ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Το ηφαίστειο Cumbre Vieja άρχισε να εκτοξεύει κίτρινη σκόνη.

ΔΙΕΘΝΗ. ΚΛΟΙΟΣ. - 6 Νοέ 2021 - 7:36
Loading...
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση

Στις 5 Οκτωβρίου 2021 η ισπανική γεωλογική υπηρεσία INVOLCAN επιβεβαίωσε επίσημα τα ανησυχητικά νέα από την Cumbre Vieja: θειάφι εμφανίστηκε γύρω από τις άκρες του ηφαιστειακού κρατήρα.

Η εμφάνιση θείου κοντά σε ένα ηφαίστειο δεν αποτελεί από μόνη της ανωμαλία, καθώς εκεί εξορύσσεται το θείο. Συγκεκριμένα, το ηφαίστειο Ijen στην Ινδονησία είναι παγκοσμίως γνωστό για το κοίταγμά του και το πρόβλημα εδώ είναι κάτι άλλο – δεν υπήρχε θείο στη La Palma πριν.

Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε μια απότομη αλλαγή στη σύνθεση του μάγματος, η νέα εκδοχή του οποίου έγινε εξαιρετικά πλούσια σε αέρια που περιέχουν θείο. Όμως το νέο μάγμα θα μπορούσε να προέρχεται μόνο από πολύ βαθιά, διότι, εκτός από τον ανώτερο μανδύα, τα ηφαίστεια δεν έχουν άλλες πηγές μάγματος.

Μια άλλη πολύ σημαντική ανωμαλία υπέπεσε στην αντίληψη του κ. Jd Salinger σήμερα, ο οποίος την ανήρτησε στο GLP:

Αυτό είναι ένα απολύτως επίσημο φασματογράφημα, το οποίο (φαίνεται από το βέλος) δείχνει αρκετά καθαρά κάποια δόνηση υψηλής συχνότητας (περίπου 30+ Hertz) που καταγράφηκε το πρωί.

Η ερμηνεία των φασματογραφημάτων δεν είναι μια πολύ ευγνώμων εργασία, επειδή κάθε πρόγραμμα σχεδιάζει τις δικές του κλίμακες και φίλτρα, αλλά ακόμη και οι άνθρωποι που εργάζονται με το ίδιο λογισμικό για περισσότερο από ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου κοιτάζουν το ίδιο βουνό, δεν γνωρίζουν πραγματικά τι συμβαίνει εκεί και τι σημαίνει αυτή ή εκείνη η ζώνη συχνοτήτων.

Το μόνο πράγμα που μπορείτε να καταλάβετε από αυτή τη ζώνη είναι ότι η πηγή της είναι σταθερή σε ένα μεγάλο εύρος, δηλαδή δεν μιλάμε για τη δόνηση μέσα σε κάποια κενή ρωγμή ή σωλήνα. Αν η πηγή του υπέρυθρου ήχου κινούνταν, η ανωμαλία θα έμοιαζε με διαμορφωμένο σήμα και θα έμοιαζε κάπως έτσι:

Επομένως, πρέπει να σκεφτεί κανείς ότι οι φυσαλίδες δεν βρίσκονται κάπου στον σωλήνα, αλλά σε μια κοιλότητα, δηλαδή σε έναν θάλαμο μάγματος, τα τοιχώματα του οποίου υποφέρουν από υπερβολική θερμοκρασία και πίεση. Είναι αυτονόητο ότι η πηγή του σήματος είναι ένα υγρό, δηλαδή το μάγμα, επειδή η συχνότητα των δονήσεων που εκπέμπει το πέτρωμα είναι πολύ χαμηλότερη στο φάσμα. Και το μάγμα βρίσκεται κάτω από ΠΟΛΥ υψηλή πίεση, ενώ η κανονική πίεση είναι οι ραβδώσεις που βρίσκονται από κάτω.

Τέλος, μια άλλη ύποπτη είδηση είναι η μείωση του αριθμού των σεισμών στο νησί:

Από την άποψη των περισσότερων ανθρώπων αυτό είναι καλό, αλλά οι ηφαιστειολόγοι πάντα ανατριχιάζουν με τέτοια νέα, διότι η αύξηση της συχνότητας των δονήσεων, σε συνδυασμό με τη μείωση του συνολικού αριθμού των σεισμών, είναι σημάδι της έναρξης μιας ηφαιστειακής έκρηξης. Καθώς όμως η έκρηξη της Cumbre Vieja βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι δεν πρόκειται για πραγματική έκρηξη, αλλά για προθέρμανση, για συμπίεση ενός παλιού βύσματος λάβας. Η πραγματική έκρηξη, από την άλλη πλευρά, δεν έχει συμβεί ακόμη, αλλά λίγο αργότερα.

Συχνά, μετά από αυτή την υψηλής συχνότητας δόνηση ακολουθεί σεισμός περίπου 12 ώρες αργότερα, ο οποίος προκαλείται από κατάρρευση του βράχου. Στη συνέχεια, η δόνηση και ο παφλασμός του μάγματος επικαλύπτεται από το ράγισμα του βράχου και μοιάζει κάπως έτσι:

Αν το φασματογράφημα αύριο δείξει μια τέτοια εικόνα, αυτό θα σημαίνει ότι η καταστροφή του θαλάμου μάγματος έχει αρχίσει και θα ακούσουμε αναφορές για την καθίζηση του νησιού, την εμφάνιση καταβόθρων και ούτω καθεξής. Και αυτή είναι μια καλή περίπτωση, διότι αν η πίεση εκεί κάτω είναι υψηλή, όλα μπορεί να καταλήξουν σε έκρηξη.

Το τελευταίο γεγονός φέρνει στο νου τη γνωστή προφητεία του κ. Krzysztof Jackowski για την κίτρινη σκόνη. Έτσι, αν το ηφαίστειο εκραγεί πολύ έντονα και το οξείδιο του θείου διαφύγει στην ατμόσφαιρα σε κάποιες κυβικές αστρονομικές μονάδες – το θείο θα πέσει όχι μόνο πάνω από τον κώνο, αλλά και πάνω από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, ακόμη και πάνω από την Αμερική και την Ευρώπη, οπότε παρακολουθούμε τις εξελίξεις.

thebigtheone.com

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr