ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Το μέλλον του πλανήτη μετατοπίζεται από τη Δύση στην Ευρασία

ΔΙΕΘΝΗ. - 14 Ιαν 2019 - 15:45
Loading...
Época, Βραζιλία
Ο πρώην υπουργός της Πορτογαλίας για τις Ευρωπαϊκές υποθέσεις Bruno Masaesh, μετά την έξοδο από αυτή τη θέση το 2015, πήγε ένα ταξίδι ο σκοπός της οποίου ήταν να διεισδύσει στην ουσία του μυστηριώδους διαίρεση μεταξύ της Ευρώπης και Ασίας.
Ως εκ τούτου, συμπεραίνει ότι σε 20 χρόνια η διαίρεση της Ευρώπης με την Ασία θα αντικατασταθεί από ένα ενιαίο πολιτικό και οικονομικό χώρο που ονομάζεται Ευρασία. Τι είδε κατά την διάρκεια του του

ταξιδιού που τον έκανε να το σκέφτεται;
«Σύντομα η σαφής διαίρεση της Ευρώπης με την Ασία θα δώσει την θέση της σε μια ενιαία ήπειρο, που θα διασυνδέεται συνεχώς όλο και περισσότερο ,» γράφει ο Bruno Masaesh στο βιβλίο του «ξύπνημα της Ευρασίας» ( Despertar da Eurásia).
Πριν από δύο χιλιετίες το κέντρο της παγκόσμιας οικονομίας ήταν η Ασία, ανατολικά της Κασπίας Θάλασσας. Σταδιακά μετατοπίστηκε προς τα δυτικά μέχρι τη δεκαετία του 1950 έφθασε στο βόρειο Ατλαντικό. Στη συνέχεια στράφηκε και πάλι προς τα ανατολικά και τις τελευταίες δύο δεκαετίες ξεπέρασε την ίδια απόσταση που κάλυψε τα προηγούμενα 2000 χρόνια. Το 2000, το επίκεντρο της παγκόσμιας οικονομίας παρατηρήθηκε στη Βόρεια Ευρώπη, την Σκανδιναβία. Το 2010, αυτό το κέντρο ήταν στο έδαφος της Ρωσίας. Μέχρι το 2018, έχοντας τη δύναμη της έλξης του κινεζικού μαγνήτη κινήθηκε κατά μήκος της αναπόφευκτης διαδρομής μέσα από τις Aσιατικές στέπες. «Ο ισχυρισμός ότι ο αιώνας μας θα είναι Ασιατικός έχει γίνει σχεδόν μια κοινοτοπία. Σε μία ή δύο δεκαετίες, τουλάχιστον τρεις από τις κορυφαίες πέντε παγκόσμιες οικονομίες θα βρίσκονται στην Ασία: Η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ινδία. Η μόνη αβεβαιότητα που προκύπτει ως προς το ποιος θα λάβει την Πέμπτη θέση: η Γερμανία, η Ινδονησία, η Ρωσία ή η Βραζιλία? «υποστηρίζει ο Πορτογάλος πολιτικός αναλυτής Bruno Masaesh στο νέο του βιβλίο» ξύπνημα της Ευρασίας «. Ποιος; αναρωτίεται ο ίδιος ο συγγραφέας, Ίσως απογοητευθούν οι νέοι κάτοικοι του παλατιού Ιταμαράτι στην Ινδονησία.
Αφού εγκατέλειψε την Πορτογαλία ως Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων το 2015, ο Masaesh ξεκίνησε ένα ταξίδι, λαμβάνοντας κατά κανόνα δύο αρχές: να μην επιβιβαστεί στα αεροπλάνα και να μην σχεδιάσει μια διαδρομή πάνω από μία εβδομάδα εκ των προτέρων.
Στόχος του ήταν να διεισδύσει στην ουσία της μυστηριώδους διαίρεσης μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. «Οι αντιλήψεις μας για την Ασία είναι Ευρωπαϊκές, όχι ασιατικές στη φύση», αναφέρει. «Συνδέουμε ασυνήθιστα διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες το μόνο κοινό χαρακτηριστικό των οποίων φαίνεται να είναι η συλλογική εκποίηση της Ευρώπης.» Από την αρχή της σύγχρονης εποχής, η Ευρώπη ήταν το επίκεντρο της καινοτομίας της επιστημονικής και της πνευματικής ζωής, ενώ η Ασία συμβόλιζε μια δέσμευση για μια διαρκή παράδοση. Αυτές τις τελευταίες δεκαετίες άλλαξαν ρόλους. Σύμφωνα με τον Masaesh, μετά από 20 χρόνια η διαίρεση στην Ευρώπη και την Ασία θα αντικατασταθεί από έναν ενιαίο πολιτικό και οικονομικό χώρο που ονομάζεται Ευρασία. «Σύντομα η ξεχωριστή διαίρεση στην Ευρώπη και την Ασία θα δώσει θέση σε μια ενιαία ήπειρο, κάθε φορά όλο και πιο αλληλένδετα», γράφει. «Είναι δύσκολο να προβλέψουμε πως θα είναι αυτή η σούπερ ήπειρος. Και από πού προέρχονται οι άνεμοι της ενοποίησης: από την Ανατολή ή τη Δύση; «

Το βιβλίο είναι μια συναρπαστική προσπάθεια να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις. Διορατική ανάλυση ενός ανθρώπου που αφιερώνεται στις περιπλοκές της παγκοσμιοποίησης, επιδέξια σε συνδυασμό με μια έκθεση του προσεκτικού και σχολαστικού ταξιδιώτη. Masaesh διασχίζει την Κασπία θάλασσα πάνω σε ένα φορτηγό πλοίο, θαυμάζει τις υποθαλάσσιες πόλεις του πετρελαίου, μαθαίνει για την καταγωγή του λευκού μαρμάρου στο θέρετρο της Avaz στο Τουρκμενιστάν, ανιχνεύει την μοίρα των μπιχλιμπιδιών στην γρήγορα αναπτυσσόμενη χονδρική αγορά της πόλης Yiwu (όπου ο κόσμος παράγει το ένα τέταρτο όλων των παιχνιδιών και τα τρία τέταρτα των χριστουγεννιάτικων στολιδιών του πλανήτη)
Διερευνά το παρελθόν σε αρχαιολογικές ανασκαφές κοντά στο Αστραχάν στο Δέλτα του Βόλγα, μάρτυρας στην κατασκευή της εκπληκτικής πόλης του μέλλοντος-Χόργκος, η οποία ανεγέρθηκε λιγότερο από τρία χρόνια στα σύνορα της Κίνας και του Καζακστάν.
Με 200.000 κατοίκους και ένα πραγματικά πνεύμα της Καλιφόρνιας, η Χόργκος έγινε ένα από τα  σύμβολα της πρωτοβουλίας «μια ζώνη-ένας δρόμος», το οποίο είναι ένα σύνολο έργων υποδομής της κινεζικής κυβέρνησης με στόχο την Ενοποίηση των ηπείρων. Η ζώνη αφορολογήτων ειδών, η οποία αντιπροσωπεύει τεχνικά τα εμπορικά σύνορα μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης, όπου ένα μικρό κατάστημα πωλεί Γεωργιανό κρασί με επιγραφές σε πέντε γλώσσες, κάθε μια έχει το δικό της αλφάβητο: εδώ βλέπουμε Κινέζικους χαρακτήρες, Κυριλλικό αλφάβητο, Λατινικό αλφάβητο, Γεωργιανά γράμματα και Αραβικό email. «Η πόλη βρίσκεται στην ερημιά, αλλά στέκομαι δίπλα στο επιβλητικό κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού, απέναντι από την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου τεσσάρων λωρίδων»- γράφει ο Masaesh.

Όλα τα σύγχρονα γεωπολιτικά προβλήματα: Η μετανάστευση, η τρομοκρατία, οι πόλεμοι της Συρίας ή της Ουκρανίας, ο αγώνας για πηγές ενέργειας και οι αγορές, η προώθηση του λαϊκισμού , το Brexitκαι ακόμη ο Donald Trump-σύμφωνα με τον Masesh, συνδέονται με την ανάταση της Ασίας, της οποία η ανάπτυξη είναι αδύνατο να συγκρατηθεί. «Αυτός ο αιώνας δεν θα είναι Ασιατικός, ούτε Ευρωπαϊκός ή Αμερικανός.» Θα είναι της Ευρασίας. Η υπερήπειρος, η οποία έχει αυξηθεί η αλληλεπίδραση μεταξύ της Κίνας, της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα οδηγήσει όχι τόσο την ενοποίηση των αξιών, όσο στις σχέσεις της εξουσίας. Σύμφωνα με Masaesha, είναι λάθος να υποθέσουμε ότι το μέλλον θα επικρατήσουν σίγουρα οι δυτικές αρχές όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, το ελεύθερο εμπόριο, ή η φιλελεύθερη δημοκρατία. Ίσως, η Ευρασία είναι περισσότερο σύμφωνη με τις απόψεις των μεμονωμένων ηγετών που παρουσιάζονται οι ίδιοι ως Υπερασπιστές της Δύσης από ό, τι οι ίδιοι θα ήθελαν να παραδεχτούν.

Helio Gurowitz, Época, Βραζιλία
Μετάφραση InoSMI
https://news-front.info/
tokoutsavaki

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter