ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΤΟΥ π. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΒΙΤΑΛΗ Δέος για τον γέροντα που «έβλεπε» το μέλλον

ΕΚΚΛΗΣΙΑ. - 5 Ιούλ 2018 - 19:40

8 Φεβ 2018

Πλήθος πιστών είπε το τελευταίο «αντίο»

Από τον
ΓΙΑΝΝΗ ΚΩΤΣΑΛΑ

Με τα μάτια βουρκωμένα από το δέος και με βαθιά κατάνυξη συρρέουν συνεχώς πλήθη πιστών στο Λαύριο για να ασπαστούν για τελευταία φορά το σκήνωμα το χαρισματικού ασκητή πατέρα Νεκτάριου Βιτάλη, που εκοιμήθη σε ηλικία 89 ετών. Ο πολυαγαπημένος

γέροντας άφησε την τελευταία του πνοή στις 5.30 χθες τα ξημερώματα, βυθίζοντας στο πένθος χιλιάδες ανθρώπους που τον επισκέπτονταν τακτικά για να ζητήσουν τη βοήθεια, τη συμβουλή και την ευλογία του. Ηδη, μάλιστα, συζητείται το ενδεχόμενο αγιοποίησής του.

Ο πατέρας Νεκτάριος ήταν ο ιδρυτής και κτήτορας του Προσκυνήματος του Αγίου Νεκταρίου στην Καμάριζα του Λαυρίου, που εξελίχθηκε σε πόλο έλξης χιλιάδων πιστών. Ως καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Αθανασίου Κουβαρά, ξεκίνησε τα έργα για την κατασκευή του προσκυνήματος με χρήματα που πήρε πουλώντας τον σταυρό που φορούσε! Αλλωστε, πάντα μιλούσε συγκλονισμένος για την παρουσία του συνωνύμου του αγίου στο πλευρό του.

Κουράγιο

Η φιλανθρωπική δράση του γέροντα είχε φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και όσοι τον γνώριζαν και τον επισκέπτονταν τον αποκαλούσαν «άγιο εν ζωή». Πονεμένοι, ασθενείς, προβληματισμένοι συνέρρεαν καθημερινά για να τον ακούσουν, να πάρουν ελπίδα και δύναμη στην κυψέλη αγάπης και ιερότητας, όπου νύχτα μέρα έδινε την ευχή του σε όποιον ζητούσε να τον δει. Ακόμα και όταν τα προβλήματα υγείας τον καθήλωσαν στο κρεβάτι, στο κελί του δίπλα από τον ναό, δεχόταν καθημερινά με γλυκύτητα εκατοντάδες πιστούς.

Πολλά άτεκνα ζευγάρια καθησυχάζονταν με τον λόγο του, καθώς τους βεβαίωνε ότι θα αποκτήσουν παιδιά, και ως εκ θαύματος πάντοτε προέβλεπε σωστά το μέλλον! Ακόμα και βαριά άρρωστοι έπαιρναν κουράγιο όταν τους έλεγε ότι θα ιαθούν κι αυτό συνέβαινε. Πολλοί μιλούν και για θαύματα που τους συνέβησαν έπειτα από επισκέψεις τους, όμως ο ίδιος ο π. Νεκτάριος δεν ήθελε να ακούει κάτι τέτοιο. Είναι, ωστόσο, χαρακτηριστική η περίπτωση του πατέρα Χρήστου Αμπατζόγλου που (ως λαϊκός) επισκεπτόταν συχνά τον γέροντα. Σε μία από τις επισκέψεις του τού είπε: «Την επόμενη φορά θα έρθεις ως ιερέας». Την επικείμενη χειροτονία του τη γνώριζαν ελάχιστοι και όχι ο π. Νεκτάριος, ο οποίος, ωστόσο, επιβεβαιώθηκε!

Περιστατικά

Πολλά θαυμαστά περιστατικά συνέβησαν στη ζωή του, τα οποία έδειχναν ότι είχε έναν ιερό σκοπό να εκπληρώσει. Οταν ήταν μωρό, ασθένησε βαριά και έγινε άμεσα η βάπτιση. Τότε, ο ιερέας είδε έκπληκτος στην κολυμπήθρα να σχηματίζεται ο σταυρός, κάτι που ερμήνευσε ως σημάδι ότι θα πεθάνει ή ότι γεννήθηκε με τη Θεία Χάρη. Το 1948, σε ηλικία 17 ετών, ρώτησε πάνω από τον τάφο του αγίου Νεκταρίου της Αίγινας εάν θα γίνει ιερέας και πήρε καταφατική απάντηση και ότι θα ονομαστεί Νεκτάριος.

Επειτα από λίγους μήνες, ένα όραμα τον οδήγησε στο προαύλιο της Αγίας Βαρβάρας στο Αιγάλεω, όπου έσκαψε και βρήκε την εικόνα των ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, κάτι που απασχόλησε τον Τύπο της εποχής. Ο δρόμος ήταν φανερός… Στα 20 του έγινε μοναχός στον Αγιο Μελέτιο στον Κιθαιρώνα, πήρε το όνομα Νεκτάριος και κατόπιν χειροτονήθηκε ιερέας.

Οι πιστοί που τον επισκέπτονταν μιλούσαν για έναν άγιο που ζει και κινείται ανάμεσά τους, αλλά ο ίδιος τους απέτρεπε να το λένε. Ομως, εξιστόρησε κάτι που άφησε συγκλονισμένους τους πιστούς. Πριν από λίγα χρόνια είδε μέσα στο εκκλησάκι μια μαυροφορεμένη γυναίκα να προσεύχεται γονατιστή στην εικόνα του Χριστού.

Οταν την πλησίασε και της είπε ότι την περιμένει για να κλείσει τον ναό, η γυναίκα απάντησε: «Προσεύχομαι στην εικόνα του Υιού μου για την Ελλάδα, γιατί θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση»!

«Δεν ξέρω πότε θα με πάρει ο Κύριος, αλλά αφήνω την ευχή της ιεροσύνης μου, ούτως ώστε να μας δώσει τον θείο φωτισμό με τα ουράνια μεγαλεία. Η Χάρις του Θεού να είναι κοντά σας» είχε πει σε ανύποπτο χρόνο και είχε προετοιμάσει προσωπικά τον τάφο του κάτω από το καμπαναριό του προσκυνήματος που ανέγειρε όπου και θα κηδευτεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι.

Η ΖΩΗ ΤΟΥ «ΔΙΠΛΑ» ΣΤΟΝ ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ

Η ζωή του συνδέθηκε στενά με τον άγιο Νεκτάριο το 1965, όταν υπέστη εγκεφαλικό και βρέθηκε σε κρίσιμη κατάσταση. Οπως είπε ο ίδιος, ο άγιος τον γιάτρεψε και κατόπιν διορίστηκε ως ιερέας στο Λαύριο. Τότε είδε στον ύπνο του τον άγιο Νεκτάριο να του ζητά να χτίσει το «σπίτι» του στην Καμάριζα, μια ιερήαποστολή που την έφερε σε πέρας αργότερα. Ο π. Νεκτάριος έχει διηγηθεί πολλά θαυμαστά περιστατικά, με πιο συγκλονιστική τη συνομιλία του μέσα στον ναό με τον άγιο Νεκτάριο, ο οποίος τον θεράπευσε ως εκ θαύματος από προχωρημένο καρκίνο, γιατί έπρεπε να αποπερατώσει το «σπίτι» του. Ηταν 26 Σεπτεμβρίου του 1980 όταν εμφανίστηκε μπροστά στον ίδιο, στην αγιογράφο και τη νεωκόρο ένας γέροντας ολόιδιος ο άγιος Νεκτάριος, ο οποίος συστήθηκε ως Αναστάσιος (το κοσμικό όνομα του αγίου). Προσκύνησε όλες τις εικόνες και τα λείψανα εκτός του αγίου Νεκταρίου και διαβεβαίωσε τον γέροντα ότι θα γίνει καλά. Λίγους μήνες αργότερα, στο Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» οι εξετάσεις του βγήκαν ολοκάθαρες και οι καμπάνες στην Καμάριζα άρχισαν να ηχούν χαρμόσυνα.

Προ ετών, κατά την ακολουθία της Αποκαθήλωσης, ένιωσε αδιαθεσία και έχασε για λίγα λεπτά την επαφή με τον περιβάλλον. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε πεθάνει και μάλιστα άρχισαν και οι διαδικασίες για την κηδεία του, όμως επανήλθε στη ζωή και αργότερα περιέγραψε ότι στη μεταθανάτια εμπειρία του αντίκρισε τον Χριστό και τον άγιο Νεκτάριο!

—-

Τελευταίος ασπασμός με δάκρυα στα μάτια

Θλίψη σε ολόκληρο το Λαύριο και στους κατοίκους της Καμάριζας έχει σκορπίσει η είδηση του θανάτου του γέροντα Νεκτάριου Βιτάλη, ο οποίος εκοιμήθη το πρωί της Πέμπτης, σε ηλικία 89 ετών.

Από το μεσημέρι στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου, στην Καμάριζα, συρρέουν εκατοντάδες πιστοί από κάθε γειτονιά της Λαυρεωτικής για να προσκυνήσουν τη σορό του θαυματουργού πατέρα, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στον Θεό και με την πίστη του ευεργέτησε αρκετούς πιστούς.

Ηλικιωμένοι που είχαν την τύχη να γνωρίσουν τον γέροντα Νεκτάριο αλλά και νέοι του χωριού μιλούν με δάκρυα στα μάτια για έναν πραγματικό άγιο, που με τα θαύματά του αγαπήθηκε όσο κανείς άλλος στο Λαύριο.

«Τα μισά σπίτια και κτίσματα που βλέπεις γύρω σου τα έφτιαξε αυτός. Ηρθε στην Καμάριζα το 1960 και έβαλε σκοπό να χτίσει ορθόδοξη εκκλησία. Το ’65 αρρώστησε βαριά και είδε όραμα ότι πρέπει να συνεχίσει την αποπεράτωση του ναού. Το ’85 έπαθε καρκίνο στο στομάχι και στον ύπνο τον επισκέφτηκε ο άγιος της Αίγινας, που του είπε πως πρώτα θα φτιάξει την εκκλησία και μετά θα “φύγει”» λέει στην «Espresso» ο κ. Αντώνης, ο οποίος μας δείχνει τη σορό του πατέρα Νεκτάριου και επισημαίνει ότι είναι ακόμα ζεστή.

Συντετριμμένη από την απώλεια του προστάτη της είναι και η κυρία Καλλιόπη, η οποία έπασχε πριν από πολλά χρόνια από μια σοβαρή ασθένεια και σώθηκε από θαύμα του γέροντα.

«Οι γιατροί έλεγαν ότι δεν θα ζήσω. Ηρθε και με βρήκε στο νοσοκομείο και μου είπε πως θα τα καταφέρω. Ολο το βράδυ προσευχόταν μπροστά από μια εικόνα της Παναγίας και είπε ότι, αν ζήσω, θα τη βάλει στην εκκλησία. Τα κατάφερα και η εικόνα είναι από τότε στον Αγιο Νεκτάριο» τονίζει η κυρία Καλλιόπη για τον δικό της άγιο, ο οποίος θα ταφεί πλάι στην εκκλησία, κοντά στους ανθρώπους που τον λάτρεψαν.

ΚώσταΣ Στάμου

Ο Μουζουράκης σπάραξε για τον γέροντα

Πλήθος πιστών είπε το τελευταίο «αντίο» στον πατέρα Νεκτάριο

Από τους
Γιάννη Κωτσαλά
και Μαρία Ανδρέου

Με θρήνο, δάκρυα και επιφωνήματα «άγιος» και «άξιος» από τα χείλη των αμέτρητων πιστών, που κατέκλυσαν την Καμάριζα Λαυρίου, οδηγήθηκε στην τελευταία κατοικία του ο σεβάσμιος γέροντας Νεκτάριος Βιτάλης, ακριβώς κάτω από το καμπαναριό του προσκυνήματος που ανέγειρε και αφιέρωσε στον συνώνυμό του άγιο.

Ανάμεσά τους, μαυροντυμένος, ο γνωστός τραγουδιστής Πάνος Μουζουράκης, προσπαθούσε μάταια να συγκρατήσει τους λυγμούς που τον έπνιγαν.

Από την Πέμπτη και κατά τη διάρκεια ολόκληρης της νύχτας, το σκήνωμα του χαρισματικού πατέρα παρέμεινε σε λαϊκό προσκύνημα, με τους πιστούς να μη σταματούν να καταφθάνουν από κάθε γωνιά της χώρας για να το ασπαστούν. Δεν ήταν λίγοι οι γνωστοί καλλιτέχνες και αθλητές που επισκέπτονταν τον πατέρα Νεκτάριο για να ακούσουν τις συμβουλές του και να πάρουν δύναμη, όπως ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας Βασίλης Τοροσίδης. Ο διεθνής άσος επισκεπτόταν συχνά τον γέροντα για να συνομιλήσει μαζί του και να αντλήσει δύναμη πίστης.

Χρυσή καρδιά

Το ιερό προσκύνημα ήταν κατάμεστο, μέσα και έξω, όπως και όλοι οι δρόμοι του χωριού, καθώς πνευματικά παιδιά του γέροντα είχαν φτάσει με πούλμαν από περιοχές και εκτός Αττικής. Οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα και συνέρρεαν διαρκώς πιστοί, που αγάπησαν τον ιερέα με τη χρυσή καρδιά και είδαν θαύματα να γίνονται στις ζωές τους από τις προσευχές και τον θείο λόγο του. Οικογένειες με τα παιδιά τους, νέοι που είχαν δεχθεί την ευχή και την ευλογία του σταύρωναν στο σκήνωμά του προσωπικά αντικείμενά τους, όπως βέρες, κομποσκοίνια, σταυρούς.

Η εξόδιος ακολουθία εψάλη ακριβώς στις 12 το μεσημέρι, παρουσία του μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικολάου και άλλων ιεραρχών. Ο επικήδειος του μητροπολίτη Μεσογαίας ήταν ένας αριστουργηματικός ύμνος για τον ταπεινό και φιλάνθρωπο γέροντα Νεκτάριο Βιτάλη, που αποτέλεσε μορφή της Ορθοδοξίας.

«Είσαι αμίλητος, αλλά η ψυχή σου έχει μιλήσει σε όλους μας. Είσαι ακίνητος, αλλά πορεύεσαι στην αιώνια Βασιλεία των Ουρανών» ανέφερε ο μητροπολίτης, που αποκάλυψε ότι ο γέροντας αρνιόταν από σεμνότητα μέχρι τέλους τη φροντίδα της μητρόπολης και ζούσε μόνος στο κελί του δίπλα από το προσκύνημα.

Οταν το φέρετρο βγήκε από τον ναό, το πλήθος των πιστών που χειροκροτούσε φωνάζοντας «άγιος, άξιος!» αποχαιρέτησε κλαίγοντας τον ιερέα, ο οποίος θα μείνει στις καρδιές τους ως ο φιλεύσπλαχνος ποιμένας της σύγχρονης ιστορίας της Εκκλησίας.

espressonews.gr

aegeanews.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter