ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Το πραγματικό χρέος των ΗΠΑ είναι 18 φορές υψηλότερο απ ‘ ότι νόμιζαν όλοι. Τι θα συμβεί τώρα

ΔΙΕΘΝΗ. - 11 Σεπ 2019 - 21:36
Loading...

© AFP 2019 / Getty Images / Spencer Platt
Περαστικοί στην Wall Street στη Νέα Υόρκη, Ηνωμένες Πολιτείες

 Η γνωστή Αμερικανική χρηματοπιστωτική εταιρεία AllianceBernstein διεξήγαγε μια μελέτη που αποκάλυψε το πραγματικό μέγεθος του Αμερικανικού δημόσιου χρέους και τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης συγκλόνισαν τα εξειδικευμένα μέσα ενημέρωσης.
Το Αμερικανικό οικονομικό κανάλι CNBC κυκλοφόρησε ένα ειδικό υλικό για το θέμα αυτό υπό τον τίτλο «Το πραγματικό επίπεδο χρέους των ΗΠΑ μπορεί να είναι 2000% (του μεγέθους της Αμερικανικής οικονομίας) σύμφωνα με την έκθεση της Wall Street.

Η αξιολόγηση της Alliance Bernstein προσελκύει την προσοχή όχι μόνο λόγω των αριθμητικών στοιχείων που τα Αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αποκαλούσαν «συγκλονιστικά», αλλά και επειδή αυτή η «διάγνωση του χρέους» γίνεται από ένα πολύ γνωστό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα: Η Alliance Bernstein ιδρύθηκε από τον γνωστό οικονομολόγο και δισεκατομμυριούχο Ζαλμάν Χάιμ Μπερνστάιν και τώρα διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 586 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στα οποία οι προβλέψεις του δίνουν ένα σημαντικό πρόσθετο βάρος. Επιπλέον, μετά από προσεκτική ανάγνωση των υπολογισμών και των συστάσεων των Αμερικανών χρηματοδοτών , φαίνεται ότι η δημοσίευση αυτής της μελέτης είναι μέρος της προετοιμασίας της δημόσιας συνείδησης ότι «ο Μπολιβάρ δεν θα αντέξει για δύο (αναφέρεται σε ένα κινηματογραφικό έργο που ένας σκοτώνει τον άλλον)« και ότι για να σωθεί η Αμερικανική οικονομία θα χρειαστεί να περιορίσουμε τα προγράμματα κοινωνικής στήριξης και άλλα στοιχεία της κοινωνίας που αφορούν την κοινωνική πρόνοια. Κατά ειρωνικό τρόπο, ο ίδιος ο Ζαλμάν Χάιμ Μπερνστάιν πέρασε πολλά χρόνια της ζωής του προωθώντας την εφαρμογή του σχεδίου Marshall, ενός σχεδίου Αμερικανικών επενδύσεων στη Δυτική Ευρώπη με στόχο την ανάπτυξη των δυτικοευρωπαϊκών οικονομιών και την ενίσχυση της Αμερικανικής επιρροής στην Ευρώπη στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με την ΕΣΣΔ. Αλλά αυτό ήταν στο παρελθόν και σήμερα η εταιρεία που ιδρύθηκε από έναν από τους συμμετέχοντες στο σχέδιο Μάρσαλ υποδηλώνει ενεργά ότι για να σωθεί η Αμερικανική οικονομία από τη γάγγραινα χρέους θα χρειαστεί ένα νυστέρι ή ακόμα και αλυσοπρίονο και δεν πρέπει να μειωθεί το χρέος που οφείλεται στους ομολογιούχους των ΗΠΑ, αλλά οι αμερικανικές κοινωνικές εγγυήσεις (κοινωνική ασφάλιση, επιδόματα, συντάξεις κλπ).

Οι δημοσιογράφοι του CNBC εξηγούν πώς η Alliance Bernstein υπολόγισε το πραγματικό δημόσιο χρέος των ΗΠΑ και γιατί είναι σημαντικό: «Η Alliance Bernstein ανέπτυξε μια μέθοδο υπολογισμού (και έλαβε ) το αποτέλεσμα που είναι 1832% του ΑΕγχΠ για την ακρίβεια περιλαμβάνει όχι μόνο τα παραδοσιακά επίπεδα δημόσιου χρέους, όπως είναι τα ομόλογα, αλλά και το χρηματοπιστωτικό χρέος σε όλη του την πολυμορφία, καθώς και τις μελλοντικές υποχρεώσεις στο πλαίσιο των αποκαλούμενων (κοινωνικών) προγραμμάτων πληρωμών, όπως η Κοινωνική Ασφάλιση, το Medicare (ιατρική περίθαλψη) και οι κρατικές συντάξεις. Μετά από όλα αυτά έρχεται μαζί, μια τρομακτική εικόνα να αναδύεται, αλλά αυτή η εικόνα απαιτεί εξηγήσεις για να γίνει αντιληπτή. Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι όλες οι χρεωστικές υποχρεώσεις «ανελαστικές» και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πού εντοπίζεται ο χώρος για ελευθερία ελιγμών, ειδικά σε κυβερνητικά προγράμματα που μπορούν να αλλάξουν είτε με νόμο είτε με λογιστική ».

Συνήθως, όταν πρόκειται για το επίπεδο του Εθνικού χρέους των Η.Π.Α., το ποσό είναι $22.500.000.000.000, ισοδύναμο με περίπου 106% του ΑεγχΠ. Οι υποστηρικτές της άποψης ότι όλα είναι εντάξει με το δημόσιο χρέος στις ΗΠΑ και δεν απειλείται κρίση, προχωρούν ακόμα περισσότερο και τονίζουν ότι οι χρεωστικές υποχρεώσεις που το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών έχει σε άλλες κρατικές υπηρεσίες και ταμεία πρέπει να αφαιρεθούν από αυτό το ποσό και στη συνέχεια μπορούμε να μιλήσουμε χρέος μόνο 16,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ή 78 τοις εκατό του Αμερικανικού ΑεγχΠ των ΗΠΑ.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η άποψη προέρχεται από την παράξενη παραδοχή ότι οι υποχρεώσεις του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σε κυβερνητικές υπηρεσίες που πληρώνουν συντάξεις ή φάρμακα ή πληρώνουν διάφορα οφέλη-δεν χρειάζεται να εκπληρωθούν, και εκείνα τα κρατικά ομόλογα, τα οποία βρίσκονται στον ισολογισμό αυτών των δομών και μέσω των οποίων χρηματοδοτούνται, μπορεί απλά να διαγραφούν με μια μονοκοντυλιά χωρίς συνέπειες.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Alliance Bernstein, Philip Karlsson-Schlesack, δεν κάνει τέτοιες παραδοχές και λαμβάνει υπόψη τις συνολικές υποχρεώσεις των ΗΠΑ ως κράτους, ανεξαρτήτως της μορφής τους, κατά τον υπολογισμό του συνολικού χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών και ως εκ τούτου η εικόνα είναι πολύ χειρότερη – αποδεικνύεται ότι το συνολικό δημόσιο χρέος (σε όλες τις μορφές του είναι 388 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, ο συντάκτης της μελέτης βιάζεται αμέσως να ηρεμήσει τους αναγνώστες. «Αν και η εικόνα είναι φοβερή, τέτοια στοιχεία δεν αποδεικνύουν ότι είμαστε καταδικασμένοι ή ότι μια κρίση χρέους είναι αναπόφευκτη», γράφει ο Philipp Karlsson-Schlesack. Και αμέσως προσφέρει μια ισχυρή λύση: «Η αθέτηση των ομολόγων των Αμερικανικών κρατικών ομολόγων θα ήταν καταστροφική για την παγκόσμια οικονομία – ενώ οι μεταβολές στην πολιτική (αν και επώδυνες για όσους μειώνονται οι μελλοντικές πληρωμές) δεν είναι δύσκολο να καθοριστούν στον οικονομικό ορίζοντα.
Αποδεικνύεται ότι προκειμένου να σωθούν οι επενδυτές με Αμερικανικό χρέος, προτείνεται να θυσιαστούν οι Αμερικανοί πολίτες, τα οφέλη και οι συντάξεις τους, τα οποία θα επιτρέψουν την τήρηση της τυπικής αξιοπρέπειας και όχι την υπονόμευση της εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας στα Αμερικανικά κρατικά ομόλογα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι από πρακτική άποψη αυτή η πρόταση περιέχει μια λογική και μια ανορθολογική σκέψη. Η λογική είναι η καταστροφή για τις Αμερικανικές και ακόμη και τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι σε αυτό το σενάριο, τα συναλλαγματικά αποθέματα πολλών κεντρικών τραπεζών, πολλά από τα οποία επενδύονται σε Αμερικανικά κρατικά ομόλογα και θα γίνουν σκόνη σε μια νύχτα. Είναι λογικό οι αντιπρόσωποι του χρηματοπιστωτικού τομέα της Αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας να αντισταθούν σε αυτό το σενάριο με κάθε δυνατό τρόπο. Παρεμπιπτόντως, ακόμη και αν η Ουάσινγκτον επιλέξει μια αθέτηση, η Ρωσία θα είναι μεταξύ των λίγων χωρών που δεν θα λάβουν άμεσες οικονομικές ζημίες, επειδή το ρωσικό χαρτοφυλάκιο των Treasuries πωλήθηκε εκ των προτέρων εξαιτίας των κυρώσεων αλλά δεν θα μας απαλλάξει από τις έμμεσες συνέπειες μιας υποθετικής Αμερικανικής αδυναμίας, από την οποία θα πλήξει ολόκληρο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αλλά το παράλογο μέρος της πρότασης της Alliance Bernstein είναι η σιωπηρή πεποίθηση ότι η απώλεια χρηματοδότησης για τα κοινωνικά προγράμματα δεν θα οδηγήσει στις πιο σοβαρές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες.
 Κανένας Αμερικανός πολιτικός, ανεξάρτητα από κόμμα και ιδεολογική υπαγωγή, θα συμφωνούσε σε μια τέτοια απόφαση αυτοκτονίας.

Τίθεται το ερώτημα: Τι να κάνουμε με αυτά τα εκατοντάδες τρισεκατομμύρια δολάρια χρέους; Η απάντηση μπορεί να βρεθεί στις δηλώσεις του Προέδρου Donald Trump, ο οποίος πριν ακόμη από την εκλογική νίκη είπε ότι η Aμερικανική οικονομία είναι μια μεγάλη «χρηματοπιστωτική φούσκα» που απαιτεί συνεχώς την αποδυνάμωση του δολαρίου. Αν υποτιμηθεί το δολάριο , τότε τα χρέη μπορούν να επιστραφούν πολύ εύκολα, τα οποία δεν θα σώσουν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα από την κρίση, και την Αμερικανική οικονομία από μια βαθιά κατάθλιψη, αλλά μπορείτε να προσποιηθείτε ότι ο «θείος Σαμ» πάντα εκπληρώνει τις κοινωνικές του υποχρεώσεις και πληρώνει με ειλικρίνεια τα χρέη του. Κρίνοντας από το πόσο ενεργά η Κίνα και η Ρωσία αγοράζουν ταυτόχρονα χρυσό, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι στον κόσμο πρόθυμοι να ασφαλίσουν τις συνέπειες της χρήσης αυτής της μεθόδου για την επίλυση του προβλήματος του Αμερικανικού χρέους.

https://ria.ru/20190911/1558540620.html

https://tokoutsavaki.blogspot.com/2019/09/18.html

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σουΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter