ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

«Προετοιμάζουν μια αλλαγή καθεστώτος». Τι να κάνει η ΕΕ για χάρη της Ουκρανίας;

ΔΙΕΘΝΗ. - 19 Μάι 2023 - 12:18
Γίνετε μέλος στην ομάδα μας στο Telegram

Ουκρανοί στρατιώτες πυροβολούν από αμερικανικό οβιδοβόλο M777 στη ΛΔ – RIA Novosti, 1920, 19.05.2023

© AP Photo / Efrem Lukatsky

ΜΟΣΧΑ, 19 Μαΐου — RIA Novosti, David Narmania. Η Δύση θέλει να αυξήσει την παραγωγή πυρομαχικών για την Ουκρανία. Ο στόχος είναι ένα εκατομμύριο οβίδες και πυραυλοι φέτος. Ωστόσο, οι κατασκευαστές αμφιβάλλουν για την επιτυχία.

Para bellum«Μιλάμε για τη μεταφορά της οικονομίας σε στρατιωτικό καθεστώς», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν. «Θα διαθέσουμε 500 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και αυτό θα συμπληρωθεί με χρηματοδότηση από μεμονωμένα κράτη».

Όπως σημείωσε ο αξιωματούχος, 11 χώρες είναι έτοιμες να παράγουν οβίδες διαμετρήματος 155 mm, δύο ακόμη – 152 χιλιοστών. Είναι επίσης ικανά να παράγουν πυρομαχικά 120 / 122 mm, πυραύλους διαφόρων τύπων.

Τώρα αυτό πρέπει να συντονιστεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ. Οι Βρυξέλλες διαβεβαιώνουν ότι θα καταφέρουν χωρίς δυσκολίες.

Φόρτωση πυρομαχικών για αποστολή στην Ουκρανία στην αεροπορική βάση του Ντόβερ – RIA Novosti, 1920, 18.05.2023

© AP Photo / Άλεξ Μπράντον

Την πέμπτη Μαΐου, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε τη διάθεση ενός ακόμη δισεκατομμυρίου ευρώ μέσω του μηχανισμού για την Ειρήνη. Τα χρήματα που θα χρησιμοποιήσουν για την αποζημίωση των χωρών που δεν έχουν παράσχει στα Κεφάλαια πυρομαχικά από τα δικά τους οπλοστάσια. Αυτή είναι η δεύτερη τέτοια δόση.

Συνολικά, η ΕΕ δαπάνησε περισσότερα από 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ για τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Και αυτό χωρίς το κόστος ορισμένων μεμονωμένων χωρών.

Είναι ένα εκατομμύριο πολλά ή λίγα;

Και οι δύο πλευρές της σύγκρουσης αντιμετωπίζουν έλλειψη οβίδων, αλλά για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας αυτό το πρόβλημα είναι πιο οξύ. «Κάθε μέρα, η Ρωσία όσα βλήματα είναι ικανή να παραχθεί η Ευρώπη σε έναν μήνα», δήλωσε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης στους Financial Times τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, το περασμένο καλοκαίρι, τα ρωσικά στρατεύματα ξόδεψαν έως και 50 χιλιάδες πυρομαχικά την ημέρα, τα ουκρανικά – έξι έως επτά χιλιάδες. Ένα εκατομμύριο το χρόνο είναι λιγότερο από τρεις χιλιάδες την ημέρα. Το Κίεβο χρειάζεται πολύ περισσότερα.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας Oleksiy Reznikov, ακόμη και αμυνόμενες, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ξόδεψαν περίπου 110 χιλιάδες οβίδες διαμετρήματος 155 χιλιοστών κάθε μήνα. «Αν δεν ήμασταν τόσο περιορισμένοι, θα χρησιμοποιούσαμε 594.000 τον μήνα», εξήγησε. “Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, τουλάχιστον το 60% αυτού απαιτείται για την επιτυχή ολοκλήρωση των αποστολών μάχης – 356.400”.

Και αυτός είναι μόνο ένας τύπος βλήματος. Και χρειαζόμαστε διαφορετικά.

Τα πιο απαιτητικά από την ουκρανική πλευρά βλήματα οβιδοβόλων 155 χιλιοστών M795 στο εργοστάσιο πυρομαχικών στο Scranton των ΗΠΑ – RIA Novosti, 1920, 18.05.2023

© AP Photo / Ματ Ρουρκ

Φυσικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι η μόνη πηγή. Στη συνέχεια, υπάρχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Και υπάρχουν πολλές περισσότερες. Από τον Φεβρουάριο του 2022, το Πεντάγωνο έχει ήδη παραδώσει:

περισσότερα από δύο εκατομμύρια βλήματα των 155 χιλιοστών και περίπου επτά χιλιάδες πυρομαχικά ακριβείας αυτού του διαμετρήματος.

περισσότερα από 50.000 βλήματα των 152 χιλιοστών.
περίπου 40 χιλιάδες πυρομαχικά πυροβολικού διαμετρήματος 130 mm.
40 χιλιάδες σφαίρες διαμετρήματος 122 χιλιοστών.

60.000 φυσίγγια για το Grad MLRS.

450 χιλιάδες σφαίρες διαμετρήματος 105 χιλιοστών.

Το μεγαλύτερο μέρος είναι από παλιά αποθέματα. Σε ένα μήνα, οι Αμερικανοί παράγουν περίπου 14 χιλιάδες βλήματα για όπλα 155 χιλιοστότων. Μέχρι το τέλος του έτους, σχεδιάζουν να αυξήσουν τον αριθμό αυτό σε 24 χιλιάδες. Και σε πέντε χρόνια – μέχρι 85 χιλιάδες.

Στην ΕΕ, σύμφωνα με τον Franz-Stefan Gadi, υπάλληλο του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών στο Λονδίνο, πέρυσι παρήχθησαν συνολικά περίπου 300 χιλιάδες οβίδες διαμετρήματος 155 mm. Συνολικά, σύμφωνα με τους New York Times, η Ευρώπη είναι έτοιμη να δώσει περίπου 650 χιλιάδες οβίδες ετησίως – συμπεριλαμβανομένων των βομβών για τανκς.

Το προσωπικό κάνει όλη τη διαφορά

Το σύνολο στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα έχει σαφώς επουλωθεί σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, οι ίδιοι οι κατασκευαστές δεν είναι πολύ ευχαριστημένοι με αυτό.

Υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού στις εταιρείες. Δεν υπάρχουν αρκετοί μηχανικοί και εργαζόμενοι, σύμφωνα με τη Euractiv. Εάν αυτό το πρόβλημα δεν επιλυθεί, οι δηλωμένοι στόχοι δεν θα επιτευχθούν.

Τα πιο απαιτητικά από την ουκρανική πλευρά βλήματα οβιδοβόλων 155 χιλιοστών M795 στο εργοστάσιο πυρομαχικών στο Scranton των ΗΠΑ – RIA Novosti, 1920, 18.05.2023

© AP Photo / Ματ Ρουρκ

Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη μακροπρόθεσμα σχέδια για παραγγελίες και επενδύσεις, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να προσφέρουν στους εργαζόμενους μακροπρόθεσμες συμβάσεις.

Ο κατακερματισμός του ευρωπαϊκού στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος δημιουργεί επίσης προβλήματα. Η παραγωγή κατανέμεται κυρίως μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας. Στις χώρες του πρώην κοινωνικού μπλοκ, κάτι παραμένει από τη σοβιετική εποχή. Και παντού υπάρχουν δυσκολίες.

Η Czech Explosia, η οποία κατασκευάζει πυρίτιδα, στερείται πρώτων υλών. Το ίδιο συμβαίνει Πυρηναία: ο επικεφαλής της Fábrica de Municiones de Granada (FMG), Antonio Caro, παραπονέθηκε ότι η τιμή των βασικών υλικών έχει διπλασιαστεί, και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τριπλασιάστηκε.

Γενικά, ο στόχος ενός εκατομμυρίου πυρομαχικών ετησίως, αφενός, είναι δύσκολο να επιτευχθεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την άλλη, αυτό δεν αρκεί για το Κίεβο.

-Ετοιμάζουν -μια -καθεστωτική- αλλαγή.Τι -αποφάσισε -η -ΕΕ- να κάνει- για την Ουκρανία

https://ria.ru/20230519/boepripasy-1872704817.html

Loading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr