ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Παλαιστινιακό κράτος στο 90% της Δυτικής Όχθης και διαιρεμένη Ιερουσαλήμ ετοιμάζει ο Τραμπ

ΔΙΕΘΝΗ. - 17 Ιαν 2019 - 13:15
Loading...

Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζεται να δώσει τους επόμενους μήνες στη δημοσιότητα σχέδιο για την επίλυση της κρίσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, το οποίο σύμφωνα με πηγές προωθείται ως η καλύτερη δυνατή διευθέτηση του εν λόγω ζητήματος.

Το σχέδιο για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, το οποίο προετοιμάζεται από τη κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, προβλέπει τη δημιουργία του παλαιστινιακού κράτους στο 90% της επικράτειας της Δυτικής Όχθης και τη διαίρεση της Ιερουσαλήμ μεταξύ Παλαιστινίων

και Ισραηλινών, ανέφεραν δημοσιεύματα, επικαλούμενα ως πηγή, άτομο που συμμετείχε σε συναντήσεις κατάρτισης του σχεδίου.

Το σχέδιο θα παρουσιαστεί τους επόμενους μήνες, ανέφερε ο ισραηλινός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός 13, παραθέτοντας την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι Παλαιστίνιοι θα λάβουν δύο φορές περισσότερο από το έδαφος που ελέγχουν επί του παρόντος. Ωστόσο, το ιστορικό κέντρο της Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών του χώρων και των κοντινών συνοικιών, και το δυτικό τμήμα της πόλης θα παραμείνει υπό την κυριαρχία του Ισραήλ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Επιπλέον, οι Ισραηλινοί θα είναι σε θέση να προσαρτήσουν μεγάλες περιοχές με οικισμούς στη Δυτική Όχθη και να κρατήσουν απομονωμένους οικισμούς υπό τον έλεγχό τους, χωρίς να μπορούν να τους διευρύνουν. Ωστόσο, το Ισραήλ θα πρέπει να εκκενώσει τους λεγόμενους παράνομους οικισμούς.

Το δημοσίευμα υποστήριξε ότι το σχέδιο ήταν η καταλληλότερη επιλογή για την επίλυση της κρίσης στην Παλαιστίνη, η οποία είχε προκύψει τα τελευταία 20 χρόνια.

Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι οι Παλαιστίνιοι θα εγκαταλείψουν τις αξιώσεις τους για ολόκληρη την επικράτεια της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού τμήματος της πόλης. Επιπλέον, η Ουάσιγκτον αναμένει κάποιες παραχωρήσεις από το Ισραήλ, το οποίο αντιτίθεται στη διαίρεση της Ιερουσαλήμ.

Το δημοσίευμα σημείωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση σχεδίαζε να δημοσιεύσει το έγγραφο πριν από αρκετές εβδομάδες, αλλά αποφάσισε να αναβάλει την κοινοποίησή του για μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ισραήλ, που έχουν προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου.

Η κυβέρνηση Τραμπ εργάζεται εδώ και μήνες στο ειρηνευτικό της πρόγραμμα για την ισραηλινό-παλαιστινιακή διαμάχη. Ωστόσο, οι Παλαιστίνιοι απέρριψαν τη συμμετοχή της Ουάσινγκτον στη διευθέτηση της σύγκρουσής τους με τους Ισραηλινούς. Αυτό συνέβη επειδή ο Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και μετακίνησε εκεί την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ παρά την καταδίκη του μουσουλμανικού κόσμου και τις συστάσεις του ΟΗΕ κατά της μεταφοράς διπλωματικών αποστολών στην πόλη έως ότου διευθετηθεί το νομικό καθεστώς.

sputniknews.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…



ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr




Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter