ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Σχέδιο “DoomsDay”: Εκτόξευση ICBM Minuteman III & ενεργοποίηση συστήματος Aegis Ashore της Πολωνίας

ΔΙΕΘΝΗ. - 30 Μαρ 2022 - 19:55
Γίνετε μέλος στην ομάδα μας στο Telegram

Διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ για χρήση πυρηνικών

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε δοκιμή του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου ICBM Minuteman III θέτοντας ταυτόχρονα σε επιχειρησιακή λειτουργία το σύστημα Aegis Ashore της Πολωνίας.

Η δοκιμή του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου ICBM Minuteman III είχε σχεδιαστεί αρχικά για τον Απρίλιο. Όμως οι ΗΠΑ δεν θέλησαν να “κλιμακώσουν σε πυρηνικό επίπεδο” τις σχέσεις με την Ρωσία και ανέβαλαν την δοκιμή.

Όμως πλέον η εκτόξευση ICBM Minuteman III θεωρήθηκε επιβεβλημένη από την Στρατηγική Διοίκηση των ΗΠΑ λόγω της πυρηνικής κλιμάκωσης που επιχειρεί τόσο η Ρωσία όσο και η Βόρεια Κορέα με την εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου Hwasong-15 ICBM.

Όλες οι κινήσεις των ΗΠΑ αλλά και της Γαλλίας κατευθύνονται πλέον προς την προετοιμασία για το χειρότερο δυνατό σενάριο, αυτό της χρήσης πυρηνικών όπλων από την Ρωσία και την επακόλουθη αντίδραση από το ΝΑΤΟ.

Διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ για χρήση πυρηνικών

Ταυτόχρονα, ξεκίνησαν διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ για την “Ημέρα της Κρίσεως”, τη στιγμή δηλαδή που θα χρειαστεί να γίνει χρήση πυρηνικών όπλων.

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ανέφερε ότι στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας υπάρχουν διαβουλεύσεις ως προς το αν, πώς και πότε θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα πυρηνικά όπλα των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

Σημείωσε ότι ρόλος του ΝΑΤΟ είναι να μπει κάποια στιγμή τέλος στα πυρηνικά, υπογραμμίζοντας όμως πως από τη στιγμή που η Κίνα η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα έχουν τα δικά τους πυρηνικά, ο κόσμος θα είναι ασφαλέστερος αν το ΝΑΤΟ έχει και αυτό τα δικά του.

Τι τελευταίες 24 ώρες υπάρχει μπαράζ δημοσιεύσεων σε βρετανικά και Αμερικανικά ΜΜΕ τα οποία αναφέρουν πως ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σ.Σοιγκού, βρίσκεται σε πυρηνικό καταφύγιο στα Ουράλια Όρη, κάτι που έχει αποκαλύψει το WarNews247 εδώ και ημέρες.

Βρετανοί και Αμερικανοί παραδέχονται πως “ο Σοιγκού βρίσκεται σε διαφορετικό πυρηνικό καταφύγιο από τον Β.Πούτιν. Ο Ρώσος ΥΠΑΜ ταξίδεψε 1.000 μίλια ανατολικά της Μόσχας ενώ από την έναρξη της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως.

Αυτή η θεωρία υποστηρίζεται από την κόρη του Ksenia Shoigu, 31 ετών, που επισκέπτεται την πόλη Ufa για περίπου τρεις ημέρες στις 22 Μαρτίου”.

Eνεργοποιείται το σύστημα Aegis στην Πολωνία

Οι ΗΠΑ έχουν προγραμματίσει να δοκιμάσουν το σύστημα Aegis Ashore της Πολωνίας μέσα στον Απρίλιο γνωστοποίησε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Πυραυλικής Άμυνας των ΗΠΑ, Αντιναύαρχος Jon Hill, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

“Eίμαστε σε στενό συντονισμό με το Σώμα Στρατού έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε ένα πολύ προβλέψιμο χρονοδιάγραμμα τώρα. Έτσι, έχουμε τις συστοιχίες στη θέση τους, όλο τον εξοπλισμό Aegis στην ξηρά εγκατεστημένο, είναι όλα στη θέση τους σε κατάσταση μάχης και ξεκινάμε τις δοκιμές μας τον επόμενο μήνα», δήλωσε ο Hill κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το σύστημα Aegis λειτουργεί στο Redzikowo, κοντά στη Βαλτική Θάλασσα, και αρχικά θα τεθεί υπό τον έλεγχο του Αμερικανικού Ναυτικού. Αργότερα θα περάσει υπό την επίβλεψη της Στρατιωτικής Διοίκησης των ΗΠΑ στην Ευρώπη και τελικά στα χέρια του NATO.

Παρόμοιο σύστημα Aegis Ashore λειτουργεί τα τελευταία τουλάχιστον πέντε χρόνια στο Deveselu, στη Ρουμανία, 90 χιλιόμετρα μακριά από το Βουκουρέστι. Το σύστημα είναι το μόνο που βρίσκεται στην Ευρώπη και η διαχείρισή του γίνεται από το NATO.

Το 2018, η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες αξίας σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για συστήματα αεράμυνας και αντιβαλλιστικής άμυνας σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας.

Έξι αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου Growler EA-18G στην Γερμανία

Παράλληλα συνεχίζεται η αμερικανική στρατιωτική ανάπτυξη στην Ευρώπη. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις μεταστάθμευσαν έξι αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου Growler EA-18G στην αεροπορική βάση Σπάνγκνταλεμ, στη νοτιοδυτική Γερμανία, με σκοπό τη «βελτίωση της αμυντικής θέσης» του NATO, ανακοίνωσ το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Τα αεροσκάφη προέρχονται από την βάση του Ναυτικού των ΗΠΑ στο νησί Whidbey και την Μοίρα Ηλεκτρονικού Πολέμου VAQ-134.

Η ανάπτυξή τους αποφασίστηκε στο πλαίσιο «των αμερικανικών προσπαθειών με σκοπό την ενίσχυση των αποτρεπτικών και αμυντικών δυνατοτήτων της ανατολικής πτέρυγας» της Ατλαντικής Συμμαχίας, εξήγησε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Τα αεροσκάφη Growler EA-18G μπορούν να να διεξάγουν επιχειρήσεις ηλεκτρονικού πολέμου ευρείας κλίμακας. Κάπου 240 στρατιωτικοί, πιλότοι, ομάδες εδάφους, προσωπικό συντήρησης, συνοδεύουν τα αεροσκάφη, διευκρίνισε το Πεντάγωνο.

200 Πεζοναύτες με 10 F/A-18 Hornet στην Λιθουανία

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις μετακινούν επιπλέον μαχητικά, μεταγωγικά αεροσκάφη και στρατιώτες στην ανατολική Ευρώπη, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Μονάδα αποτελούμενη από περίπου 200 Πεζοναύτες μεταφέρθηκε στη Λιθουανία έπειτα από γυμνάσια στην Ευρώπη, ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ο Τζον Κέρμπι.

Δέκα μαχητικά F/A-18 Hornet και «μερικά» μεταγωγικά C-130 Hercules μαζί με περίπου 200 στρατιωτικούς που αποτελούν το προσωπικό υποστήριξής τους θα μεταφερθούν επίσης στην ανατολική Ευρώπη από τις ΗΠΑ, συνέχισε ο Κέρμπι.

Ο ακριβής προορισμός τους μένει να αποφασιστεί, όμως η ανάπτυξή τους θα γίνει πολύ σύντομα, πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου συμπλήρωσε ότι ο στόχος της Ουάσινγκτον δεν είναι να καλυφθεί κάποιος αριθμός στρατιωτών που θα είναι ανεπτυγμένοι στην ανατολική πτέρυγα του NATO αλλά να είναι διαθέσιμες οι «σωστές δυνατότητες» σε αυτή, κάτι που όπως είτε συζητάται μόνιμα με τους συμμάχους και των εταίρους των ΗΠΑ.

Δείτε βίντεο

Image

warnews247.grLoading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr