ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Τουρκία : Πουλάνε νεφρά για να πληρώσουν ενοίκιο….

ΔΙΕΘΝΗ. - 21 Μαΐ 2020 - 11:11
Loading...
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση

Απελπισμένοι πρόσφυγες από τη Συρία καταφεύγουν στην πώληση οργάνων τους στην μαύρη αγορά για να πληρώσουν το ενοίκιο

Περισσότερα από τρία εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν περάσει τα σύνορα προς την Τουρκία για να αποφύγουν τη βία στη χώρα τους. Παρά το ότι όμως φαίνεται να είναι σχετικά ασφαλής, οικονομικά δεν είναι έτσι. Κάποιοι τα βρίσκουν τόσο δύσκολα για να στήσουν το νέο τους σπίτι, ώστε προσφεύγουν στην πώληση οργάνων τους, μόνο για να πληρώσουν το ενοίκιο.

Στο “Selling organs to survive” που είναι μέρος της σειράς ντοκιμαντέρ Down to earth, οι ανταποκριτές του CBS Νews Χόλι   Γουίλιαμς  και ο παραγωγός Χαϊθάμ Μουσά, ταξίδεψαν στα σύνορα της Τουρκίας, για να διερευνήσουν δημοσιεύσεις στο FACEBOOK, που προσφέρουν στους απελπισμένους πρόσφυγες χρήματα για τα νεφρά και τα συκώτια τους. Με κρυφές κάμερες ανακάλυψαν μία απογοητευτική ιστορία για τους παίκτες αυτής της μαύρης αγοράς, που θηρεύουν εντός ενός ευάλωτου πληθυσμού και συχνά τους εξαπατούν ακόμα και σχετικά με τα χρήματα που τους είχαν υποσχεθεί.

Ο Αμπού Αμπντουλάχ εγκατέλειψε τη Συρία και τον εμφύλιο πριν από 4 χρόνια. Τώρα ζει ως εργάτης στα μεταλλεία στην Τουρκία κερδίζοντας μόνο 300 $ το μήνα.  Όταν είδε μία ανάρτηση στο FACEBOOK, που πρόσφερε χρήματα για ανθρώπινα όργανα, ήταν σε τέτοια οικονομική πίεση, που έκανε  συμφωνία με ένα μεσίτη οργάνων, για να πουλήσει ένα από τα νεφρά του έναντι 10.000 δολαρίων.  Ο ίδιος είπε στο CBS, ότι στο τέλος ο μεσίτης οργάνων πλήρωσε μόνο το μισό της συμφωνηθείσας τιμής, εξαφανίστηκε και άλλαξε την τηλεφωνική γραμμή με την οποία επικοινωνούσαν. Επιπλέον ο Αμπντουλάχ λέει ότι δεν του παρασχέθηκε καμία νοσηλεία μετά την επέμβαση και ότι συχνά πονάει.


Η Γουίλιαμς μίλησε επίσης με μία ανύπαντρη μητέρα τριών παιδιών ονόματι Ουμ Μοχάμεντ, η οποία πούλησε το μισό της ήπαρ για 4000 δολάρια.
Η Γουίλιαμς την ρώτησε αν χρησιμοποίησε τα χρήματα για να πληρώσει το ενοίκιο.  Αυτή της είπε πως “Πλήρωσα το ενοίκιο ενός χρόνου που χρωστούσα και έδωσα για ακόμη ένα έτος προκαταβολή”.

Στην Τουρκία είναι παράνομη η αγορά και πώληση ανθρώπινων οργάνων και  οι δωρητές οργάνων πρέπει συνήθως να αποδείξουν ότι είναι στενά μέλη της οικογένειας του παραλήπτη. Έτσι σε τέτοιες περιπτώσεις οι απελπισμένοι πρόσφυγες πρέπει να χρησιμοποιούν πλαστά έγγραφα και να προσποιούνται ότι σχετίζονται με τον παραλήπτη των οργάνων τους ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία σχέση.
Ο Αμπντουλάχ πιστεύει ότι ο άνδρας που πλήρωσε για τα νεφρά του ήταν από την Ευρώπη. Λέει πως 30 λεπτά πριν από την χειρουργική επέμβαση το νοσοκομείο του ζήτησε να επιβεβαιώσει προφορικά ότι ήταν ξαδέρφια.  Σχετικά με τα απαραίτητα έγγραφα τα οποία χρειάζονται για να παρακάμψουν τους τουρκικούς νόμους, το CBS news έμαθε ότι μπορεί κάποιος να τα προμηθευτεί με μόλις 200 δολάρια.
Τώρα η τουρκική αστυνομία εστιάζει στη σύλληψη των μεσαζόντων. Αλλά ένας μεσάζων ο οποίος καταγράφηκε με κρυφή κάμερα είπε στο CBS news ότι χειρίζεται δεκάδες μεταμοσχεύσεις οργάνων και εξακολουθεί να δραστηριοποιείται διαπραγματευόμενος την απελπισία των προσφύγων από τη Συρία.
Ο Γιακζάν Σισχάκλι-Συρο-Αμερικανος επιχειρηματίας δήλωσε στο CBS Νews πως : Oι πρόσφυγες ζουν σε πολύ κακές συνθήκες, ίσως δεν υπάρχει στέγη ούτε και φαγητό μερικές νύχτες. Και βρίσκονται εκεί προς εκμετάλλευση από την κοινωνία”.
Ο Σιχακλι έστησε έναν οργανισμό στην Τουρκία για να βοηθήσει τους αγωνιζόμενους πρόσφυγες. Λέει ότι δεν εκπλήσσεται που ορισμένοι Σύριοι κατέφυγαν στην πώληση των οργάνων τους :  “Δεν έχουν επιλογές. Έτσι σκέφτονται αν πεθάνουμε είναι εντάξει. Τουλάχιστον θα πάρω κάποια χρήματα για να δώσω στην οικογένειά μου”.

https://www.cbsnews.com/news/desperate-syrian-refugees-selling-organs-to-survive/

tourkikanea.gr

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ


CopyAMP code

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Loading…