ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

”Ρωγμές” στο Δυτικό μέτωπο! Η Ουκρανία τα βάζει με την Γερμανία για ελλιπή εξοπλισμό- Βερολίνο: Οι Αμερικανοί προετοίμαζαν τους Ουκρανούς χρόνια τώρα

ΔΙΕΘΝΗ. - 28 Νοέ 2022 - 12:49

Οπρώην πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), Oscar Lafontaine, σε συνέντευξή του σε γερμανικό έντυπο είπε ότι μετά το «Euromaidan» το 2014, οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να εξοπλίζουν ενεργά την Ουκρανία.

«Από τότε, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξοπλίζουν την Ουκρανία και προετοιμάζουν συστηματικά το Κίεβο για αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Ως αποτέλεσμα, η Ουκρανία έγινε όχι de jure αλλά de facto μέλος του ΝΑΤΟ . Οι δυτικοί πολιτικοί και τα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αγνοούν εσκεμμένα αυτό το παρασκήνιο», αναφέρει ο Lafontaine.

Επεσήμανε ότι, οι ΗΠΑ κατάφεραν να επιδεινώσουν τις σχέσεις της  Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία, ενώ παράλληλα η Ουάσιγκτον εξάλειψε τον γεωπολιτικό αντίπαλό της, τη Γερμανία. Μετά από αυτό, σύμφωνα με τον Lafontaine, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είχαν την ευκαιρία να καθορίσουν την πολιτική των χωρών της ΕΕ.

Ωστόσο,  τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εφάρμοσαν πλήρως τα σχέδιά τους: η Ρωσία, παρά την προμήθεια όπλων και την αποστολή στρατιωτικών συμβούλων στην Ουκρανία, δεν μπορούσε να ηττηθεί στο πεδίο της μάχης. Επιπλέον, οι αντιρωσικές κυρώσεις έχουν μετατραπεί σε προβλήματα για τις οικονομίες των δυτικών χωρών.

Αμυντικά συστήματα IRIST της Ουκρανίας

Μπορεί το πρώτο από τα τέσσερα γερμανικά συστήματα αεράμυνας, το IRIS-T,  να παραδόθηκε στην Ουκρανία τον Οκτώβριο (στον απόηχο του άνευ προηγουμένου αεροπορικού βομβαρδισμού της Ρωσίας), ωστόσο, φαίνεται ότι η Ουκρανία δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει επαρκή προμήθεια πυραύλων για τη λειτουργία του IRIST. 

Να αναφέρουμε ότι τον Οκτώβριο, Γερμανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι είχαν στείλει ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα IRIS-T SLM και έναν άγνωστο αριθμό πυραύλων IRIS-T και σχεδίαζαν να παραδώσουν άλλα τρία τελικά.

Αγγλόφωνο μέσο ενημέρωσης της Ουκρανίας , ανέφερε  πως ο εκπρόσωπος της Διοίκησης της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Yuriy Ihnat, ανέφερε στην εθνική τηλεόραση ότι, τα ουκρανικά στρατεύματα αντιμετωπίζουν επί του παρόντος έλλειψη πυραύλων IRIST και χρειαζόταν κυρίως πυραύλους.

«Κυρίως, θα ήθελα να έχω αρκετά πυρομαχικά για το IRIST. Αυτό είναι ένα πραγματικά εξαιρετικό συγκρότημα, στην πραγματικότητα, μια νέα γενιά συστημάτων αεράμυνας. Χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερα από αυτό το όπλο, επειδή έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει τα παλιά μας συστήματα», ανέφερε ο Ihnat.

Ενώ κάλεσε τη Γερμανία να στείλει περισσότερους πυραύλους για το IRIS-T, ο Inhat είπε ότι, δεν θα αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για τον πύραυλο για λόγους ασφαλείας.

Ωστόσο, το κόστος των γερμανικών πυραύλων IRIST διαφημίζεται ότι είναι πολύ υψηλό και αρκετές φορές υψηλότερο από τους ρωσικούς στόχους, όπως τα drones καμικάζι, που έχει επιφορτιστεί να καταρρίψει.

Ενώ, καμία πλευρά δεν έχει διευκρινίσει εάν τα ουκρανικά στρατεύματα αντιμετώπισαν πρόβλημα με το σύστημα IRIS-T που δεν έχει αρκετούς πυραύλους αναχαίτισης, η δήλωση της Πολεμικής Αεροπορίας μπορεί να σημαίνει ότι, το απόθεμα πλησιάζει στην εξάντληση. Αυτό έρχεται σε μια στιγμή, που ένα άλλο γερμανικό σύστημα που προμηθεύτηκε στην Ουκρανία, αντιμετώπισε τεχνικά ζητήματα στο πεδίο της μάχης.

Συστήματα παραδόθηκαν, ανταλλακτικά δεν επαρκούν

Η γερμανική εφημερίδα Der Spiegel, ανέφερε στις 18 Νοεμβρίου ότι ενώ τα αυτοκινούμενα Panzerhaubitze 2000 χρησιμοποιούνται ευρέως στο πεδίο της μάχης, τα ουκρανικά στρατεύματα αγωνίζονται να συντηρήσουν και να επισκευάσουν τα όπλα λόγω της σπανιότητας ανταλλακτικών.

Τα 14 συστήματα PzH 2000 που παρέδωσε η Γερμανία στην Ουκρανία, φέρεται να αντιμετωπίζουν «απροσδόκητα προβλήματα», καθώς ελαττώματα στις προμήθειες οδήγησαν σε έλλειψη ανταλλακτικών, απειλώντας την επιχειρησιακή ικανότητα των όπλων.

Σύμφωνα με το γερμανικό ΜΜΕ, τα περισσότερα οβιδοβόλα απαιτούν πλέον επισκευές λόγω της συχνής χρήσης τους. Τα πληρώματα του ουκρανικού πυροβολικού, εκτοξεύουν έως και 300 οβίδες την ημέρα από κάθε πυροβόλο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σημαντική ζημιά στο οπλικό σύστημα.

Με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία να ζητά πυραύλους για το σύστημά της IRIST, θα μπορούσε να συμβεί μια παρόμοια περίπτωση ανεπαρκούς και παράτυπης προμήθειας. Τούτου λεχθέντος, η Γερμανία φαίνεται να βρίσκεται στη διαδικασία προμήθειας πυραύλων για το IRIS-T στην Ουκρανία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν στην ιστοσελίδα της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, οι πύραυλοι που θα προμηθεύονταν στην Ουκρανία για το σύστημα αεράμυνας IRIS-T, βρίσκονταν στο στάδιο του σχεδιασμού ή της εκτέλεσης.

Η Ουκρανία, ζητούσε  επίσης άδεια από τη γερμανική κυβέρνηση για την αγορά 11 συστημάτων IRIS-T. Η χώρα ζήτησε επίσης οικονομική βοήθεια από τη Γερμανία για την εξαγορά, η οποία θα κόστιζε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αργότερα, η Γερμανία συμβιβάστηκε με την προμήθεια μόλις τεσσάρων από τα συστήματα IRIS-T στην Ουκρανία. Με ένα να έχει ήδη παραδοθεί τον Οκτώβριο, εικάζεται ότι τα υπόλοιπα θα μπορούσε να

προμηθευτούν τον επόμενο χρόνο.

Καθώς η Ρωσία συνεχίζει να βομβαρδίζει με  πυραύλους τις πόλεις της Ουκρανίας και να καταστρέφει τις υποδομές, η απόγνωση των ουκρανικών στρατευμάτων για καλύτερη αεράμυνα είναι έκδηλη.

pentapostagma.gr

Loading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr