ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Πρέπει να το ξέρεις: Έτσι μπορούν να σε κάνουν να λες και να κάνεις ο,τι θέλουν, ΧΩΡΙΣ τη συγκατάθεσή σου (ΒΙΝΤΕΟ)

ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. - 18 Ιούν 2019 - 22:40
Loading...
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση

Η τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς.
Ρεπορτάζ: Νεκτάριος Αρχοντίου

Πλέον, αποτελεί αδιαμφισβήτητα, ένα πολύ επικίνδυνο εργαλείο στα χέρια κακόβουλων ατόμων.

Σύμφωνα με πολλούς, ένα από τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας είναι τα λεγόμενα Fake news, τα οποία όπως σας έχουμε γράψει επανειλημμένως στο EL, χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για την επιβολή της απόλυτης λογοκρισίας στο χώρο του διαδικτύου.

Ειδικοί του χώρου ωστόσο, μιλούν για μια νέα αναδυόμενη απειλή, ακόμη πιο επικίνδυνη από τα Fake news, αυτή των λεγόμενων «DeepFakes».

Τι είναι τα «DeepFakes» με απλά λόγια: Βίντεο, που εμφανίζουν ένα πρόσωπο να λέει ή να κάνει κάτι, χωρίς ποτέ να το είπε/έκανε. Ο πρώτος που έφτιαξε ένα τέτοιο βίντεο ήταν κάποιος με το όνομα «deepfake», γι’αυτό τέτοιου είδους βίντεο, ονομάζονται εν γένει έτσι.

Ναι καλά διαβάσατε. Υπάρχει η δυνατότητα, μέσω κατάλληλου λογισμικού, να πάρει κάποιος ένα βίντεο, ας πούμε από μια δήλωση ενός πολιτικού, και στο πρόσωπό του να βάλει το πρόσωπο όποιου θέλει! Και για να μην το πάμε μακριά, σκεφτείτε πως κάποιος που δεν σας συμπαθεί και πολύ, μπορεί να τραβήξει τον εαυτό του βίντεο κάνοντας/λέγοντας οτιδήποτε θέλει και κατόπιν να αλλάξει το πρόσωπό του με το δικό σας και να δημοσιεύσει το βίντεο στα Social media.

Είναι δυνατόν επίσης, όχι μόνο το να προβληθεί το πρόσωπό κάποιου, αλλά και να προστεθεί η φωνή του, αρκεί κάποιος να έχει ένα μικρό ηχητικό δείγμα, από κάτι που έχει πει.

Αν νομίζετε πως το βίντεο θα φαίνεται πως είναι επεξεργασμένο, κάνετε λάθος, αφού το αποτέλεσμα είναι ρεαλιστικότατο. Αν επίσης πιστεύετε ότι τα προγράμματα που κάνουν αυτή τη δουλειά κοστίζουν πολλές χιλιάδες ευρώ, δυστυχώς κάνετε πάλι λάθος.

Αν κάποιος θέλει, μπορεί σε μια σχετικά προσιτή τιμή να προμηθευτεί το λογισμικό και να κάνει οτιδήποτε θέλει, με την προϋπόθεση να ξέρει να το χρησιμοποιεί. Ήδη πολλές διάσημες ηθοποιοί του Hollywood, είδαν έντρομες τον εαυτό τους να πρωταγωνιστεί σε ερωτικές ταινίες στο διαδίκτυο, εξαιτίας τέτοιου είδους λογισμικών.

Οι άνθρωποι που έφτιαξαν τα εν λόγω βίντεο, πήραν το πρόσωπό τους και το αντικατέστησαν με το πρόσωπο της πρωταγωνίστριας της ταινίας. Το αποτέλεσμα είναι τόσο ρεαλιστικό που μόνο αν κάποιος είναι γνώστης του εν λόγω λογισμικού, μπορεί να διακρίνει το ψεύτικο από το αληθινό.

Ερευνητές σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, κατασκεύασαν με παρόμοιο λογισμικό μια ρεαλιστική δήλωση του Ομπάμα, χωρίς ο ίδιος να την έχει κάνει ποτέ.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν τα λογισμικά που επιτρέπουν πιο ερασιτεχνικές αντικαταστάσεις προσώπων, αλλά υπάρχουν και εκείνα που κινούνται σε ανώτερο επίπεδο με τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης.

Αυτά είναι και τα πιο επικίνδυνα και όπως όλοι ξέρουμε στο διαδίκτυο σήμερα, μπορεί κάποιος πολύ εύκολα να βρει οποιοδήποτε λογισμικό «σπασμένο», επομένως δωρεάν. Ταυτόχρονα κυκλοφορούν και εκατοντάδες βίντεο εκμάθησης των προγραμμάτων αυτών, με αποτέλεσμα κάποιος να μποεί να μάθει το πρόγραμμα και κατόπιν να κάνει ο,τι θέλει με αυτό.

Στο σημείο αυτό, να σημειώσουμε πως το κόστος αυτών των προγραμμάτων διαρκώς μειώνεται και η χρήση τους απλοποιείται, πράγμα που σημαίνει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι προσβάσιμο σχεδόν σε όλους και από πλευρά τιμής αλλά και ευκολία χρήσης.

Τα εφιαλτικά σενάρια που προκύπτουν από τη χρήση της τεχνολογίας αυτής είναι αμέτρητα.

Σκεφτείτε έναν υπάλληλο που θέλει να διώξει από τη δουλειά έναν συνάδελφό του επειδή τον ζηλεύει. Δεν έχει παρά να σκηνοθετήσει ο ίδιος ένα βίντεο που να βρίζει το αφεντικό του ή κάτι παρόμοιο και κατόπιν να αλλάξει το πρόσωπό του με αυτό του υπαλλήλου που φθονεί, προσθέτοντας και τη φωνή του, την οποία μπορεί να έχει ηχογραφήσει σε μια μεταξύ τους συζήτηση στη δουλειά. Στη συνέχεια, φροντίζει το βίντεο να πάει στο αφεντικό του και έχει πετύχει το σκοπό του!

Πιστεύετε ότι το αφεντικό του θα σκεφτεί την πιθανότητα το βίντεο να είναι…μοντάζ; Μάλλον όχι.

Αναλογιστείτε τη χρήση μιας τέτοιας τεχνολογίας (που συνεχώς εξελίσσεται) από την παγκόσμια εξουσία που θέλει να εγκαθιδρύσει η Νέα Τάξη των Πραγμάτων. Σε ένα τέτοιο σενάριο, όταν όλα τα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης θα έχουν κλείσει και μόνο τα επίσημα κρατικά μέσα θα λειτουργούν, οι παγκοσμιοποιητές, θα μπορούν να προβάλουν στο κοιμώμενο πλήθος, όποιον/α θέλουν, να λέει και να κάνει ότι θέλουν εκείνοι.

Θα μπορούν για παράδειγμα να εμφανίζουν άτομα που μιλούν κατά της Κλιματικής αλλαγής, να λένε ότι έλεγαν ψέματα τόσο καιρό, ή Χριστιανούς να κάνουν αντίχριστες δηλώσεις. Τα σενάρια είναι πολλά, αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και θα σκεφτείτε ακόμη περισσότερα.

Πρέπει επομένως, να ξέρετε τις δυνατότητες της τεχνολογίας σήμερα, για να μην σας πιάσουν…στον ύπνο. Επειδή «τα πολλά λόγια, είναι φτώχεια», δείτε τα βίντεο που ακολουθούν και να θυμάστε να αμφισβητείτε όλα όσα σας δείχνει το «σύστημα» για «αλήθεια».

(φώτο: Pexels)

el.gr

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σουΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΚΑΛΛΙΩΡΑ

 

Θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, η μεγαλύτερη εθνική και κοινωνική μάστιγα.

Loading…