Την συγκεκριμένη δήλωση έκανε ο Βαρθολομαίος μετά την λειτουργία της Κυριακής, στο ναό του Αγίου Φωκά Μεσαχώρου στην Κωνσταντινούπολη, απευθυνόμενος στον Γενικό Πρόξενο της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, Αλεξάντερ Γκάμαν.
Βίντεο της ομιλίας του πατριάρχη δημοσιεύεται στη σελίδα του πατριαρχείου στο κοινωνικό δίκτυο Facebook.
«Η Τσεχία είναι μαζί με την Σλοβακία μια μικρή αυτοκέφαλη εκκλησία, η νεότερη των αυτοκέφαλων εκκλησιών, η οποία διατελεί κάτω από την στοργή και την προστασία του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, το οποίο την ανακήρυξε αυτοκέφαλη το 1998. Tώρα είναι η σειρά της Ουκρανίας η οποία θα λάβει το καθεστώς της αυτοκεφαλίας εν ου μακρό χρόνο ελπίζω, παρά τας υπάρχουσας αντιδράσεις και τούτω θα γίνει γιατί είναι δικαίωμα της», — τόνισε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Δεν μας τρομάζουν οι απειλές, πρόσφατα είπα σε μια ομιλία μου ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο ούτε απειλεί ούτε απειλείται, αλλά προχωρεί σταθερά εκπληρώνοντας την απο των ιερών κανόνων αποστολή του και εκπληρώνοντας και σεβόμενο τα προνομία τα οποία του παρεχώρησαν οι κανόνες Οικουμενικών συνόδων».






