ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Στάλιας : Από την οικονομική γνώση στην πολιτική πρακτική

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ. ΣΤΑΛΙΑΣ. - 1 Σεπ 2021 - 10:58

Σπύρος Στάλιας

Ποιά είναι τα θεμελιώδη που γνωρίζουμε.

1. Δεν υπάρχει φυσική οικονομική διαδικασία που εξισώνει τις αποταμιεύσεις με τις επενδύσεις.

2. Η κατανάλωση είναι σχετικώς σταθερή.

3. Οι επενδύσεις είναι απρόβλεπτες και αβέβαιες.

4. Το χρήμα λειτουργεί ως αποθήκη πλούτου.

5. Η συνολική προσφορά και η συνολική ζήτηση ορίζουν το ΑΕΠ.

6. Όταν η συνολική ζήτηση μειωθεί, κατ’ ανάγκη θα μειωθεί και η συνολική προσφορά, έως ότου αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

7. Η μείωση της ζήτησης συνεπάγετε ύφεση και ανεργία.

8. Δεν υπάρχει ΄φυσική οικονομική διαδικασία’ στον καπιταλισμό που θα αποκαταστήσει την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης σε υψηλότερο επίπεδο μειώνοντας την ανεργία. Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι μόνιμη (βλέπε Ελλάδα από το 2010).

Εδώ λοιπόν έχουμε μια πλήρη θεωρία της ύφεσης, γιατί ύφεση και ανεργία, και τι πρέπει να κάνουμε για να εξέλθουμε από την κρίση.

Οι φιλόδοξοι πολιτικοί και ακτιβιστές, που επιθυμούν ένα κόσμο καλύτερο υποτίθεται, πρέπει να αγωνιστούν για να αυξήσουν την ενεργό ζήτηση, δηλαδή να ‘αγοράσουν’ όλη την ανεργία.

Αυτό όμως ένα πράγμα προϋποθέτει. Εθνικό Νόμισμα, αλλιώς δεν γίνεται τίποτα. Και όταν λέμε τίποτα εννοούμε τίποτα. Μα τίποτα.

Επομένως οι φιλόδοξοι πολιτικοί και ακτιβιστές που υποτίθεται ότι θέλουν ένα καλύτερο κόσμο, μια καλύτερη ανεξάρτητη Ελλάδα, θα πρέπει να συστρατευτούν υπό την σημαία του Εθνικού Νομίσματος χωρίς άλλες προϋποθέσεις.

Περαιτέρω προϋποθέσεις ή θα προέρχονται από βαθειά αγραμματοσύνη ή από αθεράπευτη ηλιθιότητα ή από αρρωστημένη αρχομανία και υστεροβουλία η απο ιδεολογική τύφλωση.

Οι αρρώστιες αυτές δεν παίρνουν εμβόλιο και η θεραπεία ειναι δύσκολη γιατί απαιτεί υψηλό θάρρος, συναίνεση και λογική
Ελπίζω να συνεννοηθήκαμε.

spyridonstalias@hotmail.com

Loading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr