ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Σε αναβρασμό τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ! Ο Πούτιν τους βάζει ”φωτιά” μεταρρυθμίζοντας τον ρωσικό στρατό

ΔΙΕΘΝΗ. - 18 Ιαν 2023 - 19:00

Τα σχέδια μεταρρυθμίσεων του ρωσικού στρατού για την περίοδο 2023-2026, ενδέχεται να αποτελέσουν σοβαρές απειλές για τα κράτη που γειτνιάζουν με τη Ρωσική Ομοσπονδία, συμπεριλαμβανομένων των χωρών του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η ικανότητα της Ρωσίας να εφαρμόσει μεγάλης κλίμακας σχέδια για την ανανέωση και την επέκταση του στρατού, παραμένει υπό αμφισβήτηση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε  ότι ο Πούτιν θα εκφωνήσει ομιλία στην Αγία Πετρούπολη, για να τιμήσει την 80ή επέτειο από το «σπάσιμο» του ναζιστικού αποκλεισμού του Λένινγκραντ ( το 1943).

Ορισμένοι Ρώσοι φιλοπολεμικοί μπλόγκερ έχουν υποθέσει ότι, ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία είτε για να κηρύξει επιστράτευση είτε πόλεμο με την Ουκρανία ( αντί για μια « ειδική στρατιωτική επιχείρηση»). Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας και της Δύσης, έχουν επίσης προειδοποιήσει επανειλημμένα για την πιθανή ετοιμότητα του Πούτιν να καλέσει σε επιστράτευση στα μέσα Ιανουαρίου.

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ανακοίνωσε  σαρωτικές στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις το 2023-2026, πιθανώς για να προετοιμαστεί για έναν παρατεταμένο πόλεμο κατά της Ουκρανίας, αλλά και ως μέρος της δημιουργίας των συνθηκών για επέκταση και ταχεία οικοδόμηση ισχυρότερου ρωσικού στρατού.

Πτυχές των μεταρρυθμίσεων

Αύξηση του αριθμού του στρατιωτικού προσωπικού του ρωσικού στρατού σε 1,5 εκατομμύρια ( από 1,35 εκατομμύρια σήμερα).

Απροσδιόριστες ” μεγάλες αλλαγές” στη σύνθεση, τη στελέχωση και τις διοικητικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά την περίοδο από το 2023 έως το 2026·

Ενίσχυση των βασικών δομικών στοιχείων του ρωσικού στρατού: Ο Σόιγκου ανακοίνωσε ότι, η Ρωσία θα αποκαταστήσει τις στρατιωτικές περιοχές της Μόσχας και του Λένινγκραντ, θα σχηματίσει νέο σώμα στρατού στην Καρελία ( στα σύνορα με τη Φινλανδία), θα σχηματίσει νέες ομάδες στρατευμάτων στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας και 12 νέα τμήματα.

Δημιουργία ικανοτήτων για την εκπαίδευση των δυνάμεών τους μέσω της δημιουργίας πρόσθετων χώρων εκπαίδευσης και της αύξησης του αριθμού των εκπαιδευτών και των ειδικών.

Ποια η πρόθεση της Ρωσίας

Τέτοιες μεταρρυθμίσεις καταδεικνύουν την πρόθεση της Ρωσίας, να μεταρρυθμίσει τις ένοπλες δυνάμεις της για μεγάλης κλίμακας συμβατικό πόλεμο γενικά, και όχι μόνο για τον τρέχοντα πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Ωστόσο, «δεν είναι γνωστό εάν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, θα μπορέσουν να επεκταθούν με τον τρόπο που περιέγραψε ο Σόιγκου εντός τριών ετών», λένε  αναλυτές σε ξένο μέσο ενημέρωσης..

Υπενθυμίζουν ότι, νωρίτερα ο Σόιγκου είχε ήδη ανακοινώσει μεταρρυθμίσεις, που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Έτσι, τον Μάιο του 2022, ζήτησε τη συγκρότηση 12 νέων μονάδων της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας μέχρι το τέλος του 2022 και ακόμη νωρίτερα, κάλεσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να στρατολογήσει 100.000 εφέδρους τον Αύγουστο του 2021.

Επιπλέον, νωρίτερα η Ρωσία αντιμετώπιζε προβλήματα με την πλήρη στελέχωση ακόμη και υφιστάμενων ταξιαρχιών και συνταγμάτων, καθώς και την έλλειψη επαρκούς αριθμού εκπαιδευτών.

Γενικά , η ικανότητα της Ρωσίας να επιτύχει μεγάλης κλίμακας και γρήγορες αλλαγές στις στρατιωτικές ικανότητες, εξαρτάται από την προθυμία του  Πούτιν να ανακατευθύνει σημαντικό μέρος του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού στη στρατιωτική συσσώρευση και να θέσει ουσιαστικά τη Ρωσία, υπό στρατιωτικό νόμο για αρκετά χρόνια.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι, ο Πούτιν μπορεί να είναι έτοιμος να το κάνει», προειδοποιούν οι αναλυτές. «Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις και η επέκταση του στρατού στην κλίμακα που προβλέπει ο Σόιγκου, δεν θα γίνουν αρκετά γρήγορα ώστε να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην πορεία του πολέμου στην Ουκρανία για πολλούς ακόμη μήνες», αναφέρουν.


Από την άλλη πλευρά, τέτοιες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων ήδη γύρω στο 2024 και να δημιουργήσουν το έδαφος για μια πολύ πιο σοβαρή στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία στους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένων των χωρών του ΝΑΤΟ, τα επόμενα χρόνια. «Η Ουκρανία είναι πιθανό να διατηρήσει ένα παράθυρο ευκαιρίας μέχρι το καλοκαίρι και όλο το καλοκαίρι, εάν η Δύση της δώσει την απαραίτητη υποστήριξη», προβλέπουν οι αναλυτές.

Εν τω μεταξύ, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ( MoD) προσπαθεί να αυξήσει τον επαγγελματισμό του ρωσικού στρατού και την αποτελεσματικότητα των αλυσίδων διοίκησης του, μέχρι το επίπεδο των μικρών μονάδων.

Εξέδωσε οδηγό για το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό στην Ουκρανία. Οι απαιτήσεις σε αυτόν τον κατάλογο, περιλαμβάνουν περιορισμούς στη χρήση προσωπικών οχημάτων και προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών στην εμπόλεμη ζώνη, έχουν θεσπιστεί αυστηρότεροι κανόνες γενικά για το στρατιωτικό προσωπικό στην πρώτη γραμμή.

pentapostagma.gr

Loading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr