ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Το έμαθαν παντού! Le Figaro: Η Ελλάδα «πουλάει» Κνωσσό, Βεργίνα και Λευκό Πύργο

ΕΘΝΙΚΑ. - 16 Νοέ 2018 - 22:20
Loading...

Η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» κάνει νύξη στην βούληση της κυβέρνησης να δώσει στο Υπερταμείομε την μορφή ιδιωτικοποίησης πολλούς αρχαιολογικούς χώρους,

όπως το Παλάτι της Κνωσσού στην Κρήτη, τον τύμβο του βασιλιά Φιλίππου Β της Μακεδονίας πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Βεργίνα ή τον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη, αλλά αρχαιολογικούς χώρους της Σπάρτης, της Σαλαμίνας, της Ελευσίνας κτλ.

Η εφημερίδα αναφέρεται στην άμεση αντίδραση δημάρχων και αρχαιολόγων.

Η απόφαση «αποτελεί παραβίαση της ιστορίας της ανθρωπότητας, ειδικά άπαξ και οι πολυεθνικές (σ.σ. της παγκόσμιας διαπλοκής) κατασκευάσουν πάρκα αναψυχής ανάμεσα στα μνημεία και τα αγάλματα για να ψυχαγωγήσουν τον μαζικό τουρισμό», αναφέρει, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων δημάρχων, Νίκος Πατούλης.

Όπως σχολιάζει το thepresident.gr, το οποίο επικαλείται το δημοσίευμα:

Οι αρχές βεβαιώνουν ότι ίσως υπήρξε λάθος εξαιτίας των απρόσωπων κωδίκων πίσω από τους οποίους απαριθμούνται αυτά τα μνημεία, αλλά ούτε το Υπουργείο Οικονομικών ούτε το Υπουργείο Πολιτισμού έχουν ενεργήσει για να διορθώσουν τον κατάλογο για αρκετούς μήνες, με αποτέλεσμα, η Ένωση των αρχαιολόγων, μαζί με τους δημάρχους να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για παραβίαση του Συντάγματος. Αν αυτή η αίτηση ακύρωσης δεν επιτύχει άμεσα, θα μπορούσαν να προσφύγουν στις ευρωπαϊκές αρχές, διότι η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους και δημάρχους «είναι αντίθετη προς τη Σύμβαση για την προστασία της αρχαιολογικής κληρονομιάς της Ευρώπης, που υπογράφηκε στη Γρανάδα το 1985″.

Ο φόβος των αρχαιολόγων όμως, είναι να δουν το αίτημά τους να διαιωνίζεται επ ‘αόριστον και λόγω μιας παρανόησης να βρεθεί ο ιστορικός, αρχαιολογικός και φυσικός πλούτος της χώρας στα χέρια ιδιωτικών κεφαλαίων καταλήγει το δημοσίευμα της FIGARO.

el.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter