ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Τι συζητά το ΝΑΤΟ για το Αιγαίο – Τι δείχνουν οι δηλώσεις Ακάρ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ. - 25 Μάι 2017 - 15:00
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση

Τι στάση θα κρατήσει η Τουρκία στο θέμα της παρουσίας της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο; Γιατί η Μέρκελ “καρφώνει” την Άγκυρα για το Αιγαίο; Τι λέει ο Τούρκος Αρχιστράτηγος;

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Η Τουρκία αν και δεν το επιθυμεί, δείχνει να συμβιβάζεται με την ΝΑΤΟϊκή παρουσία στο Αιγαίο, η οποία δυσχεραίνει την συνήθη προκλητική της συμπεριφορά έναντι της Ελλάδα.

Στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ εκτιμάται ότι η Τουρκία θα επιμείνει να ολοκληρωθεί η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, κάτι που την φέρνει αντίθετη με πολλές συμμαχικές χώρες και κυρίως με τη Γερμανία.

Η Μέρκελ είναι αυτή που πιέζει περισσότερο από όλους να συνεχιστεί η δραστηριότητα της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Αιγαίο έως το τέλος του 2017, καθώς η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δεν εμπνέει αισιοδοξία ως προς το θέμα των προσφυγικών ροών.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είναι μάλιστα αυτή που πρώτιστα θέτει θέμα Τουρκίας, τονίζοντας ότι η Άγκυρα δημιουργεί προβλήματα στην δραστηριότητα της ναυτικής δύναμης στο Αιγαίο.

Δεν είναι ωστόσο μόνο η Γερμανία. Τον Απρίλιο ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα έκανε διάβημα προς τηην Άγκυρα για την ένταση στο Αιγαίο.

Αφορούσε την τουρκική πρόκληση στις 17 Φεβρουαρίου όταν το πλοίο Κουσάντασι έκανε βολές με πραγματικά πυρά στο Φαρμακονήσι, μέσα στα ελληνικά ύδατα.

«Δεν είναι επιθυμητό ένα ακόμα πρόβλημα, μέσα στην γενικότερη ρευστότητα στην περιοχή», φέρεται να είπε ο αμερικανός πρεσβης.

Οι πιο σοβαρές τουρκικές προκλήσεις θεωρούνται οι βολές στο Φαρμακονήσι και οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού λίγες ημέρες νωρίτερα, για 130 τουρκικά νησιά υπό ελληνική κατοχή στο Αιγαίο.

Τέτοια δήλωση είχε να γίνει από εποχής Τανσού Τσιλέρ και σε συνδυασμό με την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και με τις δηλώσεις Ερντογάν για την Λωζάννη, δείχνουν την επιχειρούμενη προσπάθεια για καθιέρωση “γκρίζων ζωνών” στην περιοχή.

Το τουρκικό σχέδιο και η προκλητικότητα δεν περνά απαρατήρηση από το ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα όταν συμαμχικά πλοία βρίσκονται στο Αιγαίο.

Τον περασμένο μήνα πάντως ο ο γενικός γραμματέας του τουρκικού ΥΠΕΞ, Ουμίτ Γιαλτσίν, φέρεται να τηλεφώνησε στον στον ΑΓΕΕΘΑ, Ακάρ, προκειμένου να του επιστήσει την προσοχή για να αποφεύγονται εντάσεις στο Αιγαίο.

Αυτή η κίνηση, σε συνδυασμό με την επισοτλή του Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα προς τις συμμαχικές χώρες που συμμετείχαν στην άσκηση ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ για την τουρκική δραστηριότητα σε ελληνικά ύδατα και εναέριο χώρο, οδήγησε στις δηλώσεις του Τούρκου Αρχιστράτηγου ο οποίος επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αρνούμενος ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις παραβιάζουν τους κανόνες καλής γειτονίας με την χώρα μας.

Ο Χουλούσι Ακάρ, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις,  δήλωσε για την άσκηση ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ:

“Συνεχίζουμε τις ασκήσεις μέσα σε ένα πλαίσιο καλής γειτονίας με όλους τους γείτονές μας και κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των δράσεών μας, οι σχέσεις καλής γειτονίας και ειρήνης θεωρούνται βασικές αρχές.

Δεν τίθεται θέμα να ανησυχήσουμε κανέναν γείτονά μας, να παραβιάσουμε κανένα δικαίωμα κανενός γείτονά μας”.

armynow.net

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr