ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΥΤΜΑΛΙΔΗΣ : Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΒΛΑΚΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΝΑΠΕΣ ΤΟΥ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΗ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ. ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΥΤΜΑΛΙΔΗΣ. - 17 Φεβ 2021 - 21:08
Loading...
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση

Γράφει ο Παντελής Συτμαλίδης

Από αρχαιοτάτων χρόνων εκφράστηκαν πολλές φορές με καταπληκτική αμεσότητα , τα συναισθήματα μιας παρακμασμένης και προβληματικής κοινωνίας , που περίμενε τη λύτρωση από την έλευση των « βαρβάρων». Έτσι και έγινε αμέτρητες φορές στην ιστορία της ανθρωπότητας, όταν σε δύσκολες εποχές οι εσχατολογικές θεωρίες έβρισκαν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη τους, κερδίζοντας χιλιάδες φανατικούς υποστηρικτές. Το πνεύμα των θεωριών αυτών ήταν και είναι πανομοιότυπο: το τέλος του κόσμου πλησιάζει και θα είναι φρικτό, οπότε μετανοείτε ( και δώστε όλα τα υπάρχοντα σας σε μας) για να σωθείτε….

Κατά καιρούς παρουσιάστηκαν περιπτώσεις στις οποίες είχε προβλεφθεί αποτυχημένα η συντέλεια του κόσμου, καθώς και οι αντιδράσεις της κοινωνίας στις προβλέψεις αυτές. Π.χ. το έτος 999 ήταν μια ημερομηνία που πολύς κόσμος περίμενε με τρόμο και υστερία. Πλήθος φανατικών θρησκόληπτων από όλη την Ευρώπη είχαν αρχίσει από χρόνια πριν να κηρύττουν ότι το τέλος του κόσμου είναι κοντά, βασιζόμενοι σε ερμηνείες τους από την «Αποκάλυψη του Ιωάννη» . Σύντομα η ανθρωπότητα θα έβλεπε τον Υιό του Θεού να κατεβαίνει γεμάτος Δόξα και Δύναμη από ένα σύννεφο, για να κρίνει ζώντες και νεκρούς.

Η ημέρα της Κρίσης τοποθετήθηκε από τους απανταχού ψευδοπροφήτες στην Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα το έτος 999 τεράστιοι πληθυσμοί προσκυνητών να αρχίσουν να κινούνται Ανατολικά. Μεγάλες ομάδες ανθρώπων ταξίδευαν προς την Ανατολή τραγουδώντας εκστασιασμένοι ψαλμούς, ενώ περίμεναν ανά πάσα στιγμή να ανοίξει ο ουρανός και να εμφανιστεί ο Ιησούς, συνοδευόμενος από τα τάγματα των Αγγέλων του! Κατά το ακόλουθο έτος 1.000, ο αριθμός των προσκυνητών , έλαβε τρομακτικές διαστάσεις.

Τρομοκρατημένοι πιστοί, πολλοί από τους οποίους είχαν προσβληθεί από τον μαύρο θάνατο ( Βουβωνική Πανώλη), έβλεπαν έναν οιωνό για το τέλος του κόσμου στην παραμικρή εκδήλωση φυσικού φαινομένου! Η μαζική υστερία εξαπλώθηκε σε κάθε γωνιά της γης, καθώς μυριάδες άνθρωποι πουλούσαν όλα τα υπάρχοντα τους προτού αφήσουν την Ευρώπη. Σχεδόν όλα τα κτίρια άρχισαν να ερημώνουν, ακόμα και οι εκκλησίες, αφού οι ιδιοκτήτες τους δεν έβρισκαν τον λόγο να τα επιδιορθώσουν, καθώς το τέλος του κόσμου ήταν τόσο κοντά. Τελικά το τέλος δεν ήλθε ποτέ, όμως για αρκετές εβδομάδες ακόμα φανατικοί Χριστιανοί κήρυκες κράτησαν ζωντανό τον τρόμο των απλών αθώων ανθρώπων, οι τελευταίοι από τους οποίους εγκατέλειψαν την Ιερουσαλήμ μήνες αργότερα .

Πέντε περίπου αιώνες αργότερα, γεννήθηκε ο Μισέλ Ντε Νοστρεντάμ (γνωστός ως Νοστράδαμος ) ο οποίος εγκατέλειψε την Ιατρική Σχολή για να ασχοληθεί με κάτι πιο προσοδοφόρο: Tον Αποκρυφισμό. Εφαρμόζοντας στην πράξη τις γνώσεις που αποκόμισε, έγραψε έναν προφητικό Καζαμία για το 1550. Ενθουσιασμένος από την επιτυχία του ημερολογίου, συνέχισε να γράφει έναν καζαμία τουλάχιστον το χρόνο μέχρι το θάνατο του. Παράλληλα με τα ημερολόγια ξεκίνησε να γράφει και τις « Προφητείες», το έργο που τον καθιέρωσε και τον έκανε γνωστό σε όλη την Ευρώπη. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ο Νοστράδαμος παράφρασε προφητείες από διάφορα κείμενα του αρχαίου κόσμου και κυρίως της Βίβλου, ενώ σε πολλές περιπτώσεις απλώς έκανε προβολή αρχαίων ιστορικών γεγονότων σε μέλλοντα χρόνο. Το επιτηδευμένα ασαφές ύφος των τετράστιχων του Νοστράδαμου, μπορεί εύκολα να παραλληλιστεί με τους Δελφικούς Χρησμούς, ενώ θεωρείται ότι η χρήση σημαντικών τρικ, γρίφων και λέξεων από διάφορες γλώσσες, είχαν επινοηθεί προκειμένου να προληφθούν οι αντιδράσεις των εκκλησιαστικών κύκλων της εποχής του. Απ’ ότι διαφαίνεται , είχε επίγνωση των αυστηρών μεθόδων σωφρονισμού της Ιεράς Εξέτασης. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί το παρακάτω τετράστιχο του: « Στην πόλη του Θεού θα εμφανιστεί μια μεγάλη Λάμψη. Δύο αδέλφια χωρισμένα από το Χάος. Ενώ το κάστρο θα αντέχει, ο μεγάλος αρχηγός θα αναδιπλωθεί. Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα ξεκινήσει ». Το τετράστιχο διαδόθηκε παντού, αλλά αργότερα αποκαλύφθηκε ότι οι στίχοι ήταν πλαστοί, δημιούργημα ενός μεταπτυχιακού φοιτητή, που είχε σκοπό στα πλαίσια μιας εργασίας να αποδείξει ότι η εγκυρότητα των προφητειών ήταν υπερτιμημένη.
Τα κατάφερε στο ακέραιο καθώς απέδειξε για μία ακόμα φορά πόσο υπέρμετρα δεκτικός μπορεί να είναι ο κόσμος στη λυσσαλέα παραπληροφόρηση.

Ένα σχετικά πρόσφατο σενάριο για την καταστροφή του κόσμου, ήταν αυτό που εντέχνως διαδόθηκε για το έτος 2012 , με την αμέριστη σύμπραξη των απανταχού Media. Υποτίθετο πως σύμφωνα με το ημερολόγιο των Μάγια, τότε θα συντελούνταν η καταστροφή του Κόσμου. Και αυτό το σενάριο στηριζόταν σε μια σειρά από εσχατολογικές θεωρίες, όπως οι Προφητείες του Νοστράδαμου, η έλευση του πλανήτη Νιμπίρου, σε ιστορίες για φαινόμενα που σχετίζονται με τις ηλιακές κηλίδες, την αντιστροφή των Πόλων του πλανήτη μας με καταστροφικά για την ανθρωπότητα αποτελέσματα. Η τρομερή αυτή καταστροφή λέγανε πως θα συνέβαινε στις 21.12.2012 και μάλιστα στις έντεκα το πρωί.

Εκείνη την ημέρα , εγώ έπινα το καπουτσίνο μου, διάβαζα την εφημερίδα μου και παρακολουθούσα κάποιους, ευτυχώς λίγους άμυαλους που κοιτούσαν με εμφανή περιέργεια τον τότε καθαρό ουρανό και σκεφτόμουν τα λόγια του θείου Αλβέρτου που φέρεται να είχε πει : «Δύο πράγματα είναι άπειρα: Το Σύμπαν και η Ανθρώπινη Βλακεία, αν και για το Σύμπαν δεν είμαι σίγουρος».

Κάπως έτσι φτάσαμε στην επονομαζόμενη «Εποχή του Κορωναϊού», όπου κυριαρχεί Άπειρη ποσότητα αιχμηρού τρόμου αλλά και προσμονής στην Νέα Κανονικότητα. Τουλάχιστον ας παραδειγματιστούμε από την καταγεγραμμένη ιστορία κι ας αφήσουμε στο συρτάρι τις επιβλαβείς και παραπλανητικές θεωρίες για την επερχόμενη «Νέα Εποχή» η οποία ανατέλλει ομολογουμένως βασανιστικά. Αυτές οι θεωρίες εμφανίζονται συχνά ως η λογική εξήγηση δυσεξήγητων γεγονότων ή καταστάσεων και δημιουργούν μια ψευδή αίσθηση ελέγχου των πραγμάτων. Κάποιες μπορεί να είναι όντως αληθινές. Όμως αν καταπέσουμε στον επίπονο αγώνα δρόμου για την ανακάλυψη της όποιας αλήθειας και μάλιστα στον σημερινό βιο-τεχνολογικό κόσμο μας όπου συγκατοικούν άπειρες αντίθετες μεταξύ τους πληροφορίες, πολύ φοβάμαι ότι αργά ή γρήγορα θα καταπέσουμε στον καναπέ του Ψυχαναλυτή , ο οποίος πιστέψτε με , δεν αρκείται σε μία Συνεδρία. Ας αναθέσουμε στον εαυτό μας άμεσα ως πρωταρχικό στόχο την ψυχική μας υγεία, ώστε ό,τι κι αν ανατείλει αύριο , να είναι επαρκώς διαχειρίσιμο από εμάς. Ειδάλλως θα αναγκαστούμε να κλείνουμε ραντεβού στον ψυχοθεραπευτή μας , μετά από ένα έτος αναμονής. Εδώ είναι επίκαιρα όσο ποτέ τα λόγια του Μέγα Αλέξανδρου: « Ζήσε το Σήμερα! Το Χθες σε ξέχασε και το αύριο δεν σε ξέρει καν».

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ


CopyAMP code

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Loading…