φορολογούμενοι. Καλό είναι λοιπόν να δοθούν απαντήσεις σε αυτούς . Τα ερωτήματα έχουν τεθεί με ωμό ρεαλισμό . Δύο άνθρωποι της ΠΑ , ο Στέφανος Καραβίδας και ο Δημήτρης Παντελάτος τα έχουν πει ανοιχτά σε συνεντεύξεις τους στο militaire channel.

Να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με όσα έχει καταγράψει το ΑΠΕ  για τη συνέντευξη του , ο ΥΕΘΑ δεν βρήκε να πει μία λέξη για τους στρατιωτικούς οι οποίοι όπως μπορεί να διαπιστώσει στη συνέντευξη του προέδρου της ΠΟΕΣ Δημήτρη Μεθενίτη στο militaire channel, περνάνε πάρα πολύ δύσκολα!

Δεν είμαι σίγουρος αν έχουμε μπει σε μια νέα φάση( σ.σ. στις ελληνοτουρκικές σχέσεις).Για να πούμε ότι όντως είμαστε σε μία νέα φάση, θα ήθελα να δω κάποια στοιχεία μονιμότητας. Σίγουρα όμως έχουμε να κάνουμε με μια αλλαγή σκηνικού λόγω των εξαιρετικά καταστροφικών σεισμών και την συνεπακόλουθη έμφαση πλέον που δίνει η κυβέρνηση της Τουρκίας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα από το σεισμό”, παρατήρησε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, σε τηλεοπτική συνέντευξη του στην ΕΤ1.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη, ο κ. Παναγιωτόπουλος γνωστοποίησε ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου είχαν σημειωθεί λίγες παραπάνω από 1.000 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου με διάφορα μέσα και από τις 6 μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου , πέσανε στις 100 περίπου ενώ δεν έχουμε ούτε μία είσοδο τουρκικού μαχητικού οπλισμένου ή άοπλου. Έχουμε κυρίως εισόδους στον εναέριο χώρο με μη επανδρωμένα ή αεροσκάφη που εκτελούν αναγνώριση.

Επομένως όντως έχει βελτιωθεί η κατάσταση εκεί. Μακάρι να κρατήσει αυτό το κλίμα. Δεν το θεωρώ δεδομένο ότι θα κρατήσει, αλλά προς το παρόν η γείτων έχει άλλα προβλήματα πολύ σοβαρά, επανέλαβε.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο επανέναρξης του διαλόγου για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών , ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας αφού υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν έκλεισε την πόρτα του διαλόγου στην Τουρκία επανέλαβε ότι ο διάλογος δεν μπορεί να γίνεται υπό το κράτος των απειλών ή της ακραίας και επιθετικής ρητορικής, αλλά και των πράξεων αμφισβήτησης.

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας γνωστοποίησε ότι ενδέχεται να ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή Εξοπλιστικών Υποθέσεων της Βουλής και πριν από την προκήρυξη των εκλογών, για το κόστος του προγράμματος απόκτησης των F-35 , εάν έχει τα σχετικά στοιχεία. Επίσης η απάντηση στο σχετικό ελληνικό αίτημα αναμένεται από την αρμόδια υπηρεσία της αμερικανικής κυβέρνησης Απρίλιο ή Μάιο. Θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση για τους τεχνικούς και τους ειδικούς όρους και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα πρώτα αεροσκάφη θα παραληφθούν αν όλα εξελιχθούν ομαλώς, μέσα στο 2028.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα απόκτησης κορβετών για το οποίο έχουν κατατεθεί προτάσεις από τη Γαλλία και την Ιταλία, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας σχολίασε ότι και οι δύο προτάσεις είναι προτάσεις που ικανοποιούν πλήρως το Πολεμικό Ναυτικό, τις προδιαγραφές που έχει θέσει, τις ανάγκες που επιζητεί να καλύψει και “ο τελικός θα κριθεί στις υπολεπτομέρειες”.Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι “θέλουμε όμως εμπλοκή άμεση της ναυπηγικής βιομηχανίας” στο εν λόγω πρόγραμμα διευκρινίζοντας ότι και τα δύο ναυπηγεία θα διεκδικήσουν τη ναυπήγηση αυτών των καραβιών αλλά θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι επενδυτικές προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει σε αυτά ώστε να μπορούν να αναλάβουν αυτής της εμβέλειας ναυπηγικό έργο.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο αποστολής των S-300 στην Ουκρανία, ο κ. Παναγιωτόπουλος κατέστησε εκ νέου σαφές ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε επ’ ουδενί τρόπο αποδυναμώνοντας την αμυντική μας διάταξη. Οι S-300 είναι εκεί που είναι. Αγοράστηκαν και ήρθαν στην Ελλάδα με τον τρόπο που ήρθαν για συγκεκριμένους λόγους και όσο υπάρχουν αυτοί οι λόγοι δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε οποιαδήποτε αποδυνάμωση από την αμυντική μας διάταξη.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι η υποστήριξη των ρωσικών συστημάτων καθίσταται όλο και πιο δύσκολη. Αν φτάσουμε σε ένα σημείο που θα είναι αδύνατη η υποστήριξη αυτών των συστημάτων ή θα λύσουμε το πρόβλημα της υποστήριξής του ή θα τα αντικαταστήσουμε. Δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο τώρα.

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας απέρριψε τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι είναι εθνικό έγκλημα ότι από τα 14 δισ. περίπου για τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν έχει πάει ούτε ένα ευρώ στην ΕΑΒ. Θα ισχυριστώ είπε ότι εθνικό έγκλημα ήταν η απαξίωση της εθνικής άμυνας όλα αυτά τα χρόνια και αυτό που βρήκαμε όταν παραλάβαμε και αναφέρθηκε στη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στα εν εξελίξει εξοπλιστικά προγράμματα. Ποια είναι η συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας δεν μας είπε και όλοι έχουμε μείνει με την απορία…

Για το θέμα της συντήρησης των αεροσκαφών C-130 ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε ότι η υπερχρήση τους για άλλες δουλειές, θα σου βγάλει και φθορές και θα έχει αυξημένες ανάγκες συντήρησης. Εξετάζουμε κάθε εναλλακτική να αυξηθούν οι διαθεσιμότητες.Εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 4 μέχρι το τέλος του έτους. Υπάρχει θέμα με το τι θα φθάσει αλλά θα επανέλθουμε με στοιχεία.

Τέλος χαρακτήρισε ως το πιο στρατηγικό project αυτό της δημιουργίας του διεθνούς εκπαιδευτικού κέντρου για τους ικάρους της Πολεμικής μας Αεροπορίας δεδομένου ότι με την αναβάθμιση αυτής της βάσης σε μέσα, σε προσωπικό, σε επίγειες δυνατότητες και υποδομές η δυνατότητα της εκπαίδευσης των ικάρων πλέον εκτοξεύεται.Και αυτό είναι το μέλλον της Πολεμικής μας Αεροπορίας με F-35 και οτιδήποτε άλλο.

militaire.gr

Loading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr