Η δέσμευση της Silicon Valley ήταν πάντα να παρέχει ευρεία προστατευτικά κιγκλιδώματα και προστασία των χρηστών
Στον απόηχο των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016, καθώς οι διαδικτυακές πλατφόρμες ξεκίνησαν να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο έλεγχο για τις επιπτώσεις τους στους χρήστες, τις εκλογές και την κοινωνία, πολλές εταιρείες τεχνολογίας άρχισαν να επενδύουν σε αυστηρότερες ασφαλιστικές δικλείδες.
Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας προσέλκυσαν υπαλλήλους που επικεντρωνόντουσαν στην ασφάλεια των αμερικανικών εκλογών, την παραπληροφόρηση και τον διαδικτυακό εξτρεμισμό. Μερικοί δημιούργησαν επίσης της αποκαλούμενες ομάδες ηθικής τεχνητής νοημοσύνης και επένδυσαν σε τμήματα εποπτείας. Αυτές οι ομάδες βοήθησαν στην καθοδήγηση ως προς τα νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας και πολιτικών. Όμως, τους τελευταίους μήνες, μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν περικόψει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και ορισμένες από αυτές τις ίδιες ομάδες βλέπουν σημαντικές μειώσεις του προσωπικού τους.
Το Twitter, για παράδειγμα, απέκλεισε ομάδες που είχαν επικεντρωθεί σε θέματα ασφάλειας, δημόσιας πολιτικής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν ανέλαβε ο Elon Musk πέρυσι. Πιο πρόσφατα, το Twitch, μια πλατφόρμα streaming που ανήκει στην Amazon, απέλυσε υπαλλήλους της που ήταν επικεντρωμένοι στην τεχνητή νοημοσύνη και σε άλλα σχετικά projects, αποκαλούμενα «εμπιστοσύνης και ασφάλειας», σύμφωνα με πρώην εργαζόμενους και δημόσιες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Microsoft επίσης περιέκοψε τις θέσεις εργασίας μιας βασικής ομάδας που επικεντρώνονταν στην ανάπτυξη προϊόντων ηθικής τεχνητής νοημοσύνης. Και η μητρική Meta του Facebook ανέφερε ότι ενδέχεται να περικόψει το προσωπικό που εργάζεται σε μη τεχνικούς ρόλους ως μέρος του τελευταίου γύρου απολύσεων της.
Η Meta, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Mark Zuckerberg, προσέλαβε «πολλούς κορυφαίους ειδικούς σε τομείς εκτός της μηχανικής». Τώρα, είπε, η εταιρεία θα επιδιώξει να επιστρέψει «σε μια πιο βέλτιστη αναλογία μηχανικών και άλλων ρόλων», ως μέρος των περικοπών που πρόκειται να πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες.
Το κύμα περικοπών έχει εγείρει ερωτήματα μεταξύ ορισμένων, εντός και εκτός του κλάδου, σχετικά με τη δέσμευση της Σίλικον Βάλεϊ να παρέχει ευρεία προστατευτικά κιγκλιδώματα και προστασία των χρηστών σε μια εποχή που ο έλεγχος περιεχομένου και η παραπληροφόρηση παραμένουν δύσκολα προς επίλυση προβλήματα. Κάποιοι μάλιστα επισημαίνουν τις δρακόντειες περικοπές του Musk στο Twitter ως κεντρικό ζήτημα για τη βιομηχανία.
Το ζήτημα της ασφάλειας περιπλέκεται ακόμα περισσότερο καθώς αυτές οι περικοπές έρχονται τη στιγμή που οι τεχνολογικοί γίγαντες αναπτύσσουν γρήγορα μετασχηματιστικές νέες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η εικονική πραγματικότητα -και τα δύο έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις τους στους χρήστες.
«Βρίσκονται σε έναν σούπερ, εξαιρετικά σφιχτό αγώνα για την κορυφή όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη και νομίζω ότι πιθανώς δεν θέλουν οι συγκεκριμένες ομάδες να τους επιβραδύνουν», δήλωσε ο Jevin West, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Πληροφοριών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. Αλλά «είναι μια ιδιαίτερα κακή στιγμή για να απαλλαγούμε από αυτές τις ομάδες όταν βρισκόμαστε στο κατώφλι κάποιων αρκετά μεταμορφωτικών, τρομακτικών τεχνολογιών».
Όταν ο Musk απέλυσε χιλιάδες υπαλλήλους του Twitter μετά την εξαγορά το περασμένο φθινόπωρο, σε αυτούς περιλαμβάνονταν στελέχη που επικεντρωνόντουσαν από την ασφάλεια και την αξιοπιστία του ιστότοπου μέχρι σε θέματα δημόσιας πολιτικής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έκτοτε, πρώην υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένου του πρώην επικεφαλής του τμήματος ακεραιότητας του ιστότοπου, Yoel Roth -για να μην αναφέρουμε χρήστες και εξωτερικούς ειδικούς- έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι οι περικοπές στο Twitter θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ικανότητά του να χειρίζεται την εποπτεία περιεχομένου.
Μήνες μετά τις αρχικές κινήσεις του Musk, ορισμένοι πρώην υπάλληλοι στο Twitch, μια άλλη δημοφιλής κοινωνική πλατφόρμα, ανησυχούν τώρα για τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν οι πρόσφατες απολύσεις στην ικανότητά της να καταπολεμά τη ρητορική μίσους και την παρενόχληση και να αντιμετωπίζει τις αναδυόμενες ανησυχίες από την τεχνητή νοημοσύνη.
Ένας πρώην υπάλληλος του Twitch, ο οποίος εργαζόταν στο παρελθόν σε θέματα ασφάλειας, ανέφερε ότι η εταιρεία είχε πρόσφατα ενισχύσει τις δυνατότητες της για εξωτερικές αναθέσεις όοσον αφορά την αντιμετώπιση αναφορών παραβατικού περιεχομένου.
«Με τις εξωτερικές αναθέσεις, είχαν τη δυνατότητα να περικόψουν μέρος της ομάδας εμπιστοσύνης και ασφάλειας, αλλά το Twitch είναι πολύ μοναδικό», είπε ο πρώην υπάλληλος. «Είναι πραγματικά ζωντανή ροή, δεν υπάρχει post-production στις μεταφορτώσεις, επομένως υπάρχει ένας τόνος αφοσίωσης της κοινότητας που πρέπει να συμβεί σε πραγματικό χρόνο».
Τέτοιες εργασίες που ανατίθενται σε εξωτερικούς συνεργάτες, καθώς και η αυτοματοποιημένη τεχνολογία που βοηθά τις πλατφόρμες να επιβάλλουν τους κανόνες τους, δεν είναι επίσης χρήσιμες για το γενικότερο σχεδιασμό σχετικά με το ποιες πρέπει να είναι οι πολιτικές ασφάλειας μιας εταιρείας.
Ένας άλλος πρώην υπάλληλος του Twitch, ο οποίος, όπως ο πρώτος, μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε στο CNN ότι η περικοπή της υπεύθυνης εργασίας της τεχνητής νοημοσύνης, παρά το γεγονός ότι δεν είναι άμεσος παράγοντας εσόδων, θα μπορούσε να είναι πολύ κακή σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
«Θα παρουσιαστούν προβλήματα, ειδικά τώρα που η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται μέρος της κύριας συζήτησης», είπε. «Τα ζητήματα ασφάλειας και δεοντολογίας θα γίνουν πιο διαδεδομένα, επομένως είναι καιρός να επενδύσουν σε αυτά οι εταιρείες».
Η Microsoft βρέθηκε επίσης στην επικαιρότητα νωρίτερα αυτό το μήνα καθώς φέρεται να μείωσε τα μέλη μιας βασικής της ομάδας που επικεντρώνονταν στην ανάπτυξη προϊόντων ηθικής τεχνητής νοημοσύνης ως μέρος των γενικότερων μαζικών απολύσεων. Πρώην υπάλληλοι της ομάδας της Microsoft είπαν στο The Verge ότι η ομάδα Ethics and Society AI ήταν υπεύθυνη για τη βοήθεια στη μετάφραση των υπεύθυνων αρχών τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας για τους υπαλλήλους που αναπτύσσουν προϊόντα.
Σε μια δήλωση στο CNN, η Microsoft είπε ότι η ομάδα «έπαιξε βασικό ρόλο» στην ανάπτυξη των υπεύθυνων πολιτικών και πρακτικών τεχνητής νοημοσύνης, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειές της συνεχίζονται από το 2017. Η εταιρεία τόνισε ότι ακόμη και με τις περικοπές, «έχουμε εκατοντάδες ανθρώπους που εργάζονται σε αυτά τα ζητήματα σε όλη την εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων των νέων, αφοσιωμένων ομάδων τεχνητής νοημοσύνης που έχουν δημιουργηθεί από τότε και έχουν αναπτυχθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».
Η Meta, ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία, ενσάρκωσε τη στροφή μετά το 2016 προς αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας και πιο προσεκτικές πολιτικές. Επένδυσε πολλά στην εποπτεία περιεχομένου, τη δημόσια πολιτική και σε ένα εποπτικό συμβούλιο που εξετάζει δύσκολα ζητήματα περιεχομένου προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την πλατφόρμα της.