ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Στρατηγικό Ίδρυμα Πολιτισμού Vladimir Malyshev : Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να αντικαταστήσει την Τουρκία ως το νοτιοανατολικό προπύργιο του ΝΑΤΟ

ΔΙΕΘΝΗ. - 24 Φεβ 2020 - 12:23
Loading...

Θα αλλάξουν οι ΗΠΑ το κύριο στρατιωτικό τους φυλάκιο στην Ανατολική Μεσόγειο;

Στρατηγικό Ίδρυμα Πολιτισμού
Vladimir Malyshev

Στις 17 Φεβρουαρίου η Ελληνική εφημερίδα Καθημερινή ανέφερε ότι το Aμερικανικό Κογκρέσο έχει διαθέσει 20 εκατομμύρια δολάρια για την εγκατάσταση του συστήματος επιτήρησης της περιοχής Mari-Time Domain Awareness στην Ελλάδα και τα Ελληνικά νησιά, το οποίο χρησιμοποιείται από τις Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις για την παρακολούθηση όλων των κινήσεων των πλοίων στην Θάλασσα του Αιγαίου και πέρα από αυτή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό δείχνει και πάλι την «εξαιρετικά στενή σχέση» που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ της Αθήνας και της Ουάσινγκτον στον στρατιωτικό τομέα.

Σύστημα παρακολούθησης των ΗΠΑ

Αναφερόμενη σε καλά ενημερωμένες πηγές, η Καθημερινή αναφέρει ότι αυτό το συγκεκριμένο παράδειγμα επένδυσης των ΗΠΑ στην Ελληνική στρατιωτική υποδομή δεν θα είναι το τελευταίο, ειδικά μετά την επικύρωση από το Ελληνικό κοινοβούλιο του παραρτήματος της διαρκούς συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας. Τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επενδύσουν στη βάση αεροπορικών δυνάμεων στο Καστέλι  στη νήσο Κρήτη, στην αεροπορική βάση της Λάρισας, στην αεροπορική βάση του Στεφανόβικου, καθώς και στις «άλλες εγκαταστάσεις των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων», που δεν έχουν ακόμη αναφερθεί.

Η ίδια συμφωνία αναφέρεται ρητά στην «απρόσκοπτη πρόσβαση και χρήση» από τις Ηνωμένες Πολιτείες του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στη βόρεια Ελλάδα.

Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ μιλά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Σε ένα άλλο άρθρο, η «Καθημερινή», που συνδέεται στενά με το κυβερνών Κόμμα Νέας Δημοκρατίας, σημειώνει ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον και τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump, Οι Αμερικανικές σχέσεις «είναι καλύτερες από ποτέ, αλλά μπορεί να είναι ακόμα καλύτερες«. Η Καθημερινή πιστεύει ότι αυτό δείχνει «ένα πολύ υψηλό επίπεδο εταιρικής σχέσης, ιδιαίτερα στην άμυνα και την ασφάλεια», λόγω σημαντικών αλλαγών στην πολιτική των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Μέχρι πρόσφατα, όταν οι Αμερικανοί πολιτικοί και το κοινό κοιτούσαν προς την Ανατολική Μεσόγειο, έβλεπαν την Τουρκία και όχι την Ελλάδα ως τον κύριο πυλώνα της Αμερικανικής σταθερότητας και επιρροής. Τώρα αυτό αλλάζει. Οι ΗΠΑ παρουσιάζουν νέο ενδιαφέρον για την Ανατολική Μεσόγειο εν μέσω της ανακάλυψης εκεί των σημαντικών αποθεμάτων των ενεργειακών πόρων και τη δυνατότητα των νέων ανακαλύψεων…
Ωστόσο, η παρέμβαση της Τουρκίας αμφισβητεί τους στόχους των ΗΠΑ και της ΕΕ … να μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το Ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό. καθώς οι Αμερικανικές εταιρίες εμπλέκονται όλο και περισσότερο στην ενεργειακή έρευνα γύρω από την Κρήτη και την Κύπρο ».

Οι Αμερικανοί παρακολουθούν …

«Η καθημερινή επισημαίνει» το μεγάλο πρόβλημα της αυξανόμενης εχθρότητας της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και στη Δύση υπό τον Πρόεδρο Erdogan. Η επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον των εταίρων των ΗΠΑ στη Συρία, η απόκτηση προηγμένων Ρωσικών αντιπυραυλικών όπλων και απειλών για την απομάκρυνση των Αμερικανικών στρατευμάτων από την αεροπορική βάση του Injirlik πείθουν την Ουάσινγκτον ότι δεν μπορούν να εμπιστευτούν την Άγκυρα στην ενίσχυση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του NATO.

Το άρθρο, το οποίο αντικατοπτρίζει τη θέση εκείνων που κυβερνούν στην Ελλάδα, δείχνει ότι η Αθήνα είναι πρόθυμη να εκμεταλλευτεί την ψύξη των Τουρκοαμερικανικών  σχέσεων, στηριζόμενη στις ΗΠΑ , να γίνει ένα είδος κέντρου,

συνδέοντας την Ευρώπη με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο και να αντικαταστήσει την Τουρκία ως νοτιοανατολικό προπύργιο του ΝΑΤΟ.

«Η μεγάλη στρατιωτική βοήθεια της Ουάσινγκτον», γράφει η Καθημερινή, «αν δαπανηθεί για τον εκσυγχρονισμό των Αμερικανικών όπλων, θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ελλάδα να βελτιώσει τον στόλο της των F-16, να αγοράσει αεροσκάφη και πυραυλικά πλοία και να ενισχύσει τις δυνατότητες παράκτιας άμυνας και περιπολίας . «

                    Ασκήσεις στο σύστημα παρακολούθησης πλοίων των ΗΠΑ

Η Αθήνα ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επεκτείνουν τη βάση της στην Κρήτη. Μαζί με τις κοινές ασκήσεις και την πιθανή από κοινού παραγωγή στα Ελληνικά ναυπηγεία, τα βήματα αυτά θα διευκολύνουν την ένταξη του Ελληνικού Ναυτικού σε αμερικανικά οχήματα μεταφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ουάσινγκτον θα πρέπει επίσης να εξετάσει μια νέα παρουσία στην Αλεξανδρούπολη … Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξήσει τη δύναμη εξάπλωσης της, να εκπαιδεύσει πιλότους και να πραγματοποιήσει πτήσεις ανεφοδιασμού σε δεξαμενόπλοια και αεροσκάφη στη Λάρισα, ενώ ο στρατός των ΗΠΑ θα μπορούσε να διεξάγει πιο εντατική εκπαίδευση στην Ελληνική επικράτεια.

Όταν διαβάζετε τέτοια άρθρα, βλέπετε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν χρειάζεται πλέον να πιέζουν την Ελλάδα όπως είχε συνηθίσει – η ίδια η Ελλάδα ζητά σύμμαχους και προσφέρεται «να αντικαταστήσει» την Τουρκία.

Οι Έλληνες, που βλέπουν την Τουρκία ως αιώνια απειλή για τον εαυτό τους, θέλουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο την τουρκο-αμερικανική αντίφαση. Απλώς δεν λαμβάνουν υπόψη ότι οι Αμερικανοί είναι πολύ καλύτεροι στο να παίζουν στις τουρκο-αμερικανικές διαφορές.

«Η προσοχή της Ουάσιγκτον στην Ελλάδα έχει αυξηθεί δραματικά πρόσφατα», γράφει το navoin.info το 2018. – Και για τους Αμερικανούς, δεν αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά και την αύξηση της ρωσικής δραστηριότητας στη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή συνολικά . Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται ένα νέο σημείο αγκυροβόλησης … Υπάρχουν φήμες για τη μεταφορά ατομικών βόμβων από την τουρκική βάση «Injirlik» στην ελληνική «Άραξος». Παρεμπιπτόντως, κατά τον προηγούμενο Ψυχρό Πόλεμο, 15 αεροδρόμια διατέθηκαν για ανάγκες του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, 7 από αυτά – με βάση τη μόνιμη βάση των πολεμικών αεροσκαφών. Και συνολικά, σε περίπτωση πολέμου, το μπλοκ του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να έχει περίπου πενήντα Ελληνικά αεροδρόμια. Υπό το πρίσμα μιας τέτοιας διάταξης, οι Η.Π.Α. μπορούν πραγματικά να «ξεσκονίσουν » τα παλιά τους σχέδια.

Ωστόσο, στην Αθήνα πρέπει να καταλάβουν ότι η Ελλάδα, ενεργώντας εντελώς με τους Αμερικανούς με αυτόν τον τρόπο, ενεργεί ενάντια στα συμφέροντα της Ρωσίας, αν και προσπαθεί να την διαβεβαιώσει για φιλία και συνεργασία.

Η φωτογραφία του τίτλου: Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με το Trump …

https://www.fondsk.ru/news/2020/02/24/grecija-rvetsja-zamenit-turciju-v-roli-jugo-vostochnogo-oplota-nato-50202.html

https://tokoutsavaki.blogspot.com/2020/02/blog-post_24.html

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σουΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Για τον Άγγελο της Καρδιάς μας.- Θέλω να ζήσω, είμαι γεμάτος ζωή. Η κραυγή απόγνωσης ενός Έλληνα Χριστιανού.

Θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, η μεγαλύτερη εθνική και κοινωνική μάστιγα.
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter