ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Πανωλεθρία των δημοσκόπων και στην Τουρκία

ΔΙΕΘΝΗ. - 15 Μάι 2023 - 12:26
Γίνετε μέλος στην ομάδα μας στο Telegram

Η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος θα σημειώσει> Πολύ σκληρός για να πεθάνει, αποδεικνύεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Μετά το μεγάλο στραπάτσο που υπέστησαν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων στην Κύπρο, έτσι, και στις σημερινές εκλογές στην Τουρκία φαίνεται, τουλάχιστον με βάση τα έως τώρα αποτελέσματα στη γείτονα χώρα, ότι οι δημοσκόποι έπεσαν ξανά έξω καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν προηγείται του αντιπάλου του, του επικεφαλής της ενωμένης αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον οποίο μάλιστα όλες οι πρόσφατες έρευνες έδειχναν και μάλιστα με διαφορά.

Η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος θα σημειώσει> Πολύ σκληρός για να πεθάνει, αποδεικνύεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, παρά τις προβλέψεις και τις δημοσκοπήσεις που τον έδειχναν να υπολείπεται του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, κατάφερε να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία.

Αν και η Τουρκία οδηγείται σε επαναληπτικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 28 Μαΐου, ημέρα Κυριακή, η επικράτηση του Ρετζέπ Ταγίπρ Ερντογάν έναντι σύσσωμης της αντιπολίτευσης, με αρκετά μεγάλη διαφορά, παρόλα ταύτα, ισοδυναμεί με μεγάλη ανατροπή των δεδομένων, θέτοντας νέες βάσεις για την επόμενη ημέρα στη γειτονική μας χώρα.

Εντύπωση προκάλεσε η εικόνα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, στα γραφεία του κόμματός του. Κι αυτό επειδή με βάση τις πληροφορίες που διέρρεε το κόμμα του, ο Ερντογάν θα βρισκόταν στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο Ραγκίπ Σοϊλού, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έφυγε ποτέ από την Κωνσταντινούπολη, όπως αναμενόταν, ενώ για να δοθεί η εντύπωση ότι βρίσκεται στην Άγκυρα, στάλθηκε στο αεροδρόμιο της τουρκικής πρωτεύουσας αυτοκινητοπομπή με το προεδρικό όχημα. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Τουρκίας παρέμενε όλη την ώρα στην Κωνσταντινούπολη.

«Θα εξετάσω τις επιλογές» τόνισε ο υποψήφιος Πρόεδρος, ο οποίος αναμένεται τις επόμενες ώρες να ανοίξει τα χαρτιά του, ενόψει του δεύτερου γύρου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 49,76% με καταμετρημένο το 92% των ψήφων. Το εκλογικό θρίλερ αποτυπώνεται πρωτ’ απ’ όλα στην Κωνσταντινούπολη, που όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ο Ταγίπ Ερντογάν είναι η πόλη όπου ο υποψήφιος που επικρατεί εκλέγεται και πρόεδρος.

Ήδη, με καταμετρημένο το 73,08% των ψήφων ο Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 50,91%. Ο μεγάλος αντίπαλος του Τούρκου προέδρου και υποψήφιος έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λαμβάνει ποσοστό 43,28%.

Και μπορεί το ποσοστό του προέδρου της Τουρκίας να μειώνεται, όμως με καταμετρημένες 39.683.330 ψήφους, δηλαδή πάνω από δύο στις τρεις ψήφους, ο Ερντογάν διατηρεί ποσοστό άνω του 50%, άρα με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι αυτή την ώρα φαίνεται να επανεκλέγεται από την πρώτη Κυριακή. 

Το εκλογικό θρίλερ αποτυπώνεται πρωτ’ απ’ όλα στην Κωνσταντινούπολη, που όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ο Ταγίπ Ερντογάν είναι η πόλη όπου ο υποψήφιος που επικρατεί εκλέγεται και πρόεδρος. Στις 21:36, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου πέρασε μπροστά στην Κωνσταντινούπολη με 48,21%, έναντι 46,89% του Ερντογάν.

Αν πάντως επιβεβαιωθεί η «προφητεία» Ερντογάν για την Κωνσταντινούπολη, με τα ποσοστά των δύο μονομάχων στην μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας δεν φαίνεται να εκλέγεται πρόεδρος από την πρώτη Κυριακή και θα χρειαστεί επαναληπτική ψηφοφορία στις 28 Μαϊου μεταξύ Κιλιτσντάρογλου και Ερντογάν. Σε όλη την τουρκική επικράτεια, ο τρίτος υποψήφιος Σινάν Ογάν συγκεντρώνει ποσοστό 5,31% και ο Μουχαρέμ Ιντζέ 0,50%.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Recep Tayyip Erdoğan (@rterdogan)

Ο χάρτης της Τουρκίας δείχνει την προέλευση των ψηφόφορων κάθε υποψηφίου. Ο Κιλιτσντάρογλου αντλεί τις μεγαλύτερες δυνάμεις του από τα μικρασιατικά παράλια και τις σεισμοπαθείς περιοχές ενώ ο Ερντογάν έχει μεγάλη ισχύ στην ενδοχώρα της Τουρκίας και την Ανατολία.
Με κόκκινο χρώμα είναι οι περιοχές όπου προηγείται ο Κιλιτσντάρογλου ενώ με πορτοκαλί απεικονίζονται οι περιοχές της τουρκικής επικράτειας όπου έχει προβάδισμα ο Ερντογάν.

Λεπτό προς λεπτό, όσο ενσωματώνονται περισσότερα τμήματα στα επίσημα αποτελέσματα, η τάση δείχνει ότι μειώνεται το αρχικό προβάδισμα του Ταγίπ Ερντογάν και ενισχύεται το ποσοστό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Η ενσωμάτωση του 43,84% των ψήφων ακριβώς με την συμπλήρωση τριών ωρών αφού έκλεισαν οι κάλπες (ώρα 17:00) δείχνει ότι η επίσημη καταμέτρηση προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Loading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr