ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Τέλος η Σαρία στη Θράκη- Σφοδρές αντιδράσεις από τουρκόφιλους

ΕΘΝΙΚΑ. - 26 Νοέ 2017 - 11:09
Loading...

Tι αλλάζει στην περιοχή

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε ορισμένους τουρκόφιλους κύκλους της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του κανόνα που διέπει τα προσωπικά και κληρονομικά θέματα των μουσουλμάνων Ελλήνων, τα οποία ρυθμίζονταν κατά το παρελθόν δια της Σαρίας.

Αυτό ανακοίνωσε από το βήμα του 6ου περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στην Κομοτηνή ο Α. Τσίπρας επισημαίνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα αφορούν:

–Στην Παιδεία, όπου το μήνυμά μας είναι σαφές. Στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την δημόσια παιδεία. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, προβαίνουμε στις κινήσεις που χρειάζονται, ώστε τα δημόσια νηπιαγωγεία να ανταποκρίνονται και στις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών της μειονότητας.

–Παράλληλα, ωστόσο, οφείλουμε να εξασφαλίζουμε αξιοπρεπείς συνθήκες για τα παιδιά που πηγαίνουν σε μειονοτικά σχολεία – όπως για παράδειγμα στο μειονοτικό Γυμνάσιο Ξάνθης – και εργαζόμαστε εντατικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

–Ενισχύουμε και θα ενισχύσουμε την επόμενη περίοδο- όπου αυτό είναι αναγκαίο- τις προσπάθειες για χρηστή διοίκηση και διαφάνεια.

Παράλληλα, για τους Έλληνες πολίτες που είναι μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας είπε ότι σήμερα δεν έχουν το δικαίωμα να πάνε στα αστικά δικαστήρια για θέματα προσωπικού και κληρονομικού δικαίου και σημείωσε: “Δεν είναι κάτι που μας περιποιεί τιμή ως χώρα της Ε.Ε. , δεν μας περιποιεί τιμή ως υπεράσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γνωρίζετε όλοι τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου οι οποίες αναφέρουν ότι τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας για τις κληρονομικές τους υποθέσεις δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν διαθήκες, όπως όλοι οι άλλοι Έλληνες πολίτες. Εμείς σήμερα σπάμε τα δεσμά του παρελθόντος. Ανοίγουμε το δρόμο του μέλλοντος καταργώντας την υποχρέωση και δίνοντας το δικαίωμα της επιλογής. Μετατρέπουμε τα δεσμά σε δικαίωμα. Ένα δικαίωμα, ένα προνόμιο, που βασίζεται στο σεβασμό μας προς την ιδιαίτερη θρησκευτική και πολιτιστική ταυτότητα της μουσουλμανικής μειονότητας. Μέσα στις επόμενες μέρες θα καταθέσουμε νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, η οποία θα υπηρετήσει τους ακόλουθους πέντε στόχους:

–Πρώτον, θα καθιστά, ρητά και σαφώς, την δικαιοδοσία του Μουφτή προαιρετική και υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν δεν συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, η υπόθεση θα υπάγεται στα αστικά δικαστήρια.

–Δεύτερον, θα ορίζει σαφώς, για πρώτη φορά, ότι τα αστικά δικαστήρια έχουν το τεκμήριο δικαιοδοσίας.

–Τρίτον, θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα οι αναγκαίοι δικονομικοί κανόνες ώστε ο Μουφτής να ασκεί τις αρμοδιότητές του μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο θα προστατεύει απολύτως τα δικαιώματα των διαδίκων.

–Τέταρτον θα διατυπώνεται ρητά ότι οι κληρονομικές σχέσεις των μελών της μειονότητας καθορίζονται από τον αστικό κώδικα και όχι από τον ισλαμικό νόμο, εκτός αν κάποιος επιλέγει εγγράφως το αντίθετο. Βεβαίως, οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει, θα μπορεί να αλλάξει την δήλωσή του ή απλώς να συντάξει μια διαθήκη κατά τον αστικό κώδικα οπότε και μόνο αυτή θα ισχύει.

–Πέμπτον, θα διασφαλίζει ότι όλες οι δημόσιες διαθήκες που έχουν συνταχθεί μέχρι σήμερα, είναι ισχυρές και εφαρμόζονται”.

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις Τσίπρα, ο ψευδομουφτής Ξάνθης, Αχμέτ Μετέ, ζήτησε την διατήρηση του ισλαμικού θεοκρατικού νόμου. Σε ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει:

«Το δικαίωμα να εφαρμόζεται η σαρία είναι ένα δικαίωμα που το κερδίσαμε. Την ώρα που η μειονότητα περιμένει να πάρει πίσω τα δικαιώματα που της αφαίρεσαν, δυστυχώς το (ελληνικό) κράτος δεν άντεξε να εφαρμόζουμε τα δικαιώματα που απορρέουν από τη σαρία. Η μειονότητα πρέπει να βρίσκει λύσεις. Η μειονότητα πρέπει να χτυπά τις πόρτες της Ευρώπης. Η κατάσταση των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης βελτιώνεται, ενώ η μειονότητα της Δυτικής Θράκης ρίχνει συνεχώς αίμα. Λυπάμαι γι’ αυτό. Μερικοί πρέπει να σταματήσουν να αποφασίζουν για εμάς».

el.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter