ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Τεράστια νίκη Ron DeSantis κατά Disney> Της αφαιρούνται προνόμια 56 ετών για το κολοσσιαίο πάρκο στη Φλόριντα

ΔΙΕΘΝΗ. - 13 Φεβ 2023 - 7:03

Το προηγούμενο καθεστώς είχε ουσιαστικά επιτρέψει στην Disney να αυτοδιαχειρίζεται το θέρετρο των 101.000 στρεμμάτων από την ίδρυσή του. Η περιοχή λειτουργεί ως de facto κομητεία

Οκυβερνήτης της Φλόριντα Ron DeSantis απέκτησε τον έλεγχο του διοικητικού συμβουλίου που επιβλέπει την ανάπτυξη στο Walt Disney World, μια κίνηση που περιορίζει την αυτονομία της Disney, του μεγαλύτερου ιδιωτικού εργοδότη της πολιτείας, στο συγκρότημα θεματικών πάρκων της και αφαιρεί ορισμένα προνόμια που απολαμβάνει η εταιρεία για 56 χρόνια.

Από τον Brooks Barnes/New York Times

Οι αλλαγές είναι το αποτέλεσμα ενός νομοσχεδίου που ενέκρινε το νομοθετικό σώμα της Φλόριντα μετά από παρότρυνση του DeSantis, ο οποίος πολέμησε με την Disney πέρυσι για έναν εκπαιδευτικό νόμο που περιορίζει τη συζήτηση για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου στα σχολεία. Η Πολιτειακή Βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο την Πέμπτη και η Γερουσία ακολούθησε το παράδειγμά της την Παρασκευή. Μάλιστα, ο ίδιος ο DeSantis δήλωσε νωρίτερα στην εβδομάδα: «Υπάρχει ένας νέος σερίφης στην πόλη».

Ωστόσο, δεν ήταν μια συνολική νίκη για τον DeSantis, ο οποίος αρχικά ήθελε να εξαλείψει περισσότερα από τα προνόμια της Disney ανακαλώντας τον χαρακτηρισμό της Disney World ως ειδική φορολογική περιφέρεια. Αυτό το καθεστώς είχε ουσιαστικά επιτρέψει στην Disney να αυτοδιαχειρίζεται το θέρετρο των 101.000 στρεμμάτων από την ίδρυσή του. Η περιοχή λειτουργεί ως de facto κομητεία.

«Δεν θα επιτρέψω σε μια woke εταιρεία που εδρεύει στην Καλιφόρνια να διοικεί την πολιτεία μας», είχε πει ο DeSantis πέρυσι. «Η Disney έχει ξεφύγει μέσω των ειδικών ειδικές συμφωνιών από την Πολιτεία της Φλόριντα για πάρα πολύ καιρό τώρα».

Η πολιτική DeSantis ακολούθησε την απόφαση της Disney να σταματήσει τις πολιτικές δωρεές στην πολιτεία λόγω της νομοθεσίας για την εκπαίδευση, την οποία οι αντίπαλοι των ρεπουμπλικάνων αποκαλούν νόμο του «Μην πεις ομοφυλόφιλος» («Don’t Say Gay»).

Το Νομοθετικό Σώμα είναι στο πλευρό του DeSantis καθώς είχε αντιληφθεί ότι υπήρχε πρόβλημα. Η κατάργηση της περιφέρειας —που είχε οριστεί για την 1η Ιουνίου 2023— θα απαιτούσε από τους φορολογούμενους στις κομητείες Orange και Osceola να αναλάβουν έξοδα που αφορούν υπηρεσίες της Disney World, όπως πυροπροστασία, αστυνόμευση και συντήρηση δρόμων. Σύμφωνα με το παλιό καθεστώς, η Disney πλήρωνε για αυτά τα έξοδα.

Η περιοχή είχε επίσης ένα χρέος περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Εάν η περιφέρεια είχε καταργηθεί, αυτό το χρέος θα μεταφέρονταν στις κομητείες.

Έτσι το νομοθετικό σώμα προσπάθησε ξανά, λαμβάνοντας ένα νέο μέτρο κατά της Disney World σε ειδική συνεδρίαση που ξεκίνησε τη Δευτέρα. Αυτή τη φορά, η Disney θα μπορούσε να διατηρήσει τολ καθεστώς της ειδικής φορολογικής περιφέρειας και σχεδόν όλα τα προνόμιά της, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας έκδοσης ομολόγων με απαλλαγή από φόρους και έγκρισης αναπτυξιακών σχεδίων χωρίς έλεγχο από ορισμένες τοπικές ρυθμιστικές αρχές. Αλλά η Disney δεν θα μπορούσε πλέον να διορίσει τα πέντε μέλη του συμβουλίου της φορολογικής περιφέρειας. Αυτό θα μπορούσε όμως να το κάνει ο εκάστοτε κυβερνήτης της Φλόριντα.

Όσον αφορά τον νομισματικό αντίκτυπο, οι αλλαγές δίνουν τη δυνατότητα στο διοικητικό συμβούλιο να επιβάλει φόρους στη Disney προκειμένου να βοηθά στη χρηματοδότηση βελτιώσεων δρόμων εκτός των ορίων της Disney World. Εξαλείφει επίσης ορισμένες εξαιρέσεις της Disney World από κρατικές ρυθμιστικές αναθεωρήσεις.

Πριν από την ειδική συνεδρίαση, η Disney ήλπιζε ότι θα διατηρήσει την ικανότητα να διορίζει τουλάχιστον μερικά από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

«Για περισσότερα από 50 χρόνια, η περιοχή Reedy Creek Improvement District λειτουργεί με τα υψηλότερα πρότυπα», δήλωσε ο Jeff Vahle, πρόεδρος της Disney World, σε μια δήλωση, σημειώνοντας ότι το θέρετρο μπόρεσε να εξελιχθεί σε «ένα από τους μεγαλύτερους οικονομικούς συντελεστές» στη Φλόριντα λόγω της περιοχής. «Είμαστε επικεντρωμένοι στο μέλλον και είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε σε αυτό το νέο πλαίσιο».

Η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου είναι σημαντική επειδή τα μέλη ψηφίζουν για τις προσπάθειες ανάπτυξης της Disney World, όπως η κατασκευή ενός νέου ξενοδοχείου ή δρόμου πρόσβασης ή ενός επιπλέον θεματικού πάρκου. Το ανησυχητικό είναι ότι ένα πολιτικοποιημένο συμβούλιο θα μπορούσε να καθυστερήσει ή ακόμα και να μπλοκάρει τέτοια σχέδια. (Η παρεμπόδιση των προσπαθειών ανάπτυξης και της σχετικής ανάπτυξης θέσεων εργασίας δεν είναι κάτι που κάνουν οι Ρεπουμπλικάνοι της Φλόριντα, ωστόσο.).

Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει τη δύναμη να υπαγορεύει το περιεχόμενο που προσφέρει η Disney στους πελάτες της.

Η Disney World έχει ήδη αναπτυχθεί εκτενώς, μειώνοντας τις πιθανές επιπτώσεις. Το συγκρότημα περιλαμβάνει τέσσερα θεματικά πάρκα, ένα υπαίθριο εμπορικό κέντρο, ένα συγκρότημα 890 στρεμμάτων μπάσκετ, ποδοσφαίρου, βόλεϊ, λακρός, μπέιζμπολ και αναψυχής και 18 ξενοδοχεία της Disney με 24.000 δωμάτια. Το συγκρότημα προσελκύει περίπου 50 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

Το ολοκληρωμένο φορολογικό σχέδιο της περιοχής, το οποίο πρόσφατα ενημερώθηκε και εγκρίθηκε, δίνει ήδη στη Disney τη δυνατότητα να κατασκευάσει ένα πέμπτο θεματικό πάρκο, δύο επιπλέον υδάτινα πάρκα και χιλιάδες δωμάτια ξενοδοχείων σε 3.400 στρέμματα. Το σχέδιο εκτείνεται έως το 2032.

Η Φλόριντα έχει εκατοντάδες παρόμοια ειδικά φορολογικά καθεστώτα. Το ένα καλύπτει τα Villages, μια κολοσσιαία κοινότητα ηλικιωμένων βόρεια του Ορλάντο. Ένα άλλο καλύπτει τη Διεθνή Ταχυδρομική Οδό Daytona και τη γύρω περιοχή.

*Η Patricia Mazzei συνέβαλε στο ρεπορτάζ

kourdistoportocali.com

Loading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr