ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Ο πόλεμος των ΗΠΑ με το Ιράν θα ήταν μια καταστροφή με κυμαινόμενα αποτελέσματα που «θα μπορούσαν να διαρκέσουν δεκαετίες».

ΔΙΕΘΝΗ. - 15 Μαΐ 2019 - 15:00
Loading...

O αμερικανικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή μοιάζει να βρίσκεται πολύ κοντά – ένας πόλεμος που προκαλεί καταστροφές τόσο για την περιοχή όσο και για την προεδρία του Tραμπ, σύμφωνα με αναλυτές.

Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι συζητούν ένα σχέδιο πολέμου εναντίον του Ιράν με 120.000 στρατιώτες,
σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του New York Times που ανέφερε ανώνυμους αξιωματούχους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Tραμπ αρνήθηκε ότι η κυβέρνησή του σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα, αλλά πρόσθεσε ότι, αν το έκαναν, θα ήταν «πολύ περισσότερα» από ό, τι πρότεινε η έκθεση των Times.

Παρ ‘όλα αυτά, η Ουάσινγκτον έρχεται σε επαφή με άλλους ηγέτες τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες, με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να περιοδεύει τον κόσμο και να απειλεί το Ιράν σε κάθε στάση.

Το άσμα ήταν ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν πόλεμο, αλλά είναι έτοιμη να χτυπήσει «γρήγορα και αποφασιστικά» .

Μια τέτοια προφανή προσπάθεια ήρθε την Κυριακή, όταν τα πετρελαιοφόρα – δύο από αυτά από τη Σαουδική Αραβία, ένα με προορισμό τις ΗΠΑ – χτυπήθηκαν από «σαμποτάζ» ακριβώς έξω από το Στενό του Ορμούζ.

Κανείς δεν τραυματίστηκε, δεν χύθηκε πετρέλαιο και κανείς δεν κατηγόρησε επισήμως το Ιράν – αλλά, ανεπίσημα, υπάρχουν ήδη αναφορές ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ κατηγορούν τον βολικό ένοχο.Ο Tραμπ, ειδικότερα, δεν περίμενε την επιβεβαίωση, απειλώντας ότι οι Ιρανοί θα «υποφέρουν πολύ» αν «κάνουν τίποτα».

Ακόμα και το γεγονός ότι ο Τράμπ είναι έτοιμος να σπάσει μια από τις υποσχέσεις του προεκλογικού του αγώνα – να τερματίσει τους άσχετους αμερικανικούς πολέμους στο εξωτερικό – δεν φαίνεται να εμπνέει μια επιβολή στους πολλούς αντιπάλους του στην Ουάσινγκτον.

Ενώ οι συνέπειες του πολέμου με το Ιράν όσον αφορά τον θάνατο και την καταστροφή θα ήταν «κυριολεκτικά ανυπολόγιστες», η έναρξη μιας τέτοιας σύγκρουσης θα μπορούσε επίσης να είναι ένα τεράστιο λάθος για τον Tραμπ πολιτικά, δήλωσε ο James Jatras, πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και σύμβουλος της πολιτικής δημοκρατικής γερουσίας.

Ο Τζάτρας είπε ότι ενώ οι στρατηγικοί του Λευκού Οίκου και τα πολεμικά γεράκια όπως ο Μπόλτον και ο Πομπέο μπορεί να «σκέφτονται» ότι ξέρουν πώς θα έπαιζαν τα γεγονότα, αυτά τα πράγματα «σπάνια συμβαίνουν πραγματικά σύμφωνα με το σχέδιο».

Ο κ. Tραμπ θα έχει «προδώσει ό, τι υποσχέθηκε» στο εκλογικό σώμα, αν βυθιστεί σε μια άλλη δυνητικά ατελείωτη σύγκρουση, έχοντας υποσχεθεί ότι δεν θα σταματήσουν τους άχρηστους πολέμους κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, το 2016. Σε αυτό το σημείο, δήλωσε ο Τζάτρας, η προεδρία του θα μοιάζει περισσότερο με «τρίτη θητεία για τον Γιώργο Μπους».

Ένας πόλεμος με το Ιράν θα έθετε επίσης αναμφίβολα σε κίνδυνο τους περιφερειακούς συμμάχους των ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, αν και οι Μπόλτον και Πομπέο φαίνονται αποφασισμένοι να φέρουν την αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη παρά όλους αυτούς τους πιθανούς κινδύνους, περιφερειακούς και άλλους.

Ο Τζάτρας πιστεύει ότι η σκέψη αυτή είναι αποτέλεσμα του «αυτοκρατορικού κόμματος». Παρόλο που η Ουάσινγκτον μπορεί να καταλάβει τις στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν, εξακολουθούν να υπάρχουν επιρροές στο Λευκό Οίκο που είναι «τόσο αλαζονικές» και πιστεύουν τόσο πολύ στην «συντριπτική ανωτερότητα» των ΗΠΑ ότι πιστεύουν ότι το Ιράν θα αποδειχθεί «τίγρης χαρτιού».

Ενώ το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία πιστεύουν ότι θα επωφεληθούν μακροπρόθεσμα από μια επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του ιρανού εχθρού τους, είναι σχεδόν 100% βέβαιο ότι εάν η Ουάσινγκτον επιτεθεί στο Ιράν, το Ιράν θα επιτεθεί εναντίον και των δύο χωρών «διευκόλυνσης» , σύμφωνα με τον Foad Izadi, καθηγητής πολιτικής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.

«Κανείς δεν κερδίζει από αυτό, ένας μεγάλος πόλεμος θα ήταν καταστροφή για τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Sazhin στην RT. Με την Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη να δηλώνουν αμοιβαία τις τρομοκρατικές οργανώσεις των άλλων στρατιωτικών, «υπάρχει άφθονο casus belli – αλλά όλη η συσσώρευση είναι μόνο ψυχολογικός πόλεμος, πιστεύει. Ο μόνος πιθανός τρόπος με τον οποίο η Τεχεράνη μπορεί να προκαλέσει κτύπημα, είναι η παρακολούθηση των απειλών κατά του αποκλεισμού των στενών του Ορμούζ.

«Πρέπει να το κάνουν οι Ιρανοί – δεν είναι δύσκολο ακόμη και χωρίς στρατιωτική δύναμη – τότε οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους … δεν θα παραμείνουν αδρανείς και θα χτυπήσουν», δήλωσε ο Sazhin. Ακόμα και τότε, πιστεύει ότι «δεν θα φτάσει σε κανέναν μαζικό πόλεμο, διότι τόσο στην Ουάσινγκτον όσο και στην Τεχεράνη όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν θα οδηγήσει σε κάτι καλό».

Αν έρθει να χτυπήσει, οι πιθανότητες του Ιράν φαίνονται ζοφερές, λέει ο Sazhin. Οι δυνάμεις του εδάφους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ΗΠΑ και τους συμμάχους και ενώ έχει πυραύλους που μπορούν να προσεγγίσουν σχεδόν όλες τις αμερικανικές και ισραηλινές βάσεις στην περιοχή, οι ισραηλινές πυραυλικές άμυνες είναι αρκετά ικανοποιητικές για να τους παρακολουθήσουν και οι ΗΠΑ ενίσχυσαν πρόσφατα τη δύναμη των συστημάτων αεροπορικής άμυνας Patriot στην περιοχή.

Ένα πεδίο μάχης όπου οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί του θα μπορούσαν να είναι μέσα για περισσότερο από ό, τι διαπραγματεύονται είναι η θάλασσα, χάρη στα σμήνη του Ιράν των μικροσκοπικών, γρήγορων επιθετικών σκαφών γνωστών ως dhows.

«Το Ιράν διαθέτει ένα πολύ σημαντικό στόλο μικρού μεγέθους, το οποίο ανήκει στο Σώμα Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς. Αυτά είναι μικρά σκάφη, πολύ μεγάλης ταχύτητας … τα οποία φέρνουν διάφορα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των οπλών χωρίς ανάκλιση και ακόμη και των μικρών πυραύλων. Εκτός αυτού, είναι σχεδόν αόρατοι στα ραντάρ χάρη στο μικρό τους μέγεθος.

Τα άλλα σημαντικά πλεονεκτήματα του Ιράν είναι το ηθικό και η ανθεκτικότητα, λέει ο Izadi.

Εκτός αυτού, θα ήταν ένας «πόλεμος της επιλογής» για τις ΗΠΑ, που δεν οδηγείται από τίποτα άλλο εκτός από τις φιλοδοξίες των πολεμικών γερακιών στην Ουάσινγκτον. Αντίστοιχα, ο Ιζαδί δήλωσε ότι αυτό θα έκανε τον πόλεμο «καταστροφή» για την εικόνα του Τραμπ , επειδή η «κοινή γνώμη του κόσμου θα είναι με το Ιράν και εναντίον των ΗΠΑ».

Τελικά, όμως, δεν θα υπήρχε κανένας τρόπος να περιοριστούν οι καταστροφικές συνέπειες μιας σύγκρουσης με το Ιράν όσον αφορά τον τεράστιο αριμό θανάτων, την καταστροφή και την περιφερειακή εξάπλωση, την οποία ο Izadi είπε ότι θα μπορούσε να έχει «μόνιμα αποτελέσματα για δεκαετίες».

https://www.rt.com/usa/459342-us-iran-war-disaster/
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ RUSSIA TODAY : Corfiatiko.blogspot.com

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter