ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

-Ποιόν τελικά να ψηφίσω;,- Oι Άγιοι Πατέρες θα σου πουν…(Ζ.Α)

ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ. - 12 Μάι 2023 - 19:10
Γίνετε μέλος στην ομάδα μας στο Telegram

Χριστός Ανέστη!

Παύση ολίγων δευτερολέπτων…

Εφόσον ο Χριστός Ανέστη, όλα όσα θα αναφέρουμε εδώ, είναι δεύτερης και τρίτης σημασίας, όχι όμως και άνευ ουσίας.

Ως πρόλογο, θα αναφέρω ότι η προσέγγιση που θα κάνουμε εδώ για το περιβόητο θέμα εκλογές, είναι από την πλευρά του συνειδητά Ορθόδοξου Χριστιανού, οπότε αν περιμένει κάποιος να διαβάσει κάποια πολιτική ανάλυση ή άποψη, θα παρακαλέσω να μην κάνει τον κόπο να διαβάσει παρακάτω.

Στο θέμα μας τώρα…

Ο συνειδητά πιστός Ορθόδοξος Χριστιανός, βρίσκεται στην δύσκολη θέση να προσπαθήσει να επιλέξει μεταξύ πολλών, ένα κόμμα ή συνδυασμό, του οποίου οι υποψήφιοι, σαφώς να υποστηρίζουν Ελληνορθόδοξες θέσεις που αφορούν την Ορθοδοξία και την πίστη μας, την Εκκλησία του Χριστού, την Πατρίδα μας ,την Ιστορία και την Παράδοσή μας, πέραν  των όποιων άλλων θέσεων για τα περαιτέρω τρέχοντα, φλέγοντα και σοβαρά ζητήματα.

Εύκολο;

Kαθόλου από ότι φαίνεται και ειδικά σε αυτές τις συγκυρίες που σχεδόν όλοι και σχεδόν όλα έχουν διαστραφεί, όλοι οι “λύκοι” εμφανίζονται με προβιά “προβάτων” και όλοι οι συνειδητοί ή εν αγνοία τους “καταστροφείς”, εμφανίζονται ως “σωτήρες”.

Αν ο μακαριστός Αυγουστίνος Καντιώτης έλεγε για την τότε Βουλή, ότι δεν χρειάζεται αγιασμό αλλά εξορκισμό, αναρρωτηθείτε τι θα έλεγε στις μέρες μας.

Nα πούμε όμως ότι δεν έχουμε προειδοποιηθεί;

Nα πούμε ότι δεν υπάρχουν γραμμένα στην Αγία Γραφή ή δεν υπήρξαν Άγιοι και μεγάλα πνευματικά αναστήματα που μας προειδοποιούσαν εδώ και πολλά χρόνια, συνεχόμενα και αδιαλείπτως για όσα ζούμε ακριβώς στην εποχή μας;

Θεωρώ ότι η απάντηση είναι αυτονόητη.

Tι πρέπει να κάνει λοιπόν σε αυτή την περίπτωση ο συνειδητά Ορθόδοξος Χριστιανός;

Καταρχάς να ξεκινήσουμε από τον προφητάνακτα Βασιλέα Δαυίδ, ο οποίος στον Ψαλμό 145,3 λέει:

“μη πεποίθατε επ’ άρχοντας, επί υιούς ανθρώπων, οίς ουκ έστι σωτηρία”.

 Ειδικά εδώ που έχουμε φτάσει πλέον, δεν περιμένουμε καμία σωτηρία κατά το ανθρώπινο πλέον αλλά μόνο με άνωθεν παρέμβαση.

Ο προφήτης Ιερεμίας, μας λέει εκ μέρους του Κυρίου:

Θὰ σᾶς δώσω ἄρχοντας συμφώνως πρὸς τὰς καρδίας σας”.

Ή όπως λέει η λαϊκή ρήση: “κατὰ τὸν λαὸν καὶ οἱ ἄρχοντες”.

Εδώ αξίζει να κάνουμε μία παρένθεση για όσους δεν γνωρίζουν μια ιστορία που έχει απόλυτη σχέση με το θέμα μας.

“O Ἅγιος Ἀναστάσιος ὁ Σιναΐτης λέγει ὅτι δὲν πταίουν μόνον οἱ ἄρχοντες, ἀλλὰ καὶ ὁ λαός.

Καὶ ἀναφέρει ἕνα συγκλονιστικὸν γεγονός ποὺ συνέβη ἐπὶ Αὐτοκράτορος Φλαβίου Φωκᾶ (602 – 610), γνωστοῦ διὰ τὴν σκληρότητά του καὶ ἀκολασίαν του.

Ὅταν ὁ Φωκᾶς μὲ τὸν Βονόσον (ὑπουργόν του) ἐβασάνιζον τὸν λαόν μὲ διωγμοὺς καὶ αἱματοχυσίας, κάποιος εὐλαβὴς γέρων εἰς τὴν Κωνσταντινούπολιν ἔχων παρρησίαν εἰς τὸν Θεὸν ἔλεγε μὲ ἁπλότητα: «Κύριε, γιατὶ ἔκανες τέτοιον Βασιλέα;».

Κάποια, στιγμή, ἤκουσε φωνὴν ἐκ Θεοῦ ποὺ ἔλεγε: «Διότι δὲν εὑρῆκα ἄλλον χειρότερον».

Ἐπιβεβαιώνεται λοιπὸν καὶ σήμερον ὁ προφήτης Ἰερεμίας, ποὺ λέγει (γ/, 15) «θὰ σᾶς δώσω ἄρχοντας συμφώνως πρὸς τὰς καρδίας σας”.

Επομένως τι κάνουμε τώρα;

Εφόσον όποιον, όποιους και να επιλέξουμε το παιχνίδι μοιάζει χαμένο;

Καταρχάς να ηρεμήσουμε, να έχουμε ειρήνη μέσα μας και με τους γύρω μας, Ειρήνη Χριστού και να πάψουμε αυτό το ανώφελο άγχος, την αγωνία και ειδικά τις ανούσιες και πολλές φορές αξιοκατάκριτες αντιπαραθέσεις, που επικρατούν σε όσους έχουν κοσμικό φρόνημα.

Εφόσον έχουμε την βεβαία πίστη σε Αυτόν που είπε:

“Χωρίς εμού ου δύνασθε ποιείν ουδέν” , μπορούμε να αντιληφθούμε ότι όσο και να προσπαθήσουμε εμείς κατά το ανθρώπινο για την επικράτηση και εδραίωση του “καλού” αλλά και όσο και να προσπαθούν οι ενάντιοι για την επικράτηση του “κακού”, θα γίνεται τελικά αυτό που επιτρέπει ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός και το Θείο Σχέδιο θα προχωρά.

“Ἐάν μή Κύριος οἰκοδομήση οἶκον, εἰς μάτην ἐκοπίασαν οἱ οἰκοδομοῦντες’ ἐάν μή Κύριος φυλάξη πόλιν, εἰς μάτην ἠγρύπνησεν ὁ φυλάσσων”. Ψαλμός 126.

Άρα να κάτσουμε σε μια ακρούλα, να μην συμμετέχουμε σε τίποτα γιατί όλα θα τα κάνει ο Χριστός;

Η απάντηση είναι αρνητική και έχει αναπτυχθεί πλήρως στο προηγούμενο άρθρο μας, https://www.triklopodia.gr/%CE%B7-%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%BE%CE%B5%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%B6-%CE%B1/

Το ξαναλέμε σε μια πρόταση, ο Κύριος θέλει “συνεργάτες” τους ανθρώπους στην εξέλιξη του Θείου Σχεδίου και όχι απλούς “θεατές” που απλώς θα περιμένουν να Tον δουν με ένα Λόγο Του να αλλάζει και να διαμορφώνει καταστάσεις. (Όχι ότι δεν έχει την δυνατότητα αν ήθελε έτσι).

Ας τεκμηριώσουμε το γιατί δεν πρέπει να λειτουργήσουμε με αυτόν τον τρόπο και με τα λεγόμενα τουλάχιστον δύο Αγίων Πατέρων, από τα πολλά που έχουν ειπωθεί σε σχέση με το θέμα μας.

Ο Άγιος Παϊσιος μας λέει:

“Πάντα πρέπει να ψηφίζουμε με δυο κριτήρια:

α) Με το πόσο αγαπά ο υποψήφιος τον Θεό και είναι συνειδητό μέλος της Εκκλησίας, και

β) Με το πόσο αγαπά την πατρίδα και αποβλέπει στο γενικό καλό του τόπου και όχι στο δικό του συμφέρον. Εάν κάποιος χρησιμοποιήσει κάποιο άλλο κριτήριο, εκτός απ’ αυτά τα δύο, τότε κινείται ιδιοτελώς και δεν είναι αυτό που κάνει χριστιανικό· αργότερα θα επιτρέψει η θεία δικαιοσύνη να το πληρώσει.

Ερώτησις: Ποιον Γέροντα να ψηφίσουμε στις εκλογές;

Απάντησις: Ποιος είναι πιο κοντά στην Εκκλησία, ποιος αγωνίζεται γι’ αυτήν και για την Πατρίδα και ποιος έχει ζωή σύμφωνα μ’ αυτά που λέει;

Όποιον βλέπετε, πως είναι καλός και πιο κοντά στην Εκκλησία, αυτόν να ψηφίσετε.

Δεν πρέπει να κομματιζόμαστε. Εμείς πρέπει να αγαπούμε πρώτα την Εκκλησία μας και μετά την Πατρίδα μας και να ψηφίζουμε μόνον αυτούς που βλέπουμε να αγωνίζονται γι’ αυτά τα δύο. Βλέπετε, ο Μακρυγιάννης και όλοι οι μεγάλοι ήρωες γι’ αυτά τα δύο αγωνίστηκαν και έχυσαν το αίμα τους· πρώτα υπέρ πίστεως και μετά υπέρ πατρίδος. Γι’ αυτό και εμείς, σήμερα, πρέπει να τους είμαστε ευγνώμονες, που είμαστε ελεύθεροι και όχι δούλοι των Τούρκων και να προσπαθούμε τέτοιοι Έλληνες να βγαίνουν στην εξουσία, που θα χύνουν το αίμα τους πρώτα υπέρ της πίστεως και μετά υπέρ της πατρίδος.

Σήμερα, δυστυχώς, βάλαμε μέσα στη βουλή ανθρώπους να μας διοικούν, των οποίων το ιστορικό είναι πολύ βεβαρημένο”.

Ο μακαριστός Αυγουστίνος Καντιώτης μας λέει:

“Πρόσεχε τὴν ψῆφο σου!

Κάνοντας κακή ἐκλογή ὁδηγεῖς σὲ βάραθρα τὴν Ἑλλάδα κ ματαίως κατόπιν θα καταριέσαι που τελείως ἄκριτα κ ἐπιπόλαια την ἔδωσες!

Ἀν στὴν Ἑλλάδα παρουσιαστῆ ἑνας πραγματικά πιστός Χριστιανός κ πεί· «Ἕλληνες, δεν θα κυβερνήσουμε την Ἑλλάδα με τα ἀλφα ή βῆτα ή γάμμα κόμμα, αλλά μὲ τὸ Ευαγγέλιο!

Το Εὐαγγέλιο εἰναι ἡ Σοφία και μ᾿ αυτό θα κυβερνήσουμε τὴν Ἑλλάδα!» Πέστε μου, θα τον ψήφιζαν οἱ Χριστιανοί; Ἐμένα να μοῦ τρυπήσετε την μύτη, αν ἡ παράταξή του έπαιρνε έναν βουλευτή!

Το Βαραββᾶ θα ἐκλέξουν διότι εἰναι κουμπάρος τους, τοὺς εὐνοει και σε πολλά άλλα!

Δὲν θέλεις, λαέ, Ἰησοῦν τὸν Ναζωραῖον; Ἔ, ἄφησε τότε νὰ ἐκλέγωνται οἱ Βαραββᾶδες σου κ να σε κυβερνοῦν οἱ ἀντίχριστοι.

Πρέπει νὰ γίνῃ στὴν Ἑλλάδα μια κίνηση Χριστιανική!

Ἀλλά ποῦ εἶναι οἱ Χριστιανοί; Εἶναι σπάνιοι!

 Ἀλλ᾿ ὅ,τι κ ἂν γίνῃ, το Εὐαγγέλιο θὰ νικήσῃ!”.

Μπορούμε να βάλουμε κι άλλες “παραμέτρους” στην εξίσωση «εκλογές», όπως ρήσεις του Αγίου Παϊσίου για τον κόσμο που θα σιχαθεί τους πολιτικούς κτλ.κτλ ή για το σύστημα που θα φάει την “σφαλιάρα” από τον Χριστό, ο καθένας μπορεί να θυμηθεί πολλά που έχουν ειπωθεί από Αγίους Πατέρες και Αγίες Μητέρες και αφορούν το θέμα μας.

Προσωπικά πιστεύω ότι αν κρατήσουμε βαθιά ριζωμένο μέσα μας το “Ό,τι και να γίνει, το Ευαγγέλιο θα νικήσει” είμαστε καλυμμένοι.

Προσευχή λοιπόν με ησυχία στο “ταμείον” μας και για αυτό το ζήτημα, όπως και για όλα, ώστε να μας φωτίσει ο Κύριος και η Παναγία μας τι να κάνουμε και ποιόν να προτιμήσουμε.

Εμείς άλλωστε δεν προσβλέπουμε μέσα σε αυτό το “πάρτυ του κακού” που γίνεται στην πολιτική και στους πολιτικούς, σε κόμμα κυβέρνησης και εξουσίας αλλά δίνοντας πνευματική διάσταση στο θέμα “εκλογές”, προσπαθούμε να ψηφίσουμε κατά Θεόν και κατά συνείδησιν, ώστε η ψήφος μας να μην πάει σε κάποιο αντίχριστο και ανθελληνικό κόμμα και τελικά γίνει για εμάς κρίμα και κατάκριμα.

Ούτε την μη συμμετοχή θεωρώ αποδεκτή, διότι με τον τρόπο που είναι “στημένο” το εκλογικό σύστημα, δίνει τη σιωπηλή μας συναίνεση στα πρώτα κόμματα, τα οποία εκ προοιμίου είναι αντίχριστα και ανθελληνικά.

Χριστός Ανέστη!

Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!

Loading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr