ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Τα μέτρα Sanchez για την ακρίβεια εκθέτουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη – Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. - 28 Δεκ 2022 - 12:58

H ισπανική κυβέρνηση μηδένισε τον ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Pedro Sanchez στην Ισπανία για την καταπολέμηση της ακρίβειας εκθέτουν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία εμμένει στην πολιτική των επιδομάτων, αντί να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης, μειώνοντας τον ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπολύουν σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, ενώ και οι πολίτες υποδέχθηκαν με θέρμη τα μέτρα της ισπανικής κυβέρνησης, συγκρινοντάς τα αναπόφευκτα με τα μέτρα που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση.
Είναι ενδεικτικό ότι η Ισπανία είναι το κορυφαίο trend σήμερα στο Twitter.
H κυβέρνηση Μητσοτάκη αγνοεί τις εκκλήσεις για μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και καύσιμα, επικαλούμενη τη δημοσιονομική επιβάρυνση.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Sanchez

Η Ισπανία ανακοίνωσε μέτρα 10 δισ. ευρώ για την ανακούφιση των πολιτών από την άνοδο του πληθωρισμού.
Πρόκειται για το τρίτο πακέτο στήριξης που προωθεί η κυβέρνηση Sanchez φέτος, με το συνολικό ποσό της βοήθειας να ανέρχεται στα 45 δισ. ευρώ από τις αρχές του 2022.
Στα μέτρα περιλαμβάνονται η κατάργηση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα όπως το ψωμί, το γάλα, το τυρί, τα φρούτα, τα λαχανικά ή τα δημητριακά (από 4%), η μείωσή του στο ελαιόλαδο και τα ζυμαρικά, αλλά και το όριο στις τιμές των ενοικίων.
Όπως μεταδίδει το Reuters, το πακέτο περιλαμβάνει ένα έκτακτο επίδομα 200 ευρώ που θα δοθεί σε 4,2 εκατομμύρια νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα ώς και 27.000 ευρώ και την παράταση των φορολογικών περικοπών στους λογαριασμούς ενέργειας ώς το πρώτο μισό του επόμενου έτους.
Η ισπανική κυβέρνηση θα διατηρήσει επίσης τη μείωση του φόρου στο ρεύμα, από το 10% στο 5%, για άλλους έξι μήνες
Τα συγκεκριμένα μέτρα στήριξης, που έχουν δοθεί άλλες δυο φορές φέτος, σε συνδυασμό με την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου το οποίο χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή, είχαν μέχρι στιγμής αρκετή επιτυχία.
Ο πληθωρισμός στην Ισπανία υποχώρησε τον Νοέμβριο στο 6,7%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην πτώση του πληθωρισμού βοήθησε σημαντικά η μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος το Νοέμβριο κατά 22,4% έναντι του προηγούμενου έτους.

Τι απαντά η κυβέρνηση Μητσοτάκη

«Στην εισαγόμενη κρίση του πληθωρισμού, επιλέξαμε την απευθείας ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος, τηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική ισορροπία», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θ. Κοντογεώργης, με αφορμή το μηδενισμό ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα στην Ισπανία.
Ο κ. Κοντογεώργης μιλώντας στον ΣΚΑΙ υπογράμμισε ότι η χώρα μας είναι με διαφορά η πρώτη στη στήριξη των νοικοκυριών και όσον αφορά το ενεργειακό και μάλιστα, χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση.

 «Επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τα εισοδήματα και να τηρήσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία πετυχαίνοντας την επενδυτική βαθμίδα, χωρίς νέους φόρους και χωρίς νέο δανεισμό που θα δεσμεύει και τις επόμενες γενιές», σημείωσε.

Ανδρουλάκης: Η κοινωνία δεν αντέχει άλλες επιλογές κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των λίγων

«Η χώρα έχει ανάγκη από πολιτικές, που θα ανακουφίζουν τους πιο ευάλωτους από τις συνέπειες της κρίσης και όχι επιλογές κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των λίγων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκης, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση επιμένει σε επιλογές με φόντο την κάλπη, την ώρα που σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία, υιοθετούνται πολιτικές που ανακουφίζουν την κοινωνία.
«Η κοινωνία δεν αντέχει άλλες επιλογές κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των λίγων», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Ενώ η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιμένει σε επιλογές με το βλέμμα στις κάλπες, άλλες χώρες προχωρούν σε πολιτικές, που ανακουφίζουν ουσιαστικά τους πολίτες.

Όπως ανακοίνωσε χθες η ισπανική κυβέρνηση, βασικά καταναλωτικά αγαθά όπως είναι το ψωμί, το γάλα, το τυρί, τα φρούτα και τα λαχανικά θα έχουν μηδενικό ΦΠΑ. Παράλληλα, μειώνει από το 10% στο 5% το ΦΠΑ στα μακαρόνια και τα μαγειρικά έλαια και συνεχίζει την επιδότηση των εισιτηρίων των τρένων. Κι όλα αυτά στην Ισπανία με πληθωρισμό 6,6%, τον χαμηλότερο στην Ευρωζώνη για τον Νοέμβριο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Για ενέργεια

«Μια εικόνα λένε ότι ισούται με χίλιες λέξεις. Ο σημερινός πίνακας της ΡΑΕ με τις τιμές ηλεκτρισμού της επόμενης ημέρας το επιβεβαιώνει. Για μια ακόμα φορά η χώρα μας είναι κατά πολύ ακριβότερη από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Σχεδόν 6 φορές πάνω από την Ισπανία και την Πορτογαλία», πρόσθεσε.
kinal.JPG
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, «η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με τις επιδοτήσεις της κρατά τις τιμές χαμηλά όταν ουσιαστικά χρηματοδοτεί τα υπερκέρδη των παρόχων και των παραγωγών. Αρνείται να προχωρήσει στις απαραίτητες επενδύσεις στο δίκτυο για να είναι δυνατή η ενίσχυση των ΑΠΕ και μοιράζει τον περιορισμένο χώρο στους λίγους και ημέτερους».

Μέτρα

Καταλήγοντας ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι «η χώρα έχει ανάγκη από πολιτικές, που θα ανακουφίζουν τους πιο ευάλωτους από τις συνέπειες της κρίσης και όχι επιλογές κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των λίγων.
Από την αρχή παρουσιάσαμε μία συνεκτική δέσμη μέτρων:
– Κλιμακωτό πλαφόν στην λιανική τιμή του ρεύματος
– Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά
– Μείωση των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για όλη τη διάρκεια της κρίσης
– Αύξηση του κατώτατου μισθού και επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας».

Ηλιόπουλος: Η Ελλάδα διαρκώς καταγράφει αρνητικές πρωτιές

«Πρέπει να ηττηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η πολιτική Μητσοτάκη. Γι’ αυτό παλεύουμε για μια προοδευτική κυβέρνηση που θα βάλει τέλος στην αδικία της αισχροκέρδειας, θα αυξήσει με δίκαιο τρόπο τα εισοδήματα, θα στηρίξει τους συνταξιούχους και θα ρυθμίσει το ιδιωτικό χρέος», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Ν. Ηλιόπουλος.
«Επιμένουμε προγραμματικά ότι τα πράγματα σε αυτή τη χώρα πρέπει και μπορούν να πάνε αλλιώς!», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο OPEN ο κ. Ηλιόπουλος.
Υπογράμμισε πως «η Ελλάδα διαρκώς καταγράφει αρνητικές πρωτιές».
Ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι «αν δούμε σήμερα τις τιμές της χονδρικής στο ρεύμα είναι στα 239 ευρώ στην Ελλάδα τη στιγμή που Γαλλία, Βέλγιο και Γερμανία είναι στα 50 ευρώ! Εδώ έχουμε την πιο ακριβή βενζίνη, και ακόμη και μετά τις επιδοτήσεις σε σχέση με το εισόδημα είμαστε η τρίτη πιο ακριβή χώρα στην ενέργεια», καταγγέλλοντας ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δώσει 8 δισ. ευρώ στους παρόχους! Από ποιους τα πήρε; Από τους πολίτες. Το ίδιο συμβαίνει και με τα 4 δισ. ευρώ παραπάνω έσοδα από ΦΠΑ. Δεν προέκυψαν γιατί ο κόσμος καταναλώνει περισσότερο. Ίσα ίσα που η κατανάλωση μειώνεται. Καταναλώνουμε λιγότερο πληρώνουμε περισσότερο».

Επισήμανε ότι «χρειάζεται άλλο μοντέλο που δεν θα επιδοτεί την αισχροκέρδεια στην ενέργεια, αλλά θα βασίζεται σε μια δημόσια ΔΕΗ. Είμαστε η μοναδική χώρα που εν μέσω ενεργειακής κρίσης ιδιωτικοποιήσαμε το βασικό μας εργαλείο! Τον Οκτώβριο οι πάροχοι δούλευαν με 166% περιθώριο κέρδους και αυτό διαλύει και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «απαιτούνται μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και του ΕΦΚ στα καύσιμα».

Ελληνική Λύση: O πλουτισμός των «καρτέλ» εις βάρος των Ελλήνων πολιτών είναι συνειδητή επιλογή της Ν.Δ

«Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε γενναία μέτρα στήριξης για τους πολίτες, εκμηδενίζοντας τον Φ.Π.Α. για τα είδη βασικής ανάγκης, δίνοντας παράλληλα επίδομα σε εκατομμύρια οικογένειες και επιστρέφοντας 0,20€ ανά λίτρο καυσίμου.
Όλα αυτά σε μία χώρα όπου ο κατώτατος ετήσιος μισθός αγγίζει τα 14.000 €, ενώ η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης κυμαίνεται στο 1,58 € το λίτρο.
Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν λαμβάνει αντίστοιχα μέτρα παρότι οι μισθοί στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη και το κόστος ενέργειας υψηλότερο, τεκμηριώνει ότι ο πλουτισμός των «καρτέλ» εις βάρος των Ελλήνων πολιτών είναι συνειδητή επιλογή της Ν.Δ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση.

ΜέΡΑ 25: Πυρά στον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ

Πάντως το ΜέΡΑ 25 εξαπολύει πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι για να εφαρμοστούν αντίστοιχα μέτρα στην Ελλάδα απαιτείται ρήξη, την οποία η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει αυταπάτη.
«Η απόφαση της κυβέρνησης της Ισπανίας για κατάργηση του ΦΠΑ σε ορισμένη προϊόντα έχει πυροδοτήσει στα εγχώρια κοινωνικά δίκτυα μία παραπλανητική προσπάθεια πλασαρίσματος ενός αφηγήματος ότι αντίστοιχα πράγματα θα μπορούσε να κάνει και εδώ μια δήθεν αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», σχολιάζει το ΜέΡΑ25.
«Όσο είμαστε σε καθεστώς μνημονιακής επιτροπείας, που φρόντισε ο κ. Τσίπρας να είμαστε έως τουλάχιστον το 2060, ακόμα και τα ελάχιστα στα οποία προχωράει η κυβέρνηση της Ισπανίας δεν μπορούν να γίνουν στη χώρα μας, αν δεν υπάρξει ρήξη με τις δεσμεύσεις στις οποίες συνηγορούν τα κόμματα του μνημονιακού τόξου», σημειώνει και καταλήγει:
«Διότι αν μπορούσαν να γίνουν τα όσα λέει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν προχώρησε σε αυτά μετά την έξοδο -όπως αυτός ισχυρίζεται- από το μνημόνια τον Αύγουστο του 2018; Γιατί πολύ απλά αυτά για να γίνουν στη χώρα μας απαιτείται ρήξη, την οποία η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει πλέον αυταπάτη».

www.bankingnews.gr

Loading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr