ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Πώς θα πολεμήσουν οι ΗΠΑ και η Κίνα για την ηγεσία σε δίκτυα 5G για την Ευρώπη;

ΔΙΕΘΝΗ. - 11 Φεβ 2019 - 17:00
Loading...

Βλαντιμίρ Prohvatilov
Ο αγώνας για ηγεμονία
O Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ευρωπαϊκή Ένωση, Gordon Sundland  κατά την διάρκεια  συνάντησης για τις  τηλεπικοινωνίες  στις Βρυξέλλες, συνέστησε στους Ευρωπαίους συμμάχους, σύμφωνα με  εκθέσεις  του   Μπλούμπεργκ, να αποφύγουν  τους προμηθευτές τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών «υπό τον έλεγχο μιας ξένης  κυβέρνησης «. «Η Κίνα προσπαθεί να αποκτήσει

τον έλεγχο των Δυτικών δεδομένων και δικτύων», δήλωσε ο Sundand, και οι σύμμαχοί μας πρέπει να σκεφτούν δύο φορές πριν χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό από εταιρείες όπως οι Huawei  Technoogies. «

Ο εκπρόσωπος  του Υπουργείου Εξωτερικών εξήγησε την προειδοποίηση του από το γεγονός ότι «η Κίνα εργάζεται για να καθιερωθεί ως κυβερνο-δύναμη μέσω παράνομων δομών και ελέγχου δεδομένων και δικτύων, και οι Κινέζικοι  νόμοι απαιτούν οι δημόσιες  και ιδιωτικές  εταιρείες να συνεργάζονται  και  να ανταλλάσσουν δεδομένα με τις κινέζικες υπηρεσίες πληροφοριών και με την αντικατασκοπία. «

«Οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει προτεραιότητα την ασφάλεια των δικτύων και των υπηρεσιών, και αυτό είναι σημαντικό για το 5G», δήλωσε ο Sundand. -Δεν πρόκειται για απόφαση σχετικά με την τιμή ή την ποιότητα. Αυτή είναι μια απόφαση για το αν θα επιτρέψουμε σε αδίστακτους παίκτες να ελέγχουν το εθνικό σύστημα τηλεπικοινωνιών. «

Στην  δημοσίευση του Bloomberg στο μεταξύ,  σημειώνεται   ότι η Huawei αρνείται  πάντα τέτοιες κατηγορίες και ότι εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με ο νόμος για την υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων   (βοήθεια για τις επικοινωνίες στον νόμο περί επιβολής του νόμου), που εγκρίθηκε στις 25 Οκτωβρίου, 1994 από τον  πρόεδρο Bill Κλίντον, όπου    οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς εκμετάλλευσης και οι κατασκευαστές θα πρέπει να παρέχουν στους ομοσπονδιακούς οργανισμούς πρόσβαση στην κυκλοφορία και ο πρώην υπάλληλος του Εθνικού Οργανισμού Ασφαλείας, Edward Snowden, έδειξε ότι η NSA χρησιμοποιεί τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό των ΗΠΑ για να κατασκοπεύει.

«Η διοίκηση του Προέδρου Donald Trump έστειλε αξιωματούχους στο Βερολίνο το Δεκέμβρη για να αυξήσουν την πίεση στην κυβέρνηση της καγκελάριου Άντζελα Μέρκελ για τη Huawei», γράφει       η «Straits Τάιμς της Σιγκαπούρης», ενώ η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Γερμανία δήλωσε Οι Σύμμαχοι και οι εταίροι ενθαρρύνονται θερμά να επαγρυπνούν για τη διασφάλιση της ασφάλειας των δικτύων.»

Οι προειδοποιήσεις αυτές μπορούν να επηρεάσουν τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η  Αντιπρόεδρος της Επιτροπής ψηφιοποίησης της ΕΕ, Andrus Ansip κάλεσε πρόσφατα τα κράτη μέλη της ΕΕ να εξετάσουν τον κίνδυνο συνεργασίας με κινεζικές εταιρείες όπως η Huawei, λαμβάνοντας υπόψη ότι η εθνική πράξη πληροφοριών της Κίνας, η οποία εγκρίθηκε το 2017, απαιτεί oι οργανισμοί και οι πολίτες της Κίνας να συνεργάζονται  με την υπηρεσία πληροφοριών  και να την βοηθήσουν.

Ωστόσο, οι ειδικοί του Μπλούμπεργκ πιστεύουν ότι για την Huawei  η Γερμανία  θα αποφύγει την πλήρη απαγόρευση του εξοπλισμού της για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας της πέμπτης γενιάς (5G), παρόμοια με εκείνη που εισήγαγε προηγουμένως η Αυστραλία.

Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς θα μεταφέρουν δεδομένα περίπου 100 φορές ταχύτερα από τα σύγχρονα δίκτυα 4G, και θα επιτρέψουν την εφαρμογή  σε εμπορική κλίμακα τέτοιων  επαναστατικών  τεχνολογικών καινοτομιών, ως αυτοκίνητα χωρίς τον οδηγό, τις έξυπνες πόλεις και την παραγωγή της ρομποτικοποίησης.

Η Έκδοση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΗΠΑ) MTI  της τεχνολογικής  αναθεώρησης διευκρινίζει: 1G σας επιτρέπει να περπατήσετε και να μιλήσετε, 2G σας επιτρέπει να στείλετε μηνύματα κειμένου, 3G παρέχει πρόσβαση στο Internet και 4G σας επιτρέπει να μεταδώσετε, και 5G υπόσχεται ένα  ολόκληρο Σύνολο «δραματικών βελτιώσεων». Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς, με τη χρήση μιας εντελώς νέας ασύρματης υποδομής για την επίτευξη ταχύτητας 100 φορές μεγαλύτερης  από αυτές των δικτύων 4G, θα εξαλείψουν τυχόν καθυστερήσεις στην επεξεργασία πληροφοριών. Αυτό θα θέσει το θεμέλιο του Διαδικτύου των πραγμάτων, γράφει η  δημοσίευση.

Ο όρος Διαδίκτυο των πραγμάτων   αναφέρεται     σε ένα δίκτυο φυσικών αντικειμένων («διαδίκτυο των πράγματων IoT») που συνδέονται στο διαδίκτυο και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους ή με το  εξωτερικό περιβάλλον. Μία από τις πρώτες γνωστές συσκευές του ξενοδοχείου ήταν ένα μηχάνημα αυτόματης πώλησης αναψυκτικών, το οποίο εκσυγχρονίστηκε από Αμερικανούς φοιτητές το 1982. Επέτρεψε να ελέγξουν απομακρυσμένα την παρουσία ποτών και τον βαθμό ψύξης τους. Η αμερικανική συμβουλευτική εταιρεία Μακκίσεϊ  προβλέπει   ότι η οικονομική περιοχή του Διαδικτύου των πραγμάτων θα φθάσει το $11.100.000.000.000 έως το έτος 2025.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση της εταιρείας πληροφοριών και ανάλυσης του Λονδίνου IHS MarkIT, η Huawei είναι  σε μια ηγετική θέση στην παγκόσμια  κατάταξη των προμηθευτών πλατφορμών του κόσμου, μπροστά από την American Cisco και τη Microsoft. Η Huawei είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως και κατέχει το 10% όλων των παγκόσμιων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στο δίκτυο 5G. Αυτά τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας καλύπτουν όλες τις τεχνολογίες για τη δημιουργία κατάλληλης υποδομής: από τη διαβίβαση δεδομένων εως την ασφάλεια των κινητών δικτύων. Η Huawei αναμένει πλήρη εμπορευματοποίηση των δικτύων 5G κατά 2020.

Όσον αφορά την ανάπτυξη των δικτύων 5G, η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, από τη μία πλευρά, είναι οι ίδιοι οι ανταγωνιστές, από την άλλη-ανταγωνίζονται με την Κίνα, σημειώνει το Μπλούμπεργκ. Επομένως, είναι σημαντικό για τη Γερμανία ότι κανένα μεγάλο δίκτυο δεν εξαρτάται από ένα μεμονωμένο προμηθευτή εξοπλισμού. Ο κίνδυνος κατασκοπείας από την Κίνα υπάρχει, γράφει η εφημερίδα, αλλά η ανάγκη της Ευρώπης για ανάπτυξη της κινητής τεχνολογίας υπερτερεί της απειλής.

Η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη, η Deutsche Telekom AG,   προειδοποίησε  προειδοποίησε ότι ο αποκλεισμός της Huawei από τον κατάλογο των παρόχων δικτύων πέμπτης γενιάς θα καθυστερήσει την εφαρμογή της τεχνολογίας για τουλάχιστον δύο έτη. Η Deutsche Telekom έχει εγκαταστήσει τα συστήματα της Huawei σε χιλιάδες ασύρματους πύργους. Η τεχνολογία της Huawei αποτελεί επίσης τη βάση μερικών από τα προϊόντα «cloud» της γερμανικής εταιρείας. Η Deutsche Telekom αναφέρει ότι τα δίκτυα 5G θα πρέπει να οικοδομηθούν  πάνω από την υπάρχουσα υποδομή 4G, η οποία ήδη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το υλικό της Huawei. Επομένως, εάν η Huawei απαγορευτεί εντελώς, οι γερμανικές εταιρείες θα αναγκαστούν να καταστρέψουν όλο τον εξοπλισμό τους, που  θα κόστιζε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.

«Η Deutsche Telekom είναι πολύ σοβαρή για την παγκόσμια συζήτηση σχετικά με την ασφάλεια του εξοπλισμού δικτύου από κινέζους προμηθευτές»,   είπε    ο αντιπρόσωπος της εταιρείας. «Ωστόσο, θα επανεξετάσουμε ακόμη πιο σοβαρά τη στρατηγική προμηθειών μας».

Ο εξοπλισμός Huawei Telecom έχει ήδη απαγορευτεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Και μόνο δύο από τα «πέντε μάτια» – η Συμμαχία των ειδικών υπηρεσιών των αγγλόφωνων χωρών της Δύσης,  γράφει  ρωσική υπηρεσία του BBC, ακόμα δεν πήγε σε μια ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Κινέζο γίγαντα: ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μετά τη   σύλληψη του η κόρη του ιδρυτή της εταιρείας Huawei Meng Wanzhou στον Καναδά, παρέμεινε μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο.  Η Emily Taylor, εμπειρογνώμονας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο από το Chatham House του Λονδίνου, πιστεύει ότι «εδώ και αρκετό καιρό υπάρχει ένας πόλεμος προτύπων για υπεροχή στην τεχνολογία κινητής επικοινωνίας εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας 5G και ένας από τους στόχους αυτού του πολέμου είναι ποιος θα κερδίσει  το εμπόριο, εαν  κατά τον καθορισμό προτύπων, δοθεί η  προτεραιότητα στις τεχνολογίες των κατασκευαστών οικιακών συσκευών. Η Κίνα στην τεχνολογία 5G είναι μπροστά από τους υπόλοιπους. «

Βρετανοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι «αυτή είναι η μάχη για το δικαίωμα να θέσουν παγκόσμια πρότυπα στα επόμενα 20, 30, 40 χρόνια… Είναι ένας αγώνας για την  ηγεμονία, και είναι για δεκαετίες «.

Σύμφωνα  με την εκτίμηση   του Ρώσου στρατιωτικού εμπειρογνώμονα Ίλια Πλκάνοφ, δύο άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες στις τεχνολογίες 5G, Έρικσον και Nokia, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την   Huawei στον εξοπλισμό: «η Έρικσον καθυστερεί πίσω από τους Κινέζους για ενάμιση χρόνο ως εξοπλισμός των 5G, και η υπόθεση Nokia Ακόμα χειρότερα. «

Αναλύοντας τον ανταγωνισμό για υπεροχή στην ανάπτυξη κινητών δικτύων της πέμπτης γενιάς, ο ειδικός της Σιγκαπούρης Τζάνσεν Tham    γράφει   ότι η υπερδύναμη, η οποία αρχικά αναπτύσσει επιτυχώς το δίκτυο 5G, θα έχει σημαντικό οικονομικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων. «Από γεωοικονομική άποψη, το δίκτυο 5G μπορεί να γίνει ένας παράγοντας που αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού, ο οποίος θα διαταράξει την ισορροπία μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης πιο αναπτυγμένης  οικονομίας  του κόσμου».

Ανεξαρτήτως του πώς τερματίζεται η μάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για την τεχνολογία των 5G, υπό την πίεση των Αμερικανών, η Ευρώπη θα πρέπει να περιορίσει τη συνεργασία με τους κινέζους προμηθευτές και να αυξήσει περαιτέρω την υστέρησή της πίσω από τους παγκόσμιους ηγέτες στην ανάπτυξη δικτύων κινητής επικοινωνίας πέμπτης γενιάς.

https://www.fondsk.ru

tokoutsavaki

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter