ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Ο Πούτιν προειδοποιεί για οικονομική κρίση που ο κόσμος «δεν έχει ακόμη δει»

ΔΙΕΘΝΗ. - 26 Μαΐ 2018 - 9:51
Loading...

Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει την απειλή ενός σπειροειδούς προστατευτισμού που μπορεί να οδηγήσει σε μια καταστροφική κρίση, προειδοποίησε ο Βλάντιμιρ Πούτιν. Τα έθνη πρέπει να βρουν έναν τρόπο να το αποτρέψουν και να καθορίσουν κανόνες για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να λειτουργήσει η οικονομία.

Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε ενάντια στην αυξανόμενη τάση της χρήσης μονομερών περιορισμών για την επίτευξη οικονομικού πλεονεκτήματος, καθώς απευθύνθηκε στους επισκέπτες του Διεθνούς

Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF) την Παρασκευή.

«Το σύστημα πολυμερούς συνεργασίας, το οποίο χρειάστηκε χρόνια για να οικοδομηθεί, δεν επιτρέπεται πλέον να εξελιχθεί. Είναι σπασμένο με έναν πολύ ακατέργαστο τρόπο. Η παραβίαση των κανόνων γίνεται ο νέος κανόνας » , ανέφερε.

Εκτός από τις παραδοσιακές μορφές προστατευτισμού όπως τα εμπορικά τιμολόγια, τα τεχνικά πρότυπα και τις επιδοτήσεις, τα έθνη χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο νέους τρόπους για να υπονομεύσουν τον ανταγωνισμό τους, όπως οι μονομερείς οικονομικές κυρώσεις. Και τα έθνη που σκέφτονταν ότι δεν θα είχαν ποτέ στοχεύσει τέτοια μέτρα για πολιτικούς λόγους τώρα αποδείχθηκαν λανθασμένα, είπε ο Πούτιν.

«Η ικανότητα επιβολής κυρώσεων αυθαίρετα και χωρίς κανέναν έλεγχο ενθαρρύνει τον πειρασμό να χρησιμοποιούν ξανά και ξανά τα εν λόγω περιοριστικά εργαλεία, δεξιά και αριστερά, σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από την πολιτική πίστη, τις συζητήσεις για αλληλεγγύη, τις προηγούμενες συμφωνίες και τη μακρά συνεργασία» , ανέφερε.

Ο Πούτιν ζήτησε την αλλαγή της πορείας, την υπεράσπιση του ελεύθερου εμπορίου και τη ρύθμιση της παγκόσμιας οικονομίας βάσει κανόνων, οι οποίοι θα αμβλύνει το χάος που προκύπτει από τους ταχύτατους τεχνολογικούς μετασχηματισμούς που προκύπτουν από την ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας.

«Η παραβίαση των υφιστάμενων κανόνων και η απώλεια εμπιστοσύνης μπορεί να συνδυαστεί με την απρόβλεπτη αναταραχή της κολοσσιαίας αλλαγής. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε μια συστημική κρίση, την οποία ο κόσμος δεν έχει δει ακόμη » , είπε.

Τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για διαφανείς καθολικούς κανόνες καθώς και μηχανισμό χωρίς αποκλεισμούς, ο οποίος θα επέτρεπε την τροποποίηση των κανόνων αυτών με τρόπο που θα γίνει δεκτός από τη διεθνή κοινότητα.

«Δεν χρειαζόμαστε σήμερα εμπορικούς πολέμους ή ακόμη και προσωρινές εμπορικές καταπαύσεις του εμπορίου. Χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη εμπορική ειρήνη » , τόνισε ο πρόεδρος.

«Ο ανταγωνισμός, η σύγκρουση συμφερόντων, ήταν πάντα, είναι, και θα είναι πάντοτε φυσικά. Αλλά πρέπει να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον. Η ικανότητα επίλυσης διαφορών μέσω έντιμου ανταγωνισμού και όχι περιορισμού του ανταγωνισμού είναι η πηγή της προόδου «, πρόσθεσε ο Πούτιν.

Η ομιλία έρχεται εν μέσω ταραχών για την παγκόσμια οικονομία, κατά την οποία οι εθνικιστικές πολιτικές του αμερικανικού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ, έθεσαν την Αμερική σε βάρος άλλων λαών, που η διοίκησή του πιστεύει ότι απολαμβάνει αθέμιτα πλεονεκτήματα στο εμπόριο. Το ατύχημα απείλησε την Κίνα, τα ευρωπαϊκά έθνη, τον Καναδά και το Μεξικό με εμπορικούς περιορισμούς, ζητώντας να καθοριστούν οι αντιληπτές ανισορροπίες.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης εντατικοποιήσει τη χρήση οικονομικών κυρώσεων, με στόχο τη Ρωσία, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και άλλα έθνη με διάφορα μέτρα τιμωρίας.

https://www.rt.com/business/427767-putin-world-trade-peace/

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ RUSSIA TODAY: Corfiatiko.blogspot.com

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter