ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Τουρκία – Εκλογές: Προβάδισμα Ρ.Τ.Ερντογάν με 55,98% στο 16,99% της καταμέτρησης – Στο 38,08% ο Κ.Κιλιτσντάρογλου

ΔΙΕΘΝΗ. - 14 Μάι 2023 - 19:20
Γίνετε μέλος στην ομάδα μας στο Telegram

Με ταχύτατους ρυθμούς η καταμέτρηση

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 55,98% με καταμετρημένο το 16,99% των ψήφων. Ο μεγάλος αντίπαλος του Τούρκου προέδρου και υποψήφιος έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λαμβάνει ποσοστό 38,08%. Ο τρίτος υποψήφιος Σινάν Ογάν συγκεντρώνει ποσοστό 5,37%.

Στο καταμετρημένο 16,99% των ψήφων δεν έχει ενσωματωθεί η Κωνσταντινούπολη και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της Τουρκίας.

Με ταχύτατους ρυθμούς η καταμέτρηση

Η ενσωμάτωση του 16,99% των ψήφων σε λιγότερο από δύο ώρες αφού έκλεισαν οι κάλπες δείχνει ότι η επίσημη καταμέτρηση προχωρά με ταχύτατους  ρυθμούς. Εκτιμάται ότι μέχρι τις 20:00 ώρα Ελλάδος αναμένεται να έχει καταμετρηθεί περίπου το 50% των ψήφων.

Ο Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 59,5% με καταμετρημένο το 9,1% των ψήφων. Ο μεγάλος αντίπαλος του Τούρκου προέδρου και υποψήφιος έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λαμβάνει ποσοστό 34,8%. Ο τρίτος υποψήφιος Σινάν Ογάν συγκεντρώνει ποσοστό 5,1%.

Στο καταμετρημένο 9,1% των ψήφων δεν έχει ενσωματωθεί η Κωνσταντινούπολη και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της Τουρκίας.

Η ενσωμάτωση του 9,1% των ψήφων σε λιγότερο από δύο ώρες αφού έκλεισαν οι κάλπες δείχνει ότι η επίσημη καταμέτρηση προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Εκτιμάται ότι μέχρι τις 20:00 ώρα Ελλάδος αναμένεται να έχει καταμετρηθεί περίπου το 50% των ψήφων.

Με καταμετρημένο το 4,33% των ψήφων στην Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογαν κατέχει το 64,39%, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου το 30,31%, ο Σινάν Ογάν 4,63% και ο Μουχαρέμ Ιντσέ το 0,67%.

Η ενσωμάτωση του 4,33% των επίσημων αποτελεσμάτων αφορά κυρίως περιοχές της τουρκικής επαρχίας κι όχι τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ωστόσο, η ενσωμάτωση των επίσημων αποτελεσμάτων τρέχει με ταχείς ρυθμούς και η πρόβλεψη είναι ότι μέχρι τις 21:00 θα έχει καταμετρηθεί και ενσωματωθεί στα επίσημα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της Τουρκίας περίπου το 50% των ψήφων.

Τα πρώτα αποτελέσματα στο 3,04%

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα,  με καταμετρημένο το 3,04% των ψήφων, ο Ερντογάν συγκεντρώνει 66,32%, ο Κιλιτσντάρογλου 28,59% και ο Σινάν Ογάν 4,37%.

Να σημειωθεί ότι τα πρώτα αποτελέσματα αφορούν στην τουρκική επαρχία και όχι στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Στις 17:00 ώρα Ελλάδος έκλεισαν οι κάλπες των προεδρικών και βουλευτικων εκλογών στην Τουρκία, ενώ η ροή των αποτελεσμάτων θα ξεκινήσει μετά τις 9 το βράδυ, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αργά το βράδυ της Κυριακής αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει εάν θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών.

«Ένα επικερδές μέλλον» για τη χώρα και τη δημοκρατία της ευχήθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Τουρκία από το εκλογικό τμήμα όπου ψήφισε.

«Είναι σημαντικό όλοι οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν απρόσκοπτα μέχρι στις 17:00 για να δείξουν την δύναμη της τουρκικής δημοκρατίας», είπε ο Ερντογάν χωρίς να διατυπώσει πρόβλεψη για τη νίκη του.

Ο απερχόμενος Τούρκος πρόεδρος έφτασε στο εκλογικό κέντρο μαζί με τη σύζυγό του, Εμινέ. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές ήταν όταν έδωσε χαρτζιλίκι σε μικρά παιδιά που ήταν στο εκλογικό κέντρο, ενώ στήθηκε στην ουρά για να ψηφίσει και αστειεύτηκε με αγόρι που βρισκόταν στο σημείο.

Ο Emre Peker, αναλυτής στο EurasiaGroup, έχει ένα ενδιαφέρον μήνυμα στο Twitter εδώ σχετικά με το τι είναι τελικά οι εκλογές και πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν:

Σε τελική ανάλυση, αυτή είναι μια εκλογική μάχη μεταξύ συνέχειας και αλλαγής, με την οικονομία να αποτελεί το κυριότερο θέμα.

Ο Ερντογάν προσπαθεί απεγνωσμένα να μεταφέρει τη συζήτηση σε θέματα όπως η τρομοκρατία/η εθνική ασφάλεια και οι οικογενειακές αξίες, ενώ προσπαθεί να προβάλει μια εικόνα ισχυρού παγκόσμιου ηγέτη.

Όμως, δεδομένης της κλίμακας των οικονομικών προβλημάτων, δεν έχει πολλή τύχη— επομένως καταφεύγει σε φυλλάδια για να προσελκύσει τους ψηφοφόρους. Ο Κιλιτσντάρογλου από την άλλη επένδυσε προεκλογικά  στη χρηστή οικονομική διαχείριση, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου και τις ελευθερίες.

Ο Πέκερ προτείνει ότι ούτε ο Ερντογάν ούτε ο Κιλιτσντάρογλου μπορεί να είναι σε θέση να ξεπεράσουν αποφασιστικά το όριο του 50% για να αποφύγουν τον δεύτερο γύρο – αλλά πιστεύει ότι μια αιφνιδιαστική νίκη είναι παρόλα αυτά εφικτή. «Η ψηφοφορία θα είναι στην  κόψη του ξυραφιού», είπε.

pronews.gr

Loading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr