ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Ο «τελευταίος δικτάτορας» της Ευρώπης ήταν καλύτερα προετοιμασμένος για την εμφάνιση του ιού από τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες

ΔΙΕΘΝΗ. - 8 Απρ 2020 - 21:43
Loading...
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση

Όλα έχουν γυρίσει ανάποδα σε αυτόν τον κόσμο.

Στρατηγικό Ίδρυμα Πολιτισμού

Anatoli Ivanov

“Έχει φροντίσει για τον ιό η Λευκορωσία… Αντιμετωπίστε  τον ιό σας, έχετε πολλά προβλήματα  γι ‘αυτό”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο σε απάντηση στις κατηγορίες του Λιθουανού  Προέδρου Gitas Nauseda ότι οι αρχές της Λευκορωσίας κρύβουν το πεδίο εφαρμογής  της  μόλυνσης από τον κορωναϊό.
Σύμφωνα με την επίσημη Μινσκ, “οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να φτύνουν τη Λευκορωσία σε σχέση με την πανδημία”. Αυτό το ρήμα χρησιμοποίησε ο Λευκορώσος ηγέτης στις 2 Απριλίου, αξιολογώντας τις επιθέσεις πληροφοριών στη χώρα του.

 Φωτογραφία news.yandex.ru

Gitanas Nauseda

Πράγματι, μια ημέρα νωρίτερα ο Gitanas Nauseda εξέφρασε ξαφνικά την ανησυχία του για την κατάσταση των πραγμάτων μεταξύ των γειτόνων: “Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τις πληροφορίες που λαμβάνουμε επίσημα από τη Λευκορωσία, διότι πιστεύω ότι ο Λευκορώσος ηγέτης αξιολογεί την κατάσταση με ένα συγκεκριμένο νταηλίκι. Είναι πολύ πιθανό ότι οι πραγματικές στατιστικές να είναι πολύ χειρότερες, όπως γνωρίζουμε για τις εστίες στο έδαφος της Λευκορωσίας και τους θανάτους που καταγράφονται”.

Trueinform.ru Φωτογραφίες

Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ο Lukashenko είναι βέβαιος ότι η εμπειρία της Λευκορωσίας στον αγώνα κατά των ιογενών ασθενειών μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ευρώπη. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από την 1η Απριλίου, μόνο 163 περιπτώσεις λοίμωξης COVID-19 έχουν επιβεβαιωθεί. Ο πρώτος θάνατος του κορωναϊού αναφέρθηκε την ίδια μέρα. Από τις 29 Μαρτίου, τα νυχτερινά κέντρα έχουν κλείσει για 14 ημέρες στο Μινσκ, και από τις 30 Μαρτίου οι Λευκορώσοι δεν συνιστάται να εγκαταλείψουν τους τόπους μόνιμης διαμονής τους. Η υπόλοιπη χώρα ζει και λειτουργεί ως συνήθως. Ούτε καν major league αγώνες ποδοσφαίρου αποσύρονται, σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες χώρες. Ταυτόχρονα, όλα είναι έτοιμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. “Εξουδετερώνουμε οποιαδήποτε πόλη σε 24 ώρες εάν είναι απαραίτητο”, λέει ο Λουκασένκο, και είναι δύσκολο να μην τον πιστέψει κανείς.

Αποδεικνύεται ότι “από τις 4 Απριλίου, ιατρικές μάσκες στη Λευκορωσία έχουν περισσότερα από 2 εκατομμύρια κομμάτια, αναπνευστικά συστήματα – πάνω από 90.000, κοστούμια – πάνω από 85.000, γάντια – πάνω από 10 εκατομμύρια ζεύγη, προστατευτικά γυαλιά – 24 χιλιάδες. Περιμένουμε άλλες 100 χιλιάδες αναπνευστικά από τη Ρωσία, τα οποία έχουν ήδη πληρωθεί από τη δημοκρατία”, δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Μπόρις Ανδρογιούκ. Την ίδια στιγμή, η μέση δαπάνη στη χώρα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της υπηρεσίας, είναι περίπου 2.000. κοστούμια και 2,5-3 χιλιάδες αναπνευστικές συσκευές την ημέρα.

Ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκεβίτσιους. Φωτογραφία yandex.ru

Όλα έχουν γυρίσει ανάποδα στον κόσμο. Ο “τελευταίος δικτάτορας” ήταν πιο έτοιμος για την εμφάνιση του κορωναϊού παρά  η δημοκρατική Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, ο Λουκασένκο πείθει επίσης τους Ευρωπαίους ότι “δεν υπάρχει ανάγκη απαγόρευσης και οδήγησης”. Σε απάντηση, στο «προηγμένο κοινό» απαιτούν  να απαγορευτούν  τα πάντα, να απομονωθούν όλοι, να σταματήσει η οικονομική δραστηριότητα, να παγώσει το έργο των δημόσιων και ιδιωτικών δομών, να πέσει  το Σιδηρούν Παραπέτασμα.

Στις 31 Μαρτίου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Linas Linkevicius ανακοίνωσε ότι οι γείτονες από το νότο «δεν έχουν καλή διαχείριση των  κρίσεων». Από τυπική άποψη, η πρωτοβουλία προέρχεται από το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά όποιος γνωρίζει τους κανόνες του παιχνιδιού ξέρει ότι κάποια στιγμή η Ναταλία Γρυμπαουσκάιτ αποθάρρυνε πλήρως τους αρχηγούς αυτού του τμήματος να αναλάβουν πρωτοβουλία. Μόνο με άδεια. Για την υπερβολική δραστηριότητα στην καρέκλα του υπουργού τον Φεβρουάριο του 2010, ο Vigaudas Usackas πλήρωσε. Όπως δήλωσε η Grybauskaite, “ο υπουργός είχε χάσει την εμπιστοσύνη του προέδρου.” Ο αναπληρωτής Audronius Ažubalis το ίδιο επίσης. Ο Linkevičius έχει αναλάβει καθήκοντα από το 2012 και έχει ήδη μάθει από τα λάθη των άλλων για να πιάσει τους ανέμους της αγοράς.

Η παλιά πόλη, της τουριστικής mecca του Βίλνιους, είναι εντελώς άδεια. Φωτογραφία: yandex.ru

Ο Linkevičius διαθέτει επίσης έναν προσωπικό διοικητικό πόρο με τη μορφή μιας μη συστημικής αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας που καθιερώθηκε στη Λιθουανία. Η δημοσιογράφος Vitebsk Olga Karach πήρε το θέμα, λέγοντας στους Λιθουανούς κατοίκους για τον Λευκορώσο  «κομμουνιστή», με τους νόμους του οποίου  το επίσημο Μινσκ καθοδηγείται για την αντιμετώπιση της πανδημίας. “Τα πάντα εκεί είναι τρομερά, οι πληροφορίες αποκρύπτονται, οι αρχές εξαπολύουν έναν πόλεμο εναντίον του εναλλακτικού Τύπου, το Vitebsk βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης, οι άνθρωποι φοβούνται περισσότερο την τοπική KGB από τον κορωναϊό” και ούτω καθεξής. Η Karach βασίζει όλες τις κατηγορίες σε  «αξιόλογες πηγές της Λευκορωσίας», για τις οποίες κανείς δεν κατονομάζεται.

Ωστόσο, ο Linkevičius  δεν σταμάτησε εκεί . Δημιούργησε μια κατάσταση  που επέτρεψε στον  Nauseda να συνοψίσει: “Εάν ο κίνδυνος αυτός είναι πραγματικά ορατός, θα πρέπει να περιορίσουμε κάθε επαφή με μια χώρα που είναι σήμερα πολύ χαλαρή στην εκτίμηση της επιδημίας του κορωναϊού. Ίσως γι ‘αυτό να την περιμένουν σοβαρές συνέπειες ».

Τώρα τα σύνορα Λιθουανίας-Λευκορωσίας είναι κλειστά, εκτός από τις τακτικές πτήσεις της Belavia μεταξύ Μινσκ και Βίλνιους. Αυτός ο διάδρομος παρέμεινε ο μόνος τρόπος για τους Λιθουανούς που έχουν κολλήσει στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην πατρίδα τους αεροπορικώς. Το να το κλείσεις είναι σαν να καταδικάσεις τους συμπατριώτες σου. Και στα σύνορα με την Πολωνία και τη Λετονία λειτουργεί ένα σημείο ελέγχου, μέσω του οποίου περνούν οι οδηγοί των φορτηγών, οι  οδηγοί οχημάτων με όλους τους τρόπους οδικής μεταφοράς και με τα πόδια. Ένα άλλο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Βασίλειο της Σουηδίας, δεν άλλαξε τίποτα. Η  Στοκχόλμη ζει με κανόνες κοντά στους κανόνες της Λευκορωσίας.

Και στη Λευκορωσία η ζωή κυλά  σχεδόν με τον συνηθισμένο τρόπο. Rg.ru Φωτογραφίες

Τι έκανε τον Λιθουανό πρόεδρο να ξεκινήσει μια επιδρομή εναντίον του Λευκορώσου “αντάρτη” αν πρόσφατα είχε πολύ διαφορετικές διαθέσεις;  Καταρχάς, όπως επισημαίνει ο πρωθυπουργός Saulius Skvernyalis, η κατάσταση στη Λιθουανία είναι αρκετά περίπλοκη. Η χώρα έχει εισέλθει στη δεύτερη φάση της επιδημίας, όταν είναι αδύνατο να εντοπιστεί ποιος έχει προσβληθεί από ποιον. Επιπλέον, η επιλογή είναι μικρή: είτε το «Ιταλικό σενάριο» είτε μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού θα είναι σε θέση να βγει από την κορυφή με απώλειες έως και 20% του ΑΕΠ (πρόβλεψη των αναλυτών της Τράπεζας της Λιθουανίας), αλλά με ελάχιστο αριθμό θυμάτων.

Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ που αφιερώθηκε στην καταπολέμηση της πανδημίας ήταν ανεπιτυχής για τη Λιθουανία. “Οι Βρυξέλλες θα πρέπει να ενισχύσουν τις χώρες πιο αποφασιστικά στην αντίσταση για την  εξάπλωση του κοροναϊού” – αυτή ήταν η κύρια θέση του επίσημου Βίλνιους στη σύνοδο κορυφής. Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, ο Nauseda  τόνισε: «Η κοινότητα θα πρέπει να αναλάβει άμεση δράση για να καταστήσει τις προϋποθέσεις  και τις διαδικασίες πιο ευέλικτες και να λάβει αποφάσεις σχετικά με την παράδοση ιατρικών εφοδίων στα κράτη μέλη χωρίς καθυστέρηση. Για παράδειγμα, οι κοινές αγορές φαρμάκων είναι πολύ αργές και οι παραδόσεις τους καθυστερούν.»

Ωστόσο, δεν υπήρχε κανείς να “ενώσει” στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κανένας από τους ευρωπαίους ηγέτες δεν υποστήριξε τον επικεφαλής της Λιθουανίας. Όλοι οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής μίλησαν για την ανάγκη αλληλεγγύης, αλλά σε αυτές τις ομιλίες το υπονοούμενο “ο καθένας κάνει την δουλειά του» ακουγόταν σαφώς. Τώρα επιβεβαιώνεται κάθε μέρα.

Η κύρια φωτογραφία: η παλιά πόλη, Βίλνιους τουριστική Μέκκα, είναι άδεια εντελώς. Φωτογραφία:yandex

 https://www.fondsk.ru/news/2020/04/05/poslednij-diktator-evropy-luchshe-gotov-k-nastupleniu-virusa-chem-evropejskie-demokratii-50542.html

https://tokoutsavaki.blogspot.com/2020/04/blog-post_29.html

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σουΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Για τον Άγγελο της Καρδιάς μας.- Θέλω να ζήσω, είμαι γεμάτος ζωή. Η κραυγή απόγνωσης ενός Έλληνα Χριστιανού.

Θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, η μεγαλύτερη εθνική και κοινωνική μάστιγα.

Loading…