ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Στην Ιαπωνία, οι συλλήψεις και οι απελάσεις παράνομων μεταναστών έχουν γίνει ριάλιτι σόου

ΔΙΕΘΝΗ. - 15 Οκτ 2018 - 14:45
Loading...

Καθώς η Ιαπωνία προβλέπει αύξηση του αριθμού των μεταναστών και των ξένων τουριστών τα επόμενα χρόνια, μια νέα τηλεοπτική εκπομπή έχει μετατρέψει τις απελάσεις μεταναστών σε ψυχαγωγία.

Το πρόγραμμα προκάλεσε κάποιες οργισμένες αντιδράσεις και απόψεις από τους θεατές γι’ αυτό που αντιμετωπίζουν όσοι έληξε η βίζα τους και οι μετανάστες χωρίς έγγραφα στην Ιαπωνία.

Το ”Taikyo no Shunkan”, το οποίο μεταφράζεται “Την στιγμή που απελάθηκαν”, έκανε πρεμιέρα στο κανάλι Fuji σε ώρα τηλεθέασης το Σάββατο το βράδυ στις 6 Οκτωβρίου 2018.

Χρησιμοποιώντας ένα τυπικό σχήμα ενός ριάλιτι σόου, η εκπομπή διάρκειας δύο ωρών ακολουθεί μια ομάδα των λεγόμενων “G-Men” ή αξιωματικών μετανάστευσης που απασχολούνται από το περιφερειακό γραφείο του Τόκυο του Εθνικού Γραφείου Μετανάστευσης καθώς κυνηγούν αυτούς που έληξε η βίζα τους και τους λεγόμενους “παράνομους αλλοδαπούς” και καταπατητές ζωντανά στην κάμερα.

Σε ένα τμήμα της εκπομπής οι αξιωματικοί μετανάστευσης παρακολουθούν το διαμέρισμα ενός Βιετναμέζου που είναι ύποπτος για παραβίαση των όρων της βίζας του. Αυτός και δύο άλλοι συλλαμβάνονται και ανακρίνονται στην κάμερα πριν απελαθούν 24 ώρες αργότερα.

Σε ένα άλλο τμήμα, οι αξιωματικοί μετανάστευσης εισβάλλουν σε ένα εργοστάσιο και κρατούν μια ομάδα Ινδών που είναι ύποπτοι ότι είναι εργάτες χωρίς έγγραφα – οι ιδιοκτήτες του εργοστασίου δεν εμφανίζονται ποτέ στην κάμερα.

Ένα τελευταίο κομμάτι διερευνά το πρόβλημα των Κινέζων “καταπατητών” που έχουν δημιουργήσει ένα λαχανόκηπο σε δημόσια έκταση σε μια απομονωμένη έκταση ποταμού στο Κιότο.

Το περιεχόμενο και ο τόνος του ”Taikyo no Shunkan” επικρίθηκε ευρέως, με την Ιαπωνική αντιρατσιστική ομάδα Counter-Racist Action Collective (C.R.A.C.) να σημειώνει ότι το Ιαπωνικό Γραφείο Μετανάστευσης, το οποίο απασχολεί τους χαρακτηρισμένους «G-Men», προώθησε ενεργά το πρόγραμμα:

 

Το τηλεοπτικό πρόγραμμα εμφανίζεται καθώς η Ιαπωνία σχεδιάζει να ενισχύσει τις υπηρεσίες μετανάστευσης – η κυβέρνηση επιδιώκει να προσλάβει τουλάχιστον 500.000 αλλοδαπούς εργαζόμενους για να αντιμετωπίσει μια έλλειψη εργατικού δυναμικού (οι Γιαπωνέζες γυναίκες εξακολουθούν να συμμετέχουν λιγότερο στην αγορά εργασίας, οδηγώντας σε έλλειψη εργαζομένων).

Πολλοί από τους πιθανούς 500.000 αλλοδαπούς εργαζόμενους αναμένεται να εργαστούν ωςπροσωρινή εργασία με χαμηλά ημερομίσθια και επισφαλείς θέσεις απασχόλησης, παρέχοντας πολλά κίνητρα για τους εργαζόμενους να αναζητήσουν καλύτερα πληρωμένη αλλά ανεπίσημη εργασία μόλις φτάσουν.

Μετά την μετάδοση της εκπομπής Ιάπωνες ακτιβιστές κινητοποιήθηκαν για να δείξουν στους συλληφθέντες ότι δεν είναι μόνοι.

 

Τα τηλεοπτικά προγράμματα που εκμεταλλεύονται την επιβολή του νόμου για τη μετανάστευση ως ψυχαγωγία με την υποστήριξη και τη βοήθεια των κυβερνητικών υπηρεσιών ασφάλειας των συνόρων δεν περιορίζονται στην Ιαπωνία.

Τα μέσα ενημέρωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Αυστραλία έχουν μεταδώσει ανάλογα προγράμματα στα οποία ταξιδιώτες και παράνομοι μετανάστες χωρίς χαρτιά παγιδεύονται, ανακρίνονται, κρατούνται και μερικές φορές απελαύνονται στην κάμερα.

Ένα παρόμοιο πρόγραμμα του Καναδά, που δημιουργήθηκε με την άμεση συνεργασία του Οργανισμού Υπηρεσιών Συνόρων Καναδά (CBSA), ακυρώθηκε το 2016 λόγω παραβιάσεων προσωπικών δεδομένων. Το πρόγραμμα εξακολουθεί να μεταδίδεται σε επαναλήψεις.

Πηγή:

https://asiancorrespondent.com/2018/10/japan-migrant-raids-deportations-tv-entertainment/

offtherecord.net.gr

Διαβάστε όλο το άρθροLoading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter