ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Το Ηράκλειο ζει με μία «κινητή βόμβα» στο λιμάνι /video

ΕΛΛΑΔΑ. - 11 Ιαν 2018 - 11:45
Loading...

Το γεγονός ότι η «κινητή βόμβα» του «Andromeda», όπως την χαρακτήρισε ο διευθυντής του Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, υποναύαρχος Γιάννης Αργυρίου, βρίσκεται στο λιμάνι του Ηρακλείου, προκαλεί αν μη τι άλλο ένα αίσθημα ανησυχίας και ανασφάλειας σε κατοίκους.

Και αυτό γιατι τα τελευταία 24ώρα έξω από το λιμεναρχείο Ηρακλείου και σε ελάχιστη αποσταση από την πόλη είναι δεμένο το πλοίο που μετέφερε στα αμπάρια του, μια τεράστια ποσότητα εκρηκτικών με προορισμό την Λιβύη, όπου πιθανότατα θα χρησιμοποιούνταν σε εμπόλεμες ζώνες.

Αν και υπήρξε ήδη κατάσχεση του πλοίου και του φορτίου του «Andromeda», που εντοπίστηκε στις 6 Ιανουαρίου να κινείται ύποπτα στ’ ανοικτά της Κρήτης, παραμένει στο λιμάνι του Ηρακλείου έχοντας στο εσωτερικό του ούτε λίγο ούτε πολύ 29 κοντέινερ με 410 τόνους εκρηκτικών υλών, (πυροκροτητές, νιτρική αμμωνία, αλλά και ειδικό τζελ).

Μπορεί βέβαια να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας όμως ουδείς θέλει να σκεφτεί τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση ατυχήματος και όλα αυτά ενώ το πλοίο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένη περιοχή του Ηρακλείου.

Όπως ανακοινώθηκε μάλιστα χθες, στην επίσημη παρουσίαση της επίμαχης υπόθεσης από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, το φορτηγό πλοίο μετέφερε τεράστια ποσότητα εκρηκτικών υλών στη Λιβύη, την ώρα που τα έγγραφά του ανέφεραν ως προορισμό το… Τζιμπουτί.

«Το Λιμενικό Σώμα απασφάλισε μια κινητή βόμβα που θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για τους ανθρώπους και το θαλάσσιο περιβάλλον», επισήμανε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, υποναύαρχος Γιάννης Αργυρίου. Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του οκταμελούς πληρώματος του πλοίου, το οποίο αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα.

Το «Andromeda», σημαίας Τανζανίας, οδηγήθηκε συνοδεία σκάφους του Λιμενικού στο λιμάνι του Ηρακλείου την περασμένη Δευτέρα. Νωρίτερα είχε εντοπιστεί να πλέει στ’ ανοικτά του Αγίου Νικολάου. Μετά την καταμέτρηση των συνολικά 29 κοντέινερ που βρίσκονταν πάνω στο καράβι, προέκυψε ότι στο εσωτερικό τους υπήρχαν εκρηκτικές ύλες. Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με το Λιμενικό, πρόκειται για πυροκροτητές, νιτρική αμμωνία, αλλά και ειδικό τζελ. Σημειώνεται ότι όλα τα εν λόγω ευρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή βομβών για τρομοκρατικές ενέργειες. Επίσης, όπως προέκυψε από την έρευνα των Αρχών, οι 11 δεξαμενές υγραερίου που βρίσκονταν στο πλοίο ήταν άδειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλήρωμα του πλοίου (δύο Ουκρανοί, πέντε Ινδοί κι ένας Αλβανός) υπέπεσε κατά τη διαδικασία της προανάκρισης σε αντιφάσεις. Όπως διαπιστώθηκε μάλιστα από την έρευνα των Αρχών, ο καπετάνιος του «Andromeda» φέρεται να έλαβε εντολή από τον πλοιοκτήτη να μεταβεί στο λιμάνι της Μισουράτας στη Λιβύη και όχι στο Τζιμπουτί, όπως αναφερόταν στα έγγραφα του πλοίου. Κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά, καθώς υπάρχει κοινοτική οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία απαγορεύει «τη μεταφορά και πώληση όπλων και εκρηκτικών υλικών στη Λιβύη, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή».

Σημειώνεται ότι τα κοντέινερ με τα εκρηκτικά είχαν φορτωθεί στο πλοίο από το λιμάνι Μερσίν της Τουρκίας. Εξάλλου, ως λιμένας εκφόρτωσης των δεξαμενών υγραερίου, που είχαν φορτωθεί από την Αλεξανδρέττα της Τουρκίας, είχε δηλωθεί το Ομάν. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι, αν και εντοπίστηκε σχετική εγγραφή στο ημερολόγιο γέφυρας του πλοίου στις 18 Δεκεμβρίου, δε βρέθηκαν ναυτιλιακοί χάρτες για τις περιοχές Τζιμπουτί και Ομάν, που είχαν δηλωθεί ως προορισμός του φορτίου.

Εξάλλου, αξίζει να τονίσουμε ότι το Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεωρήσεων Ηρακλείου, που έκανε έλεγχο στο πλοίο, διαπίστωσε συνολικά 102 σοβαρές παρατηρήσεις-ελλείψεις που σχετίζονται με την αξιοπλοΐα του καραβιού, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο τόσο η ασφάλεια του πλοίου, όσο και του ίδιου του πληρώματός του.

Στο μικροσκόπιο τα δρομολόγια

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ως ιδιοκτήτης του πλοίου φέρεται η εταιρεία «Andromeda Shipping», πιθανόν Έλληνα πλοιοκτήτη. Επιπλέον, οι Αρχές έχουν ρίξει το βάρος στη διερεύνηση των δρομολογίων που έκανε το συγκεκριμένο πλοίο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, καθώς φαίνεται ότι είχε προσεγγίσει – μεταξύ άλλων – και λιμάνια της Κύπρου.

Το φορτίο του πλοίου κατασχέθηκε, ενώ το πλοίο, το οποίο οδηγήθηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου, διαπιστώθηκε από την επιθεώρηση ότι φέρει 102 σοβαρές παρατηρήσεις και ελλείψεις σχετικά με την αξιοπλοΐα του.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι για την επίμαχη υπόθεση έχει ήδη ενημερωθεί η αρμόδια Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, προκειμένου επιληφθεί για θέματα αρμοδιότητάς της.

ΦωτογραφίαΝίκος Χαλκιαδάκης

neakriti.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter