ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Τελείωσε η φιλία; Οι Αμερικανοί Γερουσιαστές ψήφισαν άλλο ένα νομοσχέδιο εναντίον των Σαουδαράβων.

ΔΙΕΘΝΗ. - 12 Ιούλ 2019 - 22:50
Loading...

Η λεγόμενη «φιλία» μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαράθεσης εδώ και πολλά χρόνια. Θα το ήθελα πολύ. Πού φαίνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, που τοποθετούνται ως υπέρμαχοι της Δημοκρατίας και των προοδευτικών αξιών, είναι  τόσο πιστοί σε ένα κράτος όπου οι γυναίκες εξακολουθούν να στερούνται δικαιώματος ψήφου, ο αθεϊσμός τιμωρείται με θάνατο, και στους ανθρώπους  κόβουν τα χέρια και τα κεφάλια στην αγορά;

Αλλά το γεγονός παραμένει. Η Ουάσιγκτον και το Ριάντ διατήρησαν από καιρό στενή συνεργασία στην περιφερειακή ασφάλεια, στις στρατιωτικές υποθέσεις και, φυσικά, στην παραγωγή πετρελαίου. Για χάρη της ευκαιρίας να αντλήσει το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας με προτιμησιακούς όρους, η Ουάσιγκτον έχει κάνει για μεγάλο χρονικό διάστημα τα στραβά μάτια σε όλα, για να το θέσω ήπια, τα «ελαττώματα» του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας: από τον ολοκληρωτισμό και την έλλειψη δημοκρατικών ελευθεριών μέχρι τη στήριξη των ριζοσπαστών  ισλαμιστών  σε όλο τον  Κόσμο. Οι Σαουδάραβες, από την άλλη επίσης, είχαν  επιστρατευτεί στην υποστήριξη ενός παίκτη με μεγάλη επιρροή στην παγκόσμια σκηνή.

Η αμοιβαία επωφελής σύμπραξη συνεχίστηκε μέχρι το 2016, όταν μια μαύρη γάτα έτρεξε μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της SA με τη μορφή ενός νόμου που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο επιτρέποντας στους Αμερικανούς να μηνύσουν τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας για τα γεγονότα της 9/11. Στο Ριάντ, σε απόκριση απείλησε να αποσύρει  από την Αμερικανική οικονομία 750.000.000.000 δολάρια των περιουσιακών στοιχείων, καθώς και να ανακτήσει το παλιό χρέος των 116.000.000.000. Αυτό πάγωσε  αμέσως τη θέρμη των Αμερικανών και δεν ήρθαν σε μια ανοιχτή διαμάχη. Ωστόσο, οι εντάσεις μεταξύ των χωρών δεν έχουν εξαφανιστεί.

Και ο αγώνας των νομοθετών με τους Σαουδάραβες δεν τελειώνει εκεί. Την προηγούμενη ημέρα, παρουσίασαν ένα άλλο νομοσχέδιο, το οποίο πρότεινε να θεσπιστούν περιορισμοί κατά της SA. Σύμφωνα με τους συντάκτες του σχεδίου, οι περιορισμοί αυτοί θα πρέπει να αναγκάσουν το Βασίλειο της Μέσης Ανατολής να «επανεξετάσει τη συμπεριφορά του» σχετικά με τη μη συμμόρφωση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη συμμετοχή της σύγκρουσης στην Υεμένη. Ειδικότερα, οι νομοθέτες προτείνουν τον περιορισμό της έκδοσης θεωρήσεων για τους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας και την κυριότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Andrey Shapovalov

https://politikus.ru/events/1

tokoutsavaki

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σουΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Chat Box
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter