ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ;

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ. ΤΡΑΠΕΖΕΣ. - 15 Νοέ 2017 - 17:10
Loading...
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση

Ας δούμε κάποια δεδομένα που έχουμε σχετικά με τις τράπεζες, τα οποία οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε κάποια συμπεράσματα:

Έχουμε αναμφισβήτητο δεδομένο ότι οι τράπεζες δημιουργούν χρήμα ex nihilo (από το τίποτα) κατά την ώρα του δανεισμού.

Έχουμε επίσης ως δεδομένο ότι τα δάνεια δίνονται με βάση μία αναλογία με τις καταθέσεις που έχουν οι τράπεζες.

Έχουμε ακόμα ως δεδομένο ότι με «κόκκινα» δάνεια σε δυσμενή αναλογία με το κεφάλαιο και τις καταθέσεις τους, οι τράπεζες δεν μπορούν να χορηγήσουν δάνεια και επομένως να δημιουργήσουν νέο χρήμα. Επομένως, ούτε η αγορά δεν έχει χρήμα να δουλέψει, ούτε οι τράπεζες μπορούν να συμμετέχουν στην αγορά και να επιβιώσουν.

Έχουμε ακόμα ως δεδομένο ότι έπειτα από αυτό που συνέβη στις ελληνικές τράπεζες, με την απώλεια της εμπιστοσύνης του κοινού, με τα capital controls, με το φόβο για «κούρεμα» των καταθέσεων, με την φορολογία των τόκων, με τον κίνδυνο κατάσχεσης των καταθέσεων και με την άρση του τραπεζικού απορρήτου, θα περάσουν δεκαετίας για να επανέλθουν οι καταθέσεις στις τράπεζες (και ιδίως ελληνικές καταθέσεις). Επομένως, θα περάσουν δεκαετίες μέχρι να μπορέσουν οι ελληνικές τράπεζες να ξαναδημιουργήσουν χρήμα μέσω δανείων.

Είναι τέλος δεδομένο ότι ζούμε μέσα σε μία παγκοσμιοποίηση νεοφιλελευθερισμού, όπου τη ζωή καθορίζουν οι αγορές και κυρίως οι τράπεζες.

Με αυτά τα δεδομένα, αν θέλουμε να έχουμε ζωντανές τράπεζες και επομένως άφθονο χρήμα στην αγορά μέσω δανείων, τότε θα πρέπει, εκτός της άρσης των capital controls, αφενός να μηδενιστεί ή να ελαχιστοποιηθεί ο φόρος του τόκου των καταθέσεων, αφετέρου να επανέλθει το τραπεζικό απόρρητο έναντι πάντων, του κράτους συμπεριλαμβανομένου. Μόνο έτσι θα μαζευτούν δισεκατομμύρια στις τράπεζες, που αυτόματα θα μεταφραστεί σε άφθονο ζεστό χρήμα στην αγορά.

Με το να κυνηγάνε τα σπίτια και τις μικροεπιχειρήσεις ανθρώπων που τους κτύπησε βάναυσα η τεχνική κρίση, απλά δείχνουν σαν να θέλουν να μας εξοντώσουν εντελώς.

Φίλοι μου μη βαυκαλιζόμαστε και μην κλείνουμε τα μάτια μας στο τι ακριβώς κάνουν άλλα κράτη με το ζήτημα αυτό και που κουνούν και το δάκτυλο από πάνω.

Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο δρόμος της εθνικοποίησης των τραπεζών και του κρατικού ελέγχου της αγοράς.

Διαλέγετε και παίρνετε. Πάντως αυτό που κάνουμε τώρα είναι καταστροφή για τον ελληνικό λαό.

Πέτρος Χασάπης

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σουΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Για τον Άγγελο της Καρδιάς μας.- Θέλω να ζήσω, είμαι γεμάτος ζωή. Η κραυγή απόγνωσης ενός Έλληνα Χριστιανού.

Θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, η μεγαλύτερη εθνική και κοινωνική μάστιγα.

Loading…