ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

ΤΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ (φωτογραφίες)

ΥΓΕΙΑ. - 6 Ιούλ 2016 - 17:30
Loading...
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση

των Aλέξανδρου Γιατζίδη, Μ.D., Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μορ.βιολόγος,  medlabnews.gr

ανανεώθηκε 6-7-2016

Όπως πολλά είδη καρκίνου, ο καρκίνος του δέρματος – το μελάνωμα, ο βασικοκυτταρικός καρκίνος και το καρκίνωμα των πλακωδών κυττάρων – ξεκινάει με την μορφή προκαρκινικής αλλοίωσης. Αυτές οι προκαρκινικές αλλοιώσεις είναι αλλαγές στο δέρμα που δεν είναι καρκίνος αλλά θα μπορούσαν να μετατραπούν σε καρκίνο με την πάροδο του χρόνου. Κατά προσέγγιση το 40 με 50 % των ανθρώπων με ανοιχτόχρωμο δέρμα που ζουν ως τα 65 έτη θα αναπτύξουν τουλάχιστον μία φορά καρκίνο του δέρματος. Μάθετε να ξεχωρίζετε τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια!

Ο Καρκίνος του Δέρματος θεραπεύεται αν διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο.

Untitled12ΑΚΤΙΝΙΚΗ ΚΕΡΑΤΩΣΗ

Αυτά τα μικρά, φολιδωτά σημάδια προκαλούνται από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και συνήθως εμφανίζονται στο πρόσωπο, στον λαιμό ή στα χέρια αν και μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε. Μπορεί να είναι μία πρώιμη προειδοποίησης καρκίνου του δέρματος αλλά δεν είναι εύκολο να εκτιμήσουμε ότι ένα μικρό σημάδι θα αλλάξει με την πάροδο του χρόνου και θα γίνει καρκινικό. Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει κίνδυνος αλλά οι γιατροί προτείνουν την άμεση θεραπεία ώστε να αποτραπεί η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου των πλακωδών κυττάρων. Οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και μπλε ή πράσινα μάτια κινδυνεύουν περισσότερο.

Untitled13ΑΚΤΙΝΙΚΗ ΧΕΙΛΙΤΙΔΑ

Παρομοίως με την ακτινική κεράτωση, η ακτινική χειλίτιδα είναι μία προκαρκινική κατάσταση που συνήθως εμφανίζεται στο κάτω χείλος. Χαρακτηρίζεται από εμφάνιση φολιδωτών σημαδιών ή επίμονη τραχύτητα του δέρματος στην περιοχή. Πιο σπάνια συμπτώματα περιλαμβάνουν πρήξιμο του χείλους, εξαφάνιση του ορίου ανάμεσα στα χείλη και στο δέρμα ή προεξέχουσα γραμμή των χειλιών. Η ακτινική χειλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε επεμβατικό καρκίνο των πλακωδών κυττάρων εάν δε γίνει θεραπεία.

Untitled14ΔΕΡΜΑΤΙΚΟ ΚΕΡΑΣ

Το δερματικό κέρας εμφανίζεται ως μία κωνική προέκταση που εκτείνεται από μία κόκκινη βάση στο δέρμα. Αποτελείται από συμπυκνωμένη κερατίνη (η ίδια πρωτεΐνη με τα νύχια). Είναι ένας ειδικός τύπος ακτινικής κεράτωσης. Το μέγεθος και το σχήμα του μπορεί να ποικίλει αλλά συνήθως έχει μήκος μερικών χιλιοστών. Στη βάση του μπορεί να αναπτυχθεί καρκίνωμα των πλακωδών κυττάρων. Συνήθως εμφανίζεται σε ανοιχτόχρωμους γηραιότερους ενήλικες με ιστορικό αυξημένης έκθεσης στον ήλιο.

Untitled15ΠΟΤΕ ΜΙΑ ΕΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ;

Ο σπίλος (ελιά) είναι μία υπερβολική ανάπτυξη των μελανοκυττάρων, των κυττάρων δηλαδή που προσφέρουν χρώμα στο δέρμα. Αν και λίγες ελιές εξελίσσονται σε καρκίνο, οι ασυνήθιστες ή οι αφύσικες ελιές μπορούν να εξελιχθούν σε μελάνωμα με την πάροδο του χρόνου. Οι «φυσιολογικοί» σπίλοι μπορεί να είναι επίπεδοι ή υπερυψωμένοι ή μπορεί να ξεκινάνε επίπεδοι και να υπερυψωθούν στη συνέχεια. Η επιφάνειά τους είναι γενικά λεία. Οι φυσιολογικοί σπίλοι είναι στρογγυλοί ή ωοειδείς και μικρότεροι από τη γόμα ενός μολυβιού. Οι περισσότεροι σπίλοι εμφανίζονται σε μικρή ηλικία. Είναι ασυνήθιστη η εμφάνιση καινούριων σπίλων κατά την ενήλικη ζωή. Διαβάστε τα χαρακτηριστικά που μπορεί να έχουν οι σπίλοι και μας προειδοποιούν για κάποιο κίνδυνο.

Untitled16ΔΥΣΠΛΑΣΤΙΚΟΙ ΣΠΙΛΟΙ

Οι δυσπλαστικοί σπίλοι δεν είναι καρκίνος αλλά μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο. Μπορεί να εμφανιστούν σε εκτεθειμένες ή μη  στον ήλιο περιοχές. Οι δυσπλαστικοί σπίλοι είναι μεγαλύτεροι και έχουν λιγότερο συμμετρικό σχήμα με ακανόνιστα ή ξεθωριασμένα όρια. Μπορεί να είναι επίπεδοι ή υπερυψωμένοι και η επιφάνειά τους να είναι λεία ή τραχιά. Συνήθως έχουν περισσότερα του ενός χρώματα, όπως το ροζ, το κόκκινο και το καφέ.

Πως γίνεται η διάγνωση

Ο έλεγχος του δέρματος γίνεται από τον δερματολόγο με τους εξής τρόπους:

Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε εξειδικευμένα κέντρα με ειδικό εξοπλισμό, που επιτρέπει την φωτογράφιση των σπίλων σε μία δεδομένη στιγμή και την σύγκριση των εικόνων αυτών σε μελλοντική εξέταση του ασθενούς για την ανίχνευση πιθανών αλλαγών σε αυτούς τους σπίλους.

Πηγη: MEDLAB ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σουΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Για τον Άγγελο της Καρδιάς μας.- Θέλω να ζήσω, είμαι γεμάτος ζωή. Η κραυγή απόγνωσης ενός Έλληνα Χριστιανού.

Θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, η μεγαλύτερη εθνική και κοινωνική μάστιγα.

Loading…