ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Τι αλλάζει στις ταυτότητες των κρατών μελών της ΕΕ και της Ελλάδας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ. - 5 Απρ 2019 - 14:45
Loading...

Νέες ταυτότητες με τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κοινά χαρακτηριστικά ασφαλείας στο μέγεθος των πιστωτικών καρτών, πρόκειται να αντικαταστήσουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα που χρησιμοποιούν 500 εκατ. ευρωπαίοι πολίτες για να μπορούν να ταξιδεύουν εντός της ΕΕ

Νέοι κανόνες για τα κοινά χαρακτηριστικά ασφαλείας για τις ταυτότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα μειώσουν τα περιστατικά πλαστογραφίας και απάτης, εγκρίθηκαν σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο εισηγητής Gérard Deprez (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο) είπε: «Οι νέοι κανόνες θα διευκολύνουν την ελεύθερη

μετακίνηση ανθρώπων στην ΕΕ, θα μειώσουν τη γραφειοκρατία και θα ενισχύσουν την εσωτερική μας ασφάλεια. Είναι σημαντικό ότι δεν προβλέπεται η δημιουργία βάσης δεδομένων με βιομετρικές πληροφορίες. Είμαι επίσης ευτυχής που θα προστεθεί η σημαία της ΕΕ και οι λέξεις ‘Ευρωπαίος πολίτης’ στα έγγραφα διαμονής».

Οι νέοι κανόνες υιοθετήθηκαν με 335 ψήφους υπέρ, 269 κατά και 21 αποχές. Το κείμενο θα πρέπει να εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο πριν τεθεί σε ισχύ.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πάνω 250 διαφορετικοί τύποι ταυτοτήτων και εγγράφων μόνιμης κατοικίας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι νέες ταυτότηες με κοινά χαρακτηριστικά θα έχουν μέγεθος πιστωτικής κάρτας και θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις των 500 εκατ. Ευρωπαίων πολιτών εντός της ΕΕ.

Προδιαγραφές ασφάλειας για τα έγγραφα ταυτότητας
Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΕ από την 19η Φεβρουαρίου, με τους νέους προτεινόμενους κανόνες, τα έγγραφα ταυτότητας θα πρέπει να εκδίδονται υπό ενιαία μορφή πιστωτικής κάρτας (ID-1), να περιλαμβάνουν έναν ειδικό κωδικό, αναγνώσιμο από μηχανήματα σάρωσης που θα βρίσκονται τοποθετημένα σε αεροδρόμια, λιμάνια και ενδεχομένως σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και να τηρούν τα ελάχιστα πρότυπα ασφαλείας του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ).

Θα πρέπει εξάλλου να περιλαμβάνουν φωτογραφία και δύο δακτυλικά αποτυπώματα του κατόχου του εγγράφου, αποθηκευμένα σε ψηφιακή μορφή, σε μικροκύκλωμα χωρίς επαφή.

Τα έγγραφα ταυτότητας θα αναφέρουν τον κωδικό χώρας του κράτους-μέλους που τα εκδίδει, εντός σημαίας της ΕΕ (σ.σ για την Ελλάδα «GR»).

Το έγγραφο αυτό θα πρέπει να φέρει την ένδειξη «ταυτότητα» (identity card) στην επίσημη ή τις επίσημες γλώσσες του κράτους- μέλους και σε τουλάχιστον άλλη μια από τις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

Τα κράτη – μέλη δεν είναι υποχρεωμένα προς το παρόν να εκδώσουν πανομοιότυπες ταυτότητες (κάτι που η συμφωνία ορίζει ότι θα εξεταστεί σε μελλοντικό χρόνο) ενώ οι εθνικές αρχές θα έχουν την ευχέρεια να επιλέξουν εάν στο έγγραφο θα αναγράφεται το φύλο του πολίτη. Σε περίπτωση που αυτό θα αναγράφεται, οι πολίτες θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν ανάμεσα σε τρία φύλα. «Αρσενικό», «θηλυκό» και «τρίτο φύλο» (F’, ‘M’ ή ‘X’/'<‘).

Τα δελτία ταυτότητας θα έχουν ελάχιστη διάρκεια ισχύος 5 ετών και μέγιστη διάρκεια ισχύος 10 ετών. Τα κράτη μέλη μπορούν να εκδίδουν έγγραφα ταυτότητας μεγαλύτερης διάρκειας για άτομα άνω των 70 ετών. Εφόσον εκδίδονται, τα έγγραφα ταυτότητας για ανηλίκους μπορούν να έχουν περίοδο ισχύος μικρότερη των 5 ετών.

Σταδιακή κατάργηση των παλαιών εγγράφων ταυτότητας
Η διαπραγματευτική εντολή προβλέπει ότι οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ 2 έτη μετά από την έγκριση, που σημαίνει ότι μέχρι την ημερομηνία αυτή όλα τα εκδιδόμενα νέα έγγραφα θα οφείλουν να πληρούν τα νέα κριτήρια.

Σε γενικά πλαίσια, η ισχύς των υφιστάμενων εγγράφων ταυτότητας που δεν πληρούν τις απαιτήσεις θα λήγει 10 έτη μετά από την ημερομηνία εφαρμογής των νέων κανόνων ή κατά την εκπνοή των εγγράφων ταυτότητας, ανάλογα με το ποια ημερομηνία είναι προγενέστερη.

Τα έγγραφα ταυτότητας που έχουν εκδοθεί για πολίτες 70 ετών ή άνω θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τη λήξη τους, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις ασφάλειας και διαθέτουν μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη.

Τα λιγότερο ασφαλή έγγραφα ταυτότητας που δεν πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας ή δεν διαθέτουν μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη θα λήξουν εντός πέντε ετών.

Εγγυήσεις για την προστασία των δεδομένων
Οι προτεινόμενοι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν ισχυρές εγγυήσεις προστασίας των δεδομένων προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι συλλεγόμενες πληροφορίες δεν πέφτουν σε λάθος χέρια.

Ειδικότερα, οι εθνικές αρχές θα οφείλουν να διασφαλίζουν την ασφάλεια του χωρίς επαφή μικροκυκλώματος και των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα σε αυτό, ώστε να μην μπορεί να παραβιαστεί και να μην είναι η δυνατή η πρόσβαση σε αυτό χωρίς άδεια.

Επιπλέον, οι νέοι κανόνες αφορούν αποκλειστικά την ασφάλεια και τις πληροφορίες που αποθηκεύονται στα έγγραφα ταυτότητας. Δεν παρέχουν νομική βάση για τη δημιουργία νέων βάσεων δεδομένων σε εθνικό ή ενωσιακό επίπεδο, ένα ζήτημα που εμπίπτει στην εθνική νομοθεσία, η οποία πρέπει να συμμορφώνεται πλήρως με τους κανόνες προστασίας των δεδομένων.

Τίτλοι διαμονής
Οι προτεινόμενοι κανόνες προσδιορίζουν εξάλλου τις ελάχιστες πληροφορίες που θα περιλαμβάνονται στους τίτλους διαμονής που εκδίδονται για τους πολίτες της ΕΕ και εναρμονίζουν τη μορφή και τις λοιπές προδιαγραφές των τίτλων διαμονής που εκδίδονται για μέλη της οικογενείας πολιτών της ΕΕ τα οποία προέρχονται από τρίτες χώρες.

tanea.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σουΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

ΥΠΕΡΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΜΑΣ
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter