ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Ο Μ.Νετανιάχου «ανοίγει την πόρτα στο φρενοκομείο» της Μ.Ανατολής… «Πρέπει να κτυπήσουμε το Ιράν τώρα»!

ΔΙΕΘΝΗ. - 7 Δεκ 2017 - 9:48
Loading...

Ροή ειδήσεων σε μορφή blogΜέσα σε ένα σκηνικό που θυμίζει ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να προχωρήσει στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ μεταφέροντας παράλληλα τη πρεσβεία των ΗΠΑ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι τώρα είναι η ώρα για να κτυπήσει το Ιράν.

Μιλώντας στις 6 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια διπλωματικού συνεδρίου στην Ιερουσαλήμ ότι το Ισραήλ πρέπει να δράσει τώρα κατά του Ιράν, αυτή τη φορά όχι για να σταματήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά για να σταματήσει την μόνιμη εγκατάσταση ιρανικών στρατιωτικών βάσεων στη Συρία.

Βέβαια ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν ξέχασε  και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράνλέγοντας πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να συμμαχήσει με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ απαιτώντας από το Ιράν να αποδεχθεί τη συμφωνία για τα πυρηνικά του 2015, λέγοντας πως εάν κάτι  τέτοιο δε γίνει τότε η χώρα αυτή θα έχει πυρηνικά όπλα σε μα δεκαετία από σήμερα.

Ταυτόχρονα κατηγόρησε το Ιράν ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία λέγοντας πως τόσο η Χεζμπλαχ όσο κα η Χαμάς δε θα άντεχαν ούτε μια ήμερα χωρίς την υποστήριξη του Ιράν.

Οι δηλώσεις του Νετανιάχου πιθανότατα αφορούν και τις δύο επιθέσεις που πραγματοποίησε το Ισραήλ  εναντίον βάσεων στη Συρία στις 2 και 5 Δεκεμβρίου, λέγοντας ότι βομβάρδισε μια ιρανική στρατιωτική βάση και ενα φορτίο πυραύλων για την Χεζμπολάχ, χωρίς όμως να υπάρχουν στοιχεία ότι επρόκειτο για ιρανικές βάσεις.

Το Ισραήλ χαιρέτισε την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσάς του από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, την ίδια ώρα που οι Παλαιστίνιοι καταδίκαζαν την απόφαση, προειδοποιώντας ότι καταργεί τον ρόλο της Ουάσινγκτον στην ειρηνευτική διαδικασία.

Σε μια εξ ορισμού ιστορική ομιλία στην Ουάσινγκτον, ο Τραμπ ανέτρεψε την πολιτική που ακολουθούσαν επί δεκαετίες οι ΗΠΑ στο Μεσανατολικό, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις ηγετών απ’ όλον τον κόσμο ότι η απόφασή του αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη αστάθεια στη Μέση Ανατολή.

Οι προηγούμενοι πρόεδροι επέμεναν ότι το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, μιας ιερής πόλης τόσο για τους εβραίους, όσο και για τους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς, θα πρέπει να αποφασιστεί κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του μίλησε για μια «ιστορική ημέρα» και «ένα σημαντικό βήμα προς την ειρήνη».

Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους θα πρέπει να περιλαμβάνει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και κάλεσε και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ και να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην πόλη αυτήν.

Ο Νετανιάχου σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην πρόσβαση των πιστών στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ. «Το Ισραήλ πάντα θα διασφαλίζει την ελευθερία της λατρείας για τους εβραίους, τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους εξίσου», τόνισε.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς είπε ότι η ενέργεια του Τραμπ ισοδυναμεί με παραίτηση των ΗΠΑ από το ρόλο τους ως διαμεσολαβητή για την ειρήνη και χαρακτήρισε την Ιερουσαλήμ «αιώνια πρωτεύουσα του Κράτους της Παλαιστίνης».

Το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ στον πόλεμο του 1967.

Αργότερα την προσάρτησε και ανακήρυξε όλη την πόλη πρωτεύουσά του, μια ενέργεια που δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ για πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους.

«Με την ανακοίνωση αυτή η αμερικανική διοίκηση αποφάσισε να παραβιάσει όλες τις διεθνείς και διμερείς συμφωνίες και τα ψηφίσματα και αποφάσισε να παραβιάσει τη διεθνή ομοφωνία»,συνέχισε ο Αμπάς. Προειδοποίησε εξάλλου ότι η ενέργεια αυτή «θα εξυπηρετήσει τις εξτρεμιστικές ομάδες που επιδιώκουν να μετατρέψουν τη σύγκρουση στην περιοχή μας σε θρησκευτικό πόλεμο που θα σύρει την περιοχή (…) σε διεθνείς συρράξεις και ατέρμονους πολέμους».

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων παραμένουν παγωμένες από το 2014. Ένα από τα βασικά εμπόδια για την επανέναρξή τους είναι η εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.

Η οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, χαρακτήρισε την απόφαση του Τραμπ «κατάφωρη επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού λαού» και κάλεσε τους Άραβες και τους μουσουλμάνους «να υπονομεύσουν τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή» και«να αποκλείσουν το Ισραήλ».

pronews.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter