ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Στα πρόθυρα κατάρρευσης μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ με περιουσιακά στοιχεία 290 δισεκατομμύρια δολάρια

ΤΡΑΠΕΖΕΣ. - 28 Απρ 2023 - 6:11
Γίνετε μέλος στην ομάδα μας στο Telegram
Θα πέσει άλλο ένα ντόμινο; Το σύστημά κλονίστηκε πολύ όταν η Silicon Valley Bank και η Signature Bank κατέρρευσαν ξαφνικά, αλλά φαίνεται ότι έχουμε ξεπεράσει αυτή την καταιγίδα. Τι θα συμβεί όμως εάν μια ακόμη μεγαλύτερη τράπεζα καταρεύσει;
Στις 31 Μαρτίου, η First Republic είχε περιουσιακά στοιχεία περίπου 290 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και αυτό την καθιστά πολύ μεγαλύτερη από ό,τι ήταν η Silicon Valley Bank όταν τελικά κατέρρευσε.
Ένα σχέδιο διάσωσης 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συντάχθηκε βιαστικά τον περασμένο μήνα υποτίθεται ότι θα σταθεροποιήσει την Πρώτη Δημοκρατία, αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Την Τρίτη οι μετοχές της First Republic υποχώρησαν κατά περίπου 50% αφού το κοινό έμαθε ότι  «οι πελάτες απέσυραν περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της κρίσης του περασμένου μήνα».
 
Στις 2 Φεβρουαρίου, η μετοχή της First Republic έκλεισε στα 147,00 $. Σήμερα, έκλεισε στα 5,69 $. Έτσι μοιάζει μια κατάρρευση.
Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι επειδή οι πελάτες έχουν τραβήξει τα χρήματά τους από την First Republic με ρυθμό που είναι απολύτως συγκλονιστικός. Μάλιστα, αναφέρεται ότι η First Republic έχασε το 40% των συνολικών καταθέσεων της μόνο το πρώτο τρίμηνο?
Η πτώση αυτής της εβδομάδας για την First Republic έρχεται αφότου ο δανειστής με έδρα το Σαν Φρανσίσκο αργά τη Δευτέρα δήλωσε ότι έχασε περίπου το 40% των καταθέσεών του το πρώτο τρίμηνο. Η First Republic θεωρήθηκε τόσο από πελάτες όσο και από επενδυτές ως μια επικίνδυνη τράπεζα μετά την κατάρρευση τον περασμένο μήνα της Silicon Valley Bank, η οποία είχε παρόμοιο οικονομικό προφίλ.
Και αν 11 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας δεν είχαν συμφωνήσει να καταθέσουν συλλογικά 30 δισεκατομμύρια δολάρια από τα δικά τους χρήματα τον περασμένο μήνα, αυτό το ποσοστό θα ήταν πιο κοντά στο 50%.
Αλλά αυτές οι καταθέσεις περιλαμβάνουν τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια που κατέθεσαν 11 μεγάλες τράπεζες στην τράπεζα τον Μάρτιο για να την υποστηρίξουν και να αποτρέψουν την εξάπλωση της μετάδοσης.
Χωρίς αυτή την εισροή 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι καταθέσεις θα είχαν μειωθεί κατά 50%. Οπότε αυτό ήταν πραγματικά τσιμπήματα.
Δυστυχώς, αυτό το σχέδιο διάσωσης δεν ήταν αρκετά μεγάλο, και έτσι τώρα η First Republic σχεδιάζει να παρακαλέσει αυτές τις τράπεζες  για ακόμη περισσότερη βοήθεια.
Η καλύτερη ελπίδα για την αποφυγή μιας κατάρρευσης του προβληματικού δανειστή First Republic εξαρτάται από το πόσο πειστική μπορεί να είναι μια ομάδα τραπεζιτών με μια άλλη ομάδα τραπεζιτών.
Οι σύμβουλοι της First Republic θα επιχειρήσουν να κοροϊδέψουν τις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ που το έχουν ήδη υποστηρίξει για να κάνουν μια ακόμη χάρη, έμαθε το CNBC.
Το παιχνίδι θα πάει κάπως έτσι, σύμφωνα με τραπεζίτες που γνωρίζουν την κατάσταση: Αγορά ομόλογων από την First Republic σε επιτόκια πάνω από την αγορά για συνολική απώλεια μερικών δισεκατομμυρίων δολαρίων, ή αντιμετωπίζετε περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε τέλη Federal Deposit Insurance Corp. Η Πρώτη Δημοκρατία αποτυγχάνει.
Νομίζω ότι αυτές οι μεγάλες τράπεζες θα ήταν πολύ ανόητο να ρίξουν περισσότερα καλά χρήματα στη μαύρη τρύπα της Πρώτης Δημοκρατίας, αλλά θα δούμε τι θα συμβεί.
Εκτός από την έκκληση για βοήθεια, η First Republic σχεδιάζει επίσης να απολύσει  χιλιάδες υπαλλήλους.
Η τράπεζα λέει ότι σχεδιάζει να πουλήσει μη κερδοφόρα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλών τόκων στεγαστικών δανείων που παρείχε σε πλούσιους πελάτες. Ανακοίνωσε επίσης σχέδια για απολύσεις έως και το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού της, το οποίο έφτανε συνολικά περίπου 7.200 υπαλλήλους στο τέλος του 2022.
Θα είναι αρκετά όλα αυτά για να ανατρέψει την Πρώτη Δημοκρατία;
Φυσικά και όχι.
Όπως εξήγησε ένας εμπειρογνώμονας, εάν η First Republic είχε ακόμα καλές επιλογές,  «θα τις είχαν ήδη ακολουθήσει».
Η Κάθριν Τζατζ, η οποία εργάζεται ως αναλύτρια στη Νομική Σχολή της Κολούμπια, είπε ότι δεν υπάρχει εύκολη λύση για την Πρώτη Δημοκρατία.
«Αν υπήρχαν ελκυστικές επιλογές, θα τις είχαν ήδη ακολουθήσει», είπε στους Times.
Εν τω μεταξύ, η συνολική οικονομία συνεχίζει να επιδεινώνεται παντού γύρω μας.
Την Τετάρτη, η Amazon προχώρησε σε απολύσεις στα τμήματα υπολογιστών νέφους και ανθρώπινου δυναμικού της. Δυστυχώς, αυτές οι νέες περικοπές θέσεων εργασίας είναι απλώς το τελευταίο κύμα  «των μεγαλύτερων απολύσεων στην 29χρονη ιστορία της Amazon».
Οι απολύσεις εντάσσονται στις προαναγγελθείσες περικοπές θέσεων εργασίας που αναμένεται να επηρεάσουν 9.000 εργαζομένους. Την περασμένη εβδομάδα, η Amazon απέλυσε μερικούς υπαλλήλους στη διαφημιστική της μονάδα και απέλυσε το προσωπικό στα βιντεοπαιχνίδια και τις μονάδες ζωντανής ροής του Twitch τις τελευταίες εβδομάδες.
Η Amazon ολοκλήρωσε έναν ξεχωριστό γύρο περικοπών νωρίτερα φέτος που επηρέασε περίπου 18.000 υπαλλήλους. Σε συνδυασμό με τις περικοπές αυτόν τον μήνα, σηματοδοτεί τις μεγαλύτερες απολύσεις στην 29χρονη ιστορία της Amazon.
Η Amazon είναι μια από τις πλουσιότερες και πιο ευημερούσες εταιρείες σε ολόκληρη τη χώρα.
Εάν έχουν αποφασίσει ότι είναι απαραίτητο να πραγματοποιήσουν πολλαπλές μαζικές απολύσεις επειδή οι οικονομικές προοπτικές είναι τόσο ζοφερές, τι είδους μήνυμα στέλνει αυτό σε όλους τους άλλους;
Τους τελευταίους μήνες, η Google, η Microsoft, η Disney, η Walmart και αμέτρητες άλλες μεγάλες εταιρείες έχουν περικόψει ανελέητα τις μισθοδοσίες τους.
Η οικονομική κατάρρευση που περιμέναμε είναι εδώ, και θα είναι απίστευτα επώδυνη.
 
 
Πηγή: https://thewashingtonstandard.com
crime-study.gr

Loading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr