ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Πολιτικό «Χάος» στην Σερβία: Ο πρόεδρος Βούτσιτς πρέπει να επιλέξει γρήγορα ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση!

ΔΙΕΘΝΗ. - 17 Μάι 2023 - 19:41
Γίνετε μέλος στην ομάδα μας στο Telegram

Μετά την αιματηρή δεκαετία του ‘1990 και την έντονη δεκαετία του ‘2000, η Σερβία διένυσε μία δεκαετία πιο ήρεμη από ποτέ. Όλη αυτήν την περίοδο έγιναν πολιτικές πρόοδοι, ωστόσο φέτος βρέθηκε πολύ κοντά σε έναν νέο πόλεμο με το Κόσοβο. 

Ότι και να έχει συμβεί το τελευταίο διάστημα όμως, δεν άλλαξε κάτι σπουδαίο στην χώρα. Ο πρόεδρός της, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, θεωρείται πως διατηρεί τον έλεγχο της κατάστασης και ο κόσμος φαίνεται να τον εμπιστεύεται. 

Όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία έβαλε τους Σέρβους σε μία πολύ δύσκολη θέση. Το κράτος είναι συνηθισμένο σε ένοπλες συρράξεις, όμως κανείς δεν τους είχε προετοιμάσει για αυτό το πολιτικό και διπλωματικό δίλημμα που βρίσκονται σήμερα. Από την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου του 2022, έναν χρόνο πριν, η Δύση πιέζει την Σερβία να τεθεί κατά της Μόσχας. Αλλά μέχρι στιγμής, το Βελιγράδι δεν έχει λυγίσει καθόλου.

Όπως και να έχει, η περίοδος ευημερίας και σταθερότητας στο βαλκανικό κράτος φαίνεται πως έχει τελειώσει, αφού ανακοινώθηκαν κρίσιμες αλλαγές, οι οποίες θα «χτυπήσουν» την χώρα κατά την διάρκεια μίας περιόδου παγκόσμιας γεωπολιτικής αστάθειας.

Ο Βούτσιτς Αφοπλίζει τον Κόσμο

Είναι γνωστό πως στα Βαλκάνια όπλα χειρός υπάρχουν σχεδόν παντού. Σίγουρα δεν επικρατούν συνθήκες Αμερικής, όμως είναι αρκετά ευρεία η χρήση όπλων για σκοπούς αυτοάμυνα κλπ. Τώρα όμως, ο Σέρβος πρόεδρος θέλει να αλλάξει τα πράγματα και να αφοπλίσει τον λαό της χώρας του.

Πρόσφατες αφορμές αυτού του νέου νόμου που απαγορεύει τα ατομικά όπλα είναι δύο μαζικές δολοφονίες, μία στο σχολείο του Βελιγραδίου και μία σε ένα προάστιο της πρωτεύουσας. Συνολικά 16 νεκροί!

Άφησε την Θέση του Στο Κόμμα

Σε άλλη πολιτική αλλαγή του κράτους, πρέπει να αναφέρουμε πως ο Βούτσιτς άφησε την προεδρία του κυβερνώντος κόμματος ονόματι Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην χώρα και ένα από τα πιο πολυπληθή σε όλη την Ευρώπη.

Ως δικαιολογία ανέφερε πως θέλει να αφήσει τα ινία του στην «νέα γενιά», ωστόσο ο Σέρβος πολιτικός είναι μόλις 53 χρονών.

Πιθανότατα σκέφτεται την σταδιακή μεταφορά ισχύος, ίσως είναι κάτι άλλο. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με σιγουριά.

Το Ρωσικό Δίλημμα

Αν και έχει πάρει έμπρακτα το μέρος της Ρωσίας, ο Σέρβος πρόεδρος έχει δηλώσει πως δεν μπορεί για πάντα να αντιστέκεται στις δυτικές πιέσεις. Όχι μόνο τον «σπρώχνουν» προς το στρατόπεδο κατά της Μόσχας, αλλά του ζητούν να εγκαθιδρύσει καλές σχέσεις με το γειτονικό Κόσοβο.

Πολιτικοί αναλυτές εικάζουν πως για να μην αναγκαστεί να υποκύψει στα αιτήματά τους, ο Βούτσιτς θα παραιτηθεί από την πολιτική. Ίσως και για αυτό άφησε την ηγεσία του κόμματος σε χέρια άλλου – ήθελε να προετοιμάσει το έδαφος.

Μέχρι τότε όμως τίποτα δεν είναι βέβαιο. Η σερβική κυβέρνηση ίσως ετοιμάζει έναν «πόλεμο» κατά της Δύσης και των πιεστικών αιτημάτων της, τον οποίο θα παλέψει μαζί με ρωσική βοήθεια. Όπως και να έχει, το μέλλον της χώρας μοιάζει πολύ ασταθές.

Loading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr