ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Τα F35 στην Ελλάδα ;

ΑΠΟΨΕΙΣ. - 12 Ιούν 2019 - 11:45
Loading...
iEpikaira.- Ωραίο το βίντεο με τα ακροβατικά και τα πλάνα μέσα από το υπερσύγχρονο αεροσκάφος με τα εξωτικά υλικά και τις τεχνολογίες του Σταρ Τρεκ. Αυτά που δεν μας λένε όμως είναι γιατί οι ίδιοι οι επιτελείς τους το «F35» το αποκαλούν «F—ed up» (δηλ. μπούχτισα…). Γιατί ο ίδιος ο Πρόεδρος Τραμπ έχει πει ότι το κόστος του (που αγγίζει ήδη τα $1.2 τρισ.) είναι εκτός ελέγχου. Γιατί το 2018 διέρρευσε έκθεση με τα χίλια δυο προβλήματά του (για την ακρίβεια 966 στον αριθμό… σύμφωνα με το GAO, το κυβερνητικό γραφείο λογοδοσίας του Αμερικανικού Κογκρέσου), που δεν του επιτρέπουν να είναι πλήρως επιχειρησιακό.

Το πρόβλημα με τα νέα αμερικανικά όπλα εν γένει, είναι πλέον πρόβλημα φιλοσοφίας σχεδιασμού. Και αυτό γιατί έχουν δώσει βαρύτητα στην υψηλή τεχνολογία αντί να επικεντρώνονται στις έξυπνες λύσεις των μηχανικών και των σχεδιαστών που στο παρελθόν παρήγαν ιδιοφυή και συνάμα απλά και φτηνά όπλα με μικρό κόστος συντήρησης και μεγάλο εύρος ζωής και επιχειρησιακής ικανότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το κράνος μόνο του πιλότου του F35 κοστίζει περί τα $440.000 και του επιτρέπει να βλέπει ακόμη και κάτω από το αεροσκάφος, αλλά το ίδιο το αεροσκάφος έχει περιορισμένη θέα συγκριτικά με αυτήν του F-16 επί παραδείγματι, η οποία είναι εξαιρετική. Φανταστείτε την παραμικρή βλάβη σε όλα αυτά τα συστήματα, το κόστος αποκατάστασης αλλά και την χρονική διάρκεια επισκευής κατά την οποία το αεροσκάφος θα παραμένει ανενεργό, ειδικά αν μιλάμε για ανταλλακτικά που θα πρέπει να διανύσουν τον Ατλαντικό για να ολοκληρωθεί η επισκευή.
Επιπλέον, το F-35 με την stealth ικανότητά του, ειδικεύεται στην καταστροφή επίγειων στόχων και όχι στην κατάρριψη αντίπαλων αεροσκαφών. Σε συνθήκες αερομαχίας έχει αποδειχτεί, ότι δυσκολεύεται να ανταγωνιστεί ακόμη και το F-16 που πρωτοκυκλοφόρησε το 1978. Αυτά και μόνο, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες είναι μάλλον αρκετά για να προσγειώσουμε τις αιθεροβατούσες δηλώσεις για την αγορά τους.
Και για να βάλουμε το κερασάκι στην τούρτα, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι το F-35 είναι το πιο ακριβό μαχητικό που εξάγουν οι ΗΠΑ, με την τιμή του να κυμαίνεται μεταξύ $80 και $130 εκατ.! Όση έκπτωση και να μας δώσουν, η τιμή του πιο εξελιγμένου F16 Viper κυμαίνεται γύρω στα $50 εκατ.. Και για να μην πάμε τόσο ψηλά, υπάρχουν πολύ πιο απλές, οικονομικές και βιώσιμες λύσεις για τον στόλο των F16 και Mirage 2000-5Mk2 που ήδη διαθέτουμε, τα οποία μπορούν εύκολα να γίνουν εν δυνάμει δολοφόνοι των F35.
Εν κατακλείδι, ας αφήσουμε τα ακριβά και εξωτικά γούστα για αυτούς που τα έχουν ανάγκη…
iEpikaira

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter