ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Ο πανίσχυρος Αττίλας δεν πήρε χαμπάρι τον πύραυλοπου έπεσε στον Πενταδάκτυλο

ΔΙΕΘΝΗ. - 3 Ιούλ 2019 - 16:45
Loading...
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση

H εκκωφαντική έκρηξη που σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο προκαλεί εκ των πραγμάτων έντονη ανησυχία, καθώς, επιβεβαιώνει πόσο η χώρα μας είναι απροστάτευτη ακόμη και σε «ατυχήματα». Το θέατρο του (παράλογου) πολέμου στη γειτονιά μας, αν και διαχρονικά το υποβαθμίζουμε, είναι πρόδηλο ότι είναι πολύ κοντά σε εμάς.

Για χρόνια καλλιεργείται από τους εκάστοτε αρμοδίους πως η Κύπρος είναι μακριά και δεν κινδυνεύει.

Αυτό αποτελεί επαναλαμβανόμενο …επιχείρημα και δείχνει την επιδερμικότητα με την οποία αντιμετωπίζονται ζητήματα υψίστης σημασίας. Είμαστε πολύ κοντά και δεν χρειάζεται κανείς να γνωρίζει καλή γεωγραφία για να το αντιληφθεί, πρωτίστως όμως, να το συνειδητοποιήσει. Υπενθυμίζεται πως πριν πολλά χρόνια όταν στο Ισραήλ μοιράζονταν στους πολίτες μάσκες για προστασία από πιθανή επίθεση με αέρια, οι εδώ (αν)αρμόδιοι ήταν υπερβολικά καθησυχαστικοί. Δεν χρειάστηκε να προβλέψουν την αποθήκευση μασκών και τη χορήγηση, τουλάχιστον, στα σχολεία, αν όχι σε όλους τους πολίτες.

Η Κύπρος για κάποιους είναι μακριά. Ο εύκολος δρόμος του ωχαδελφισμού και της αδυναμίας διαχείρισης.

Η έκρηξη, που προκλήθηκε από την πτώση πυραύλου, συνδέεται με τις χθεσινοβραδινές συγκρούσεις των ισραηλινών και συριακών δυνάμεων και επιβεβαιώνει πως μπορεί και από ένα τυχαίο «ατύχημα» να γίνουμε στόχος. Έστω και κατά λάθος, ακόμη κι εάν δεν είμαστε εμείς ως χώρα ο στόχος. Ευτύχημα είναι, πάντως, που δεν «έπεσε» ο πύραυλος σε κατοικημένη περιοχή και να υπάρξουν θύματα.

Προκύπτουν την ίδια ώρα μια σειρά από ερωτήματα.

Τα κατεχόμενα είναι μια στρατιωτικοποιημένη περιοχή, όπως άλλωστε το αναφέρουν και εκθέσεις διεθνών οργανισμών. Αυτό, όμως, δεν ήταν, ως φαίνεται, αρκετό για να εντοπισθεί στον αέρα ο πύραυλος.

Ο ρωσικός πύραυλος πέρασε πάνω από στρατόπεδα του κατοχικού στρατού στην περιοχή της κατεχόμενης Κυθρέας και ενδεχομένως πάνω από αυτό του Καράολου, στο οποίο βρίσκονται συγκεντρωμένα τα αντιαεροπορικά του Αττίλα. Αλλά τίποτε. Δεν τον εντόπισαν και μόνο μετά την έκρηξη έσπευσαν. Ο πανίσχυρος Αττίλας, φόβητρο για όλους, βρισκόταν προφανώς σε ώρα σιωπητηρίου, σε ύπνο.

Ώρες μετά την πτώση του πυραύλου οι πληροφορίες που δινόντουσαν από το κατοχικό καθεστώς ήταν συγκεχυμένες. Την μια έλεγαν πως ήταν μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ελικόπτερο και την άλλη πως ήταν πύραυλος. Τελικά ήταν ρωσικό πύραυλος. Τούτα ενισχύουν τα πιο πάνω. Τη σύγχυση, δηλαδή, που επικράτησε για ώρες στα κατεχόμενα.

Ακόμη: Το εντόπισαν τα ραντάρ της Εθνικής Φρουράς ή εκείνα των Βρετανικών Βάσεων; Οι απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα θα βοηθήσουν σε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα επί του θέματος. Κυρίως σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της χώρας. Μετά από αυτό που έχει συμβεί δεν μπορούν οι πολίτες να επαναπαύονται στις διαβεβαιώσεις αρμοδίων και μη πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, στις πρώτες δηλώσεις του μετά από το συμβάν, έσπευσε να μιλήσει για την ανάγκη επικράτησης της ειρήνης: «Θέλουμε ειρήνη στην περιοχή μας, στο νησί μας, Αυτό το επεισόδιο δείχνει πόσο σημαντική είναι η ειρήνη…».

Είναι σαφές πως το θέμα της ειρήνης δεν εξαρτάται από εμάς. Σε ό,τι αφορά την περιοχή, οι παίκτες είναι πολλοί και ισχυροί και προφανώς δεν λαμβάνουν υπόψη την Κύπρο. Ούτε εκείνοι με τους οποίους συνομολογήσαμε συμφωνίες και… όρκους παντοτινής φιλίας (μόνο τις διευκολύνσεις θέλουν, για παράδειγμα, οι Ισραηλινοί). Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, η ειρήνη εξαρτάται από την κατοχική Τουρκία. Αυτό το γνωρίζει ο κ. Ακιντζί, ο οποίος αποφεύγει να το αναφέρει για προφανείς λόγους.

costas.venizelos@phileleftheros.com
Φιλελεύθερος

infognomonpolitics

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΟιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΚΑΛΛΙΩΡΑ

 

 

Loading…