ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Ο Trump προετοιμάζει το ακραίο σενάριο κατάρρευσης δολαρίου

ΔΙΕΘΝΗ. - 13 Αυγ 2019 - 11:21
Loading...
Ένα τυπωμένο πλαίσιο χαρτονομισμάτων δολαρίων με το  πορτρέτο του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump
Μόσχα, 13 Αυγ-RIA Novosti, Ναταλία Ντεμπίνσκαγια. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πάλι ότι το πολύ ακριβό δολάριο μειώνει την ανταγωνιστικότητα των Αμερικανικών εταιρειών. Και πάλι κατηγόρησε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (FED)    . Αναλυτές προειδοποιούν ότι ο Donald Trump έχει αρκετά εργαλεία για να επηρεάσει  την συναλλαγματική ισοτιμία του εθνικού νομίσματος. Τι μέτρα είναι έτοιμος να πάρει ο ιδιοκτήτης του Λευκού Οίκου για να αποδυναμώσει το δολάριο, και γιατί τα χρειάζεται-στο υλικό του RIA Novosti.
Πολύ ακριβό

Ο Trump έχει εκφράσει από καιρό του δυσαρέσκεια για το υπερβολικά ακριβό, κατά την άποψη του, Αμερικανικό νόμισμα. Εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι η υπερτιμημένη συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου εμποδίζει την εξαγωγή αμερικανικών αγαθών και υπηρεσιών και επιδεινώνει το εμπορικό έλλειμμα, το οποίο έφθασε σε ένα πρωτοφανές επίπεδο ύψους 621 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αν το δολάριο γίνει φθηνότερο, θα είναι πιο κερδοφόρο για τους ξένους αγοραστές να αγοράσουν αμερικανικά αγαθά. Αυτό θα αυξήσει την παραγωγή και θα μειώσει το εμπορικό έλλειμμα.

«Χρειάζομαι ένα δυνατό δολάριο, αλλά καλό για τη χώρα, όχι τόσο ισχυρό που δεν μπορούμε να κάνουμε δουλειές με άλλες χώρες», εξήγησε ο Trump την Άνοιξη.
Οι ηγέτες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας δεν συμφωνούν μαζί του. Αναφερόμενος στην οικονομική ανάκαμψη και, κατά συνέπεια, στα περιττά οικονομικά κίνητρα, η Fed μόλις πέρυσι αύξησε το επιτόκιο της τέσσερις φορές. Στο τέλος, ο Trump έπληξε τον επικεφαλής της Federal Reserve Jerome Powell με μια σειρά από tweets, δηλώνοντας τον σχεδόν τον κύριο εχθρό της Αμερικανικής οικονομίας.
«Δεν ξέρουν τίποτα», έγραψε τον Ιούνιο για την FED. «Το Ευρώ και άλλα νομίσματα υποτιμώνται έναντι του δολαρίου, γεγονός που θέτει τις ΗΠΑ σε μειονεκτική θέση. Το επιτόκιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας είναι πολύ υψηλό. «

Τον Ιούλιο, η Fed μείωσε τελικά το επιτόκιο της κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες – για πρώτη φορά σε δέκα χρόνια. Ωστόσο, τα σχόλια του Powell απογοήτευσαν τους επενδυτές: ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας δεν υπόσχεται περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Ο Trump, εν τω μεταξύ, έχει μεταφέρει τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα σε νέο επίπεδο, με το αφεντικό του Λευκού Οίκου να κατηγορεί το Πεκίνο ότι χειραγωγεί το Γιουάν. Είναι βέβαιος ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα χάνει από τους Κινέζους και υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων.

Θα κάνει  κλικ στο «πλήκτρο»

Οι εμπειρογνώμονες είναι πεπεισμένοι ότι αν ο Trump και η FED δεν έρθουν σε συναίνεση σχετικά με τον ρυθμό της νομισματικής χαλάρωσης, ο Αμερικανός Πρόεδρος μπορεί να απαιτήσει την έναρξη των νομισματικών παρεμβάσεων και να χρησιμοποιήσει διάφορες επιλογές για την αποδυνάμωση του δολαρίου, συμπεριλαμβανομένων των πιο ακραίων.

Οι Αναλυτές από το ολλανδικό χρηματοπιστωτικό όμιλο ING περιγράφουν διάφορα πιθανά σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης νομισματικής παρέμβασης που αφορά την πώληση δολαρίων από το ταμείο σταθεροποίησης συναλλαγματικών ισοτιμιών (ESF) και την αγορά των κορυφαίων νομισμάτων του κόσμου, όπως το Ευρώ και το Γιεν, Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι στον όγκο αυτού του Ταμείου $22.000.000.000. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ελάχιστο και οποιαδήποτε μεγαλύτερη παρέμβαση θα απαιτούσε έγκριση από το Κογκρέσο.

Από την άλλη πλευρά, ο ειδικός της ING VIraj Patel σημειώνει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει ένα «πυρηνικό κουμπί» που του επιτρέπει να απαλλαγεί από την έγκριση του Κογκρέσου. Ο Trump θα μπορούσε να κηρύξει την παρέμβαση νομίσματος ως έκτακτη ανάγκη και έτσι να αναγκάσει την FED να πουλήσει δολάρια από το λογαριασμό της.

Μια τέτοια λύση είναι απίθανη, αλλά δεδομένου ότι ο Trump έχει ήδη επιβάλει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αύξηση των δασμών στα κινέζικα αγαθά, δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς.

Στην πραγματικότητα, η διάθεση του Trump υπονομεύει ήδη την εμπιστοσύνη των μεγαλύτερων κατόχων των κρατικών ομολόγων. Αυτό το έτος, το μερίδιο των αλλοδαπών στην Aμερικανική αγορά κρατικών ομολόγων μειώθηκε στο   40% – ένα χαμηλό 15 ετών. Ο μεγαλύτερος δανειστής της Αμερικής, η Κίνα πωλεί τα χαρτιά εξαιτίας του εμπορικού πολέμου, η Ιαπωνία έχει μειώσει τη θέση της στον τομέα των ταμειακών διαθεσίμων στο ελάχιστο από το 2000.

Τον Ιούνιο, ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, η Τράπεζα της Αμερικής (BofA), προειδοποίησε ότι ο Trump μπορεί να αποφασίσει να υποτιμά το δολάριο.

Μόλις το Υπουργείο Οικονομικών δώσει τη σχετική εντολή, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης θα ξεκινήσει τις νομισματικές παρεμβάσεις: θα αρχίσει να πουλάει δολάρια και θα αγοράζει ξένο νόμισμα, οι αναλυτές της Τράπεζας είναι βέβαιοι. Αυτό αναπόφευκτα θα αποδυναμώσει το δολάριο, το οποίο οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Αμερικής είναι τώρα περίπου κατά 13% υπερτιμημένο.

Η BofA πιστεύει ότι ο Trump θα ανακοινώσει νομισματικές παρεμβάσεις με το σύνθημα της σταθεροποίησης της οικονομίας. Αλλά μακροπρόθεσμα, μια τέτοια στρατηγική είναι λάθος-ο δανεισμός θα γίνει πιο ακριβός και το καθεστώς του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα θα είναι υπό αμφισβήτηση.

https://ria.ru/20190813/1557428118.html#
https://tokoutsavaki.blogspot.com/2019/08/trump_16.html#more

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σουΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Συνέλληνας έχει ανάγκη τη βοήθειά μας μέρες που έρχονται !
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter