ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Σαφές μήνυμα των ΗΠΑ στην Τουρκία – Γερουσία: «Πρέπει να επιλέξετε τα F-35 ή τους S-400» – «Δεν είναι δύσκολη η επιλογή»

ΔΙΕΘΝΗ. - 24 Μαΐ 2019 - 11:16
Loading...

Νέο τελεσίγραφο προς την Τουρκία απέστειλε η Ουάσινγκτον, αυτή τη φορά μέσω της Γερουσίας των ΗΠΑ και του Γερουσιστή James Risch, η θέση του οποίου καθιστά τα λόγια του ιδιαίτερης βαρύτητας.

Το μήνυμά του είναι απλό και ξεκάθαρο: H Τουρκία πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στα F-35 και τους S-400 και όπως αναφέρει, αυτή η επιλογή θα έπρεπε να είναι εύκολη. Σε περίπτωση που η Τουρκία δεν υπακούσει τις ΗΠΑ, οι σχέσεις των δύο χωρών θα μπουν σε ένα στάδιο μη αναστρέψιμης σύγκρουσης, με υπολογίσιμες συνέπειες τόσο για τη περιοχή της Μ.Ανατολής, αλλά κυρίως για το Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο, καθώς η κόντρα αφορά στην πραγματικότητα τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου και τον αγωγό East Med.

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι θα πρέπει να επιλέξει ή τα αμερικανικά μαχητικά F 35 ή το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S – 400 στέλνει ο James Risch, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του αμερικάνικου Κογκρέσο.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ ο Risch εκφράζει τον ενθουσιασμό των ΗΠΑ για το νομοσχέδιο «EastMed Act» και για τη συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο «πακέτο» που τοποθετεί την τριμερή συνεργασία στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, καθώς επιχειρεί να προβεί σε μια ριζική αναμόρφωση της αμερικανικής στρατηγικής στην Ανατολική Μεσόγειο με στόχο την συσπείρωση των αξιόπιστων και δημοκρατικών συμμάχων αλλά και την αναγνώριση των νέων πραγματικοτήτων που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή.
Παράλληλα, δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα, βάζοντας τέλος στα σενάρια για «ομάδα εργασίας» και ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει κανένας ικανός τρόπος για να πεισθεί το αμερικανικό Κογκρέσο να δεχθεί την ταυτόχρονη παραλαβή των μαχητικών F-35 και του ρωσικού συστήματος S-400.

Η δήλωση του γερουσιαστή J. Risch:

«Τον περασμένο μήνα, δύο μέλη της επιτροπής σας – οι γερουσιαστές Μενέντεζ και Ρούμπιο- εισήγαγαν το νομοσχέδιο «EastMed Act». Χθες το ίδιο νομοσχέδιο κατατέθηκε και στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Ποια είναι η σημασία του νομοσχεδίου και πόσο σημαντικό είναι για τις ΗΠΑ να παρέχουν στήριξη στους αξιόπιστους και δημοκρατικούς εταίρους στην περιοχή, όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος;

Νομίζω ότι αυτό είναι σημαντικό και το νομοσχέδιο για το οποίο μιλάτε εκφράζει αρχικά αυτή τη σπουδαιότητά και κατά δεύτερον την προθυμία μας και πραγματικά τον ενθουσιασμό μας για αυτή την συνεργασία.
Επομένως, είναι σημαντικό και θα προσπαθήσουμε να το προωθήσουμε.

Η Τουρκία συνεχίζει να προτείνει διάφορες ιδέες όπως η «ομάδα εργασίας» που θα τις επιτρέψουν να πάρει ταυτόχρονα τους S-400 και τα F-35. Υπάρχει για εσάς οποιοδήποτε σενάριο που θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να δεχθούν ότι η Τουρκία θα αποκτήσει συγχρόνως και τα δύο συστήματα; Απολύτως όχι.

Γράψαμε ορισμένοι από εμάς (γερουσιαστές) σε μια διακομματική βάση, ρεπουμπλικάνοι και δημοκρατικοί, ένα άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα The New York Times, το όποιο εξηγούσε με λεπτομέρειες γιατί αυτό δεν μπορεί να συμβεί.

Συναντηθήκαμε προσωπικά με τους Τούρκους αξιωματούχους και τους εξηγήσαμε γιατί κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί. Θα πρέπει να κάνουν μια επιλογή. Δεν πρέπει να είναι μια δύσκολη επιλογή. Θα πρέπει όμως να κάνουν μια επιλογή».

pentapostagma.gr

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter